bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Letestu má problémy se srdcem, bez hokeje bude minimálně půl roku

3. listopadu 2019, 11:00

Ondřej Mach

Útočník Winnipegu Mark Letestu bude svému týmu chybět nejméně půl roku. Čtyřiatřicetiletého forvarda trápí myokarditida, po absolvování léčby by se měl plně uzdravit.

V předsezónní přípravě zaujal pojídáním hořčice na střídačce, teď si Mark Letestu od hokeje na nějakou chvíli odpočine. Po pouhých sedmi odehraných zápasech v sezoně 2019/20 mu byla diagnostikována myokarditida.

„Cítím se skvěle. Mám pocit, jako by se vlastně nic nestalo,“ prozradil zkušený forvard v pátek oficiálnímu webu NHL.

Myokarditida je onemocnění charakterizované jako zánět srdeční svaloviny, většinově způsobený virem. V krajních případech končí těžkým srdečním selháním nebo náhlým úmrtím. Letestu již zahájil léčbu na Mayo Clinic v Minnesotě, kde podstoupí další vyšetření.

Něčeho podezřelého si zdravotnický tým Jets všiml už při fyzických a zátěžových testech během přípravného kempu.

„Ale i tam jsem se cítil normálně. Když jsem byl unavený, myslel jsem, že je to jen kvůli tréninkům,“ vzpomínal hráč, který v nejprestižnější hokejové lize světa odehrál 567 utkání. „Teď vím, že srdce možná nepumpovalo tak, jak mělo. Na střídačku jsem se ale nevracel s těsným hrudníkem nebo něčím takovým. Mám štěstí, že se o mě lékaři postarali a přišli na to.“

První znaky nemoci odhalila magnetická rezonance na konci září. Letestu absolvoval stejné vyšetření minulý týden na Mayo Clinic a následně i pozitronovou emisní tomografii, která diagnózu potvrdila. Doba léčby se odhaduje přibližně na půl roku.

Rodák z Elk Point se tak nesmí příliš zatěžovat, jinak ale může žít téměř normální život. „Nicnedělání by mě přivedlo k šílenství,“ myslí si Letestu. „Mohu trochu cvičit, ale musím se šetřit. Mezitím se můžu vrátit domů a strávit nějaký čas se svojí rodinou.“

Kanadský útočník s Winnipegem 2. července podepsal jednoletý kontrakt na 700 tisíc dolarů. V National Hockey League odehrál jedenáct sezon a vystřídal čtyři kluby (Pittsburgh Penguins, Columbus Blue Jackets, Edmonton Oilers a Winnipeg Jets). Na svém kontě má 93 branek a 117 asistencí.

Jeho pravděpodobný návrat na led se očekává někdy v první polovině roku 2020. „Doktoři zjistili, že to nebude mít žádné dlouhodobé, přetrvávající následky. Je docela pravděpodobné, že po šesti měsících bude zánět pryč a já se budu moct vrátit,“ pravil Letestu.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.