bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Náhrada za Kellyho. Medvědi sehnali zabijáka trestů, do Bostonu míří Moore

31. srpna 2016, 16:15

Tomáš Zatloukal

"Penalty killer", přesně tak se říká hráčům, kteří pravidelně chodí na oslabení a s vypětím všech sil se snaží zabránit soupeři, aby skóroval. Bývají velmi ceněni, byť na výplatních páskách to zase tolik nepociťují. Bez jejich pomoci se ale vyhrává Stanley Cup i postupuje do play-off jen těžko, ostatně bostonští Bruins o tom mohou vyprávět. Vždyť před pěti lety dosáhli na stříbrný pohár i díky Chrisi Kellymu, jemuž se dařilo plnit nejen defenzivní povinnosti, ale také se blýskl 13 kanadskými body. Minulou sezónu ovšem promarodil a poté se rozhodl vrátit k ottawským Senátorům. Medvědí kouč Claude Julien tak potřeboval sehnat kvalitní náhradu.

A volba Dona Sweeneyho, generálního manažera Bruins, padla na Dominica Moorea. O rok staršího krajana odcházející opory, která byla oblíbená v kabině i mezi fanoušky. Moore je rovněž velký srdcař a týmový hráč, typologicky prakticky dokonale odpovídá svému předchůdci, i pokud bychom se je snažili porovnat z hlediska produktivity, nenajdeme výraznějších rozdílů. V ročníku 2014-15 nasbíral jeden 27, druhý 28 bodů, oběma se na vrcholu kariéry dařilo sbírat kolem čtyřiceti zápisů do statistik.

Moore, jehož kariéru nezastavila ani roční pauza, kdy Moore ukázal velké srdce a rok se staral o nemocnou manželku Katie (ta nakonec rakovině jater podlehla),  by se měl rychle zařadit mezi oblíbence i v Bostonu. Nejen kvůli silnému životnímu příběhu, ale také díky tomu, že pro tamní hokejové fanoušky není vyloženě neznámou personou. Vždyť kdysi hrával za harvardskou univerzitu a dokonce nosil kapitánské céčko. Navrch s Harvardem slavil velké úspěchy, dvakrát se radoval z mistrovského titulu NCAA.

Ne všichni ovšem sledují vysokoškolský hokej. Ostatní by si měl Moore získat svou obětavostí i patřičným fortelem. Se Sweeneym se dohodl na roční smlouvě za 900 tisíc dolarů, přičemž se předpokládá, že Julien využije zkušeného útočníka coby centra čtvrté formace a jednoho z nejvytěžovanějších hráčů na oslabení. Tedy coby "zabijáka trestů". Role to pro něj nová rozhodně nebude, letos chodil na led při přesilovkách soupeřů v průměru na dvě minuty a devět sekund.

Svou třetí a zatím poslední sezónu na Manhattanu uzavřel se ziskem 15 bodů, šestkrát se radoval ze vstřelené branky. Jezdcům i potřetí pomohl k postupu do play-off, kde se v jednoznačné sérii s Pittsburghem Penguins připomněl dalším gólem. V Bostonu bude mít jasný cíl - skvěle bránit (hlavně početní nevýhody), zalepit mezeru po Kellym a výrazně přispět ve snaze Medvědů navrátit se mezi nejlepší osmičky Východní konference, kde naposledy nechyběli v roce 2014.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.