bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Napraví král Henrik svou pověst? Rangers to budou potřebovat jako sůl

4. srpna 2016, 9:00

Vojtěch Balon

Švédský fenomén Henrik Lundqvist je bezpochyby jedním z nejlepších brankářů své generace. Opravdová hokejová hvězda. Hank byl až do loňské sezóny oporou svého týmu ve vyřazovacích bojích a pravidelně dováděl newyorské Rangers na dosah Stanleyova poháru. Nikdy však ne až k celkovému vítězství, což bral pokaždé na sebe. Neoprávněně.

Letos to bylo jiné. Jak sezóna ďábelským tempem postupovala, Lundqvistovy výkony šly dolů. V březnu si držel bídnou úspěšnost zákroků 90,6 %, v dubnu toto číslo ještě o celé procento kleslo. Duel prvního kola play-off, v němž Jezdci definitivně podlehli nabušenému Pittsburghu, sledoval rodák z Åre pouze ze střídačky. Čtěte správně, po nepříliš přesvědčivých výkonech krále Henrika dostal přednost jeho finský náhradník Antti Raanta.

„Neměl jsem to v sobě, abych byl rozdílovým hráčem. A to bolí, protože mou prací je co nejvíce pomoci týmu,“ přiznal po vyřazení zkušený brankář.

Nadešel už konec Lundqvistovy éry, který musel dříve či později přijít? Ne, ale blíží se. Možná rychleji, než si někteří příznivci Blueshirts připouštějí.

Henrik Lundqvist stárne. Nejštědřeji placenému brankáři NHL je 34 let. Na jeho výkonnosti se mohlo podepsat i zranění, které švédského reprezentanta na dlouhou dobu vyřadilo ze hry v sezóně 2014/2015. Všeříkající je i fakt, že Lundqvist nebyl už potřetí v řadě nominován mezi tři finalisty v hlasování o Vezinovu trofej, předtím se mu této pocty přitom dostalo hned čtyřikrát.

V uplynulém ročníku se zhoršily i Hankovy statistiky, jeden ze symbolů Švédska nikdy nebyl zvyklý inkasovat průměrně 2,48 branky na zápas. Na jeho obranu musíme dodat, že defenzíva Rangers už se nezdála tak těžko překonatelnou. Marc Staal a kapitán McDonagh rovněž zestárli a především na druhém jmenovaném se podepsala zranění, z dříve skvělého Dana Girardiho zbyl jen jeho stín. Stín s průměrným ročním příjmem 5,5 milionu dolarů až do roku 2020.

Rangers v nadcházející sezóně rozhodně nebudou patřit mezi favority, bez Martina St. Louise, Brada Richardse, Dericka Brassarda, Keitha Yandlea, Dana Boylea, Briana Boylea, Carla Hagelina, Michaela Del Zotta či Benoita Pouliota vypadá jejich tým na papíře nejhůře za posledních několik let. To znamená, že trenér Alain Vigneault se bude více než kdy jindy spoléhat na výkony Henrika Lundqvista, čtvrtého nejstaršího brankáře uplynulé sezóny.

Podobná situace loni nastala třeba na Floridě. Roberto Luongo s postupem času přiznal, že je vyřízený z enormní zátěže a na sklonku ročníku se to projevilo. Panteři však mohli zareagovat a zareagovali příchodem Jamese Reimera. Rangers takovou možnost nemají, i po odchodech tolika výše zmíněných opor je totiž tísní platový strop.

Jedinou letní posilou Jezdců do obrany je nezkušený Adam Clendening, což asi mluví za vše.

Vybičuje se stárnoucí král Henrik k ještě jedné fenomenální sezóně? A jak velkým fiaskem sezóna skončí pro Rangers, když se tak nestane?

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.