bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Lundqvist se dere vzhůru. V počtu vítězství dorovnal legendu s pohnutým osudem

18. ledna 2019, 14:30

Jan Vojkůvka

Švédský brankář Henrik Lundqvist dál stoupá historickou tabulkou NHL. Ve svém 839. utkání v zámořské soutěži dopomohl k vítězství svých Rangers 4:3 nad Chicagem a vychytal své 445. vítězství. Překonal tím legendárního Terryho Sawchuka, jenž dosáhl na stejný počet výher, avšak v 971 zápasech.

Šestatřicetiletý Lundqvist neodchytal nijak zázračné utkání a proti Chicagu inkasoval třikrát z 24 střel, což dělalo úspěšnost zákroků pouhých 88,9 %. To nejdůležitější, výhru, však vychytal.

Byl to už jeho 445. zářez na pažbě. Tolik vítězství dokázalo v historii ligy vychytat spolu s ním už jen šest legendárních brankářů. Právě na šesté místo se Lundqvist posunul, jelikož Sawchuk ke svým výhrám potřeboval o 142 zápasů víc.

„Je to ohromná pocta, že mohu být tak nahoře. Je to dobrý pocit,“ těšilo Lundqvista. „Už jsem pár velkých jmen, co pro mě během dospívání něco znamenaly, přeskočil. Naplňuje mě to hrdostí,“ podotkl.

Lundqvist měl však podstatnou výhodu v tom, že žádný z jeho odchytaných zápasů nemohl skončit remízou. Hned 102 zápasů vyhrál buď v prodloužení nebo po samostatných nájezdech. Oproti němu Sawchuk si připsal na konto 171 remíz. Nijak to však nesnižuje úspěch, jehož Lundqvist dosáhl.

„Počet výher je statistika, na kterou se díváte, sledujete číslo, jak roste a pochopitelně jste pak na sebe hrdí. Zároveň ale myslíte na své spoluhráče, díky kterým se vám vůbec podařilo tolika výher dosáhnout. Když se na svůj počet podívám, myslím právě na všechny ty, kteří mi k tomu pomohli,“ uvedl Švéd.

Sawchuk, čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu, chytal v NHL od roku 1949 až do roku 1970. Hned čtrnáct sezon strávil v dresu Detroitu, chytal ale také za Boston, Toronto, Los Angeles a ve své poslední sezoně oblékal dres Rangers, za které celou kariéru chytá Lundqvist.

Osud se však se Sawchukem příliš nemazlil. Kanadský hokejista trpěl depresemi a propadl alkoholu. V roce 1969 se s ním rozvedla jeho manželka Patricie Anna, se kterou měli sedm dětí. Jen o rok později došlo k tragédii, když po potyčce se spoluhráčem Ronem Stewartem utrpěl vnitřní zranění a po podstoupení několika operací zemřel na konci května v nemocnici na plicní embolii.

K Sawchukovi chová Lundqvist respekt, avšak jak přiznává, moc toho o něm neví. „Samozřejmě znám tyhle skvělé brankáře, ale neznám jejich kariéry. Dominik Hašek a Patrick Roy byli první brankáři z NHL, které jsem sledoval víc,“ usmál se.

Lundqvist, jenž je nyní šestý v historické tabulce v počtu odchytaných vítězství, má na dosah i páté místo Curtise Josepha. Na něho ztrácí jen 9 vítězství. Čtvrtou příčku aktuálně drží Roberto Luongo, jenž nadále chytá za Floridu a má na kontě 479 výher.

Nejvíce vítězství během kariéry vychytal Martin Brodeur, který se momentálně zdá být s 691 výhrami nedostižitelný. Druhý je Patrick Roy (551) a třetí Ed Belfour (484).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.