bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mistr přihrávky. Hudler chystá góly a dere se mezi hvězdy NHL

30. prosince 2014, 16:00

Tomáš Zatloukal

Jiří Hudler přebírá kotouč na modré čáře, vjíždí do útočného pásma, natahuje na sebe obránce, dostává se do ideální střelecké pozice a místo rány volí přihrávku na zcela volného spoluhráče. Gól! "Malý generál", jak se v českým médiích Hudlerovi dlouhá léta přezdívalo, dozrál ve velkého hráče. Díky své nesobeckosti a úchvatnému přehledu o hře patří k nejlepším nahrávačům v NHL. Že přeháníme? Stačí pouhý pohled do statistik a musíte smířlivě přikývnout.

"Hudse" najdeme v počtu pasů na 12. místě, hned vedle Joea Thorntona či Henrika Sedina. Tedy ve společnosti geniálních tvůrců hry, kteří díky své hokejové chytrosti v minulosti vybojovali Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího muže NHL. K této trofeji má Hudler zatím hodně daleko, přesto mu patří uznání. Na tabulku kanadského bodování se dívá s radostí, na čele se hřeje Jakub Voráček, Hudlerovi patří 14. příčka. Na kontě má více branek a asistencí než John Tavares, Jonathan Toews nebo Alex Ovečkin, uznávaní kapitáni a zároveň tři z největších hvězd NHL.

"Když vidím lépe postaveného spoluhráče, přihrávám," hlásil Hudler po svém dalším mistrovském představení. Dvěma asistencemi dirigoval cennou výhru nad Los Angeles Kings. "Je to super porazit takový tým. Hrají v naší konferenci, obhajují Stanley Cup. Mají velké a silné hráče. Pokaždé, když porazíte vítěze stříbrného poháru, můžete na sebe být hrdí," radoval se olomoucký rodák z druhého skalpu Králů za sebou. Calgary si na Los Angeles vyšláplo také 22. prosince, kdy silného protivníka srazilo v prodloužení. I tehdy bral Hudler dva body za přihrávky, včetně té na vítězný gól.

Takhle Hudler dnes namazal Granlundovi:

Spoluhráči si českého šikuly hodně váží, přísný kouč Bob Hartley jej pravidelně chválí, těší ho, jak moc vyzrál. Všechny každopádně nejvíce fascinuje svým nahrávačským uměním, pro mladé pušky lačnící po skórování (Johnny Gaudreau, Markus Granlund nebo Josh Jooris) chystá jednu gólovou akci za druhou, jindy se do Hudlerových pasů opírá třeba Curtis Glencross. Tak jako dnes. "Má neskutečný dar. Ani se moc nerozhlížel a poslal mi puk přesně na čepel," vysekl Glencross poklonu bývalému hráči Detroitu Red Wings. "Myslím, že celý stadion slyšel, jak si Glennie na mě zakřičel," culil se Hudler.

Právě jemu skončila na hlavě hasičská přilba, kterou v kabině Plamenů pravidelně dostává nejlepší hráč večera. Hudler výborným výkonem, díky kterému obohatil své osobní statistiky o 16. (!) zápas se dvěma a více pasy  za poslední dvě sezóny, jedině potvrdil prvotřídní fazónu, do které se dostal. Jeden gól či asistence mu chybí do průměru jednoho bodu na utkání, ten v NHL v současné chvíli odděluje nadprůměrné hráče od opravdových ofenzivních démonů. Vždyť se na něm drží jen 13 borců. Asi nikdo z nás by se nezlobil, kdyby se Hudler stal tím s pořadovým číslem 14. 


Odchovanec vsetínského hokeje bodoval v podobném tempu již v minulém ročníku, nicméně v lednu 2014 jej pořádně otrávil Alois Hadamczik. Jistě si vzpomínáte, kterak Hudlera přezíravě přehlédl a vynechal z olympijské nominace, na což zareagoval calgarský kouč Hartley ironickými slovy: "Češi asi mají tým na zlato, když si mohou dovolit nevzít takového hráče, jakým je Hudler." V zámoří jeho vynechání z Hadamczikova výběru nikdo nechápal, zklamaný forvard ztratil motivaci a chvíli herně strádal. Po zbytek sezóny již zůstal pouhým stínem své předolympijské verze, která děsila obrany soupeřů. 

Nový ročník přinesl pro Hudlera i Flames nový začátek. Tentokrát by se mohl mezi hvězdami NHL udržet až do konce. Čím dál víc věříme tomu, že na to má.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.