bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mrázek se zranil, Carolinu zachránil brankářský úkaz McElhinney

29. dubna 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Jaký výkon byste čekali od gólmana, co se v play off NHL mihl za život jen dvakrát, nechytal tři týdny a náhle musí naskočit do nepříznivě vyvíjejícího se utkání místo zraněné jedničky? Patrně žádnou extratřídu. Přesně tu ale předvedl Curtis McElhinney mezi třemi tyčemi Carolina Hurricanes.

Když v 27. minutě Petr Mrázek odstoupil v předklonu z druhého mače proti New York Islanders, přišla chvíle pro "Maca".

Hurikáni tou dobou prohrávali 0:1.

"Prostě jsem si vzal masku a šel na led. Srdce mi v tu chvíli tlouklo jako o závod," popisoval později své pocity, když mířil vstříc brankovišti.

McElhinney se tlakem okolností nenechal semlít a svou klec zazdil. Pochytal 17 puků a podepsal se pod vydřené a tuze důležité vítězství 2:1. Carolina už totiž vede ve druhém kole vyřazovacích bojů 2:0 na zápasy.

Pětatřicetiletý brankář se parádním výkonem - byť mu pomohly i tyčky a gól Devona Toewse odvolali sudí pro kopnutí - vysmál všem očekáváním a předpokladům. Jako by zkušenosti s lítými bitvami o Stanley Cup nic neznamenaly. Nepotřeboval je, zvládl to i bez nich.

Vždyť v play off předtím nastoupil jen dvakrát, pokaždé jako záskok. Navrch poslední dobou jen trénoval a nemohl být v zápasovém rytmu. McElhinney ale zase jednou potvrdil, že je pro Carolinu mysem poslední naděje.

Ve chvíli, kdy je Hurikánům nejhůře, tak je vždy zachrání. Stejně tak pomáhal spolehlivými výkony v minulé sezoně v Torontu, ještě dříve v Columbusu. Do té doby býval především brankářským cestovatelem, jehož si občas kluby NHL přehazovaly jako horký brambor.

Teď má McElhinney renomé jednoho z nejlepších náhradníků v zámořské soutěži, jehož už zdobí i reprezentační starty. 

Mrázka zastoupil perfektně a kouč Rod Brind'Amour pochopitelně sáhl po komplimentech:  "Mac je skvělý celou sezonu, takže jsem si rozhodně nepomyslel: Ach ne, teď ho musím poslat do hry. Ne, spíš jsem si říkal, že se nám dál kupí zranění a teď to odnesl náš gólman. Byl jsem ale nadšený, že mám k dispozici právě Maca, který byl připravený zazářit."

Zazářil a v pětatřiceti vychytal svou první výhru v play off. Web NHL.com ho označil za dalšího hrdinu Hurikánů v letošních vyřazovacích bojích.

"Byla zábava se podílet na dnešním vítězství," spokojeně povídal McElhinney zámořským novinářům, zatímco jeho spoluhráči na něj pěli ódy. O tom, jak je neuvěřitelný, klidný a spolehlivý.

Rozsah zranění Mrázka zatím není známý, Carolina se ale v případě nouze může zase směle obrátit na "dobrého vojáka Maca".

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.