bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nebudu kopií Suttera, říká nový trenér Kings. S kým se o funkci poradil?

27. dubna 2017, 16:00

Martin Schwarz

Generální manažer Los Angeles Kings Robe Blake naznal, že tím pravým, kdo by měl jako kouč směřovat tým zpátky mezi elitu soutěže, je dosavadní asistent trenéra John Stevens. Padesátiletý chlapík nepatří k začátečníkům, přesto před ním stojí těžká výzva, která není pro každého.

Mezi nedávno jmenovaným trenérem Los Angeles a dvěma předchozími lodivody Králů existuje zajímavý vztah. John Stevens totiž asistoval jak Darrylu Sutterovi, tak i jeho předchůdci Terrymu Murraymu, který na střídačce Kings skončil v roce 2011. Post pomocného rádce Stevens dobře zná, teď půjde přímo k pomyslnému kormidlu, což s sebou přináší mnohem větší zodpovědnost. A tak není divu, že se někdejší trenér Philadelphie Flyers zašel – možná na dlouhou dobu naposledy – poradit za Sutterem.

„Když začaly padat návrhy, že bych měl být novým trenérem Kings, chtěl jsem znát Darrylovy upřímné myšlenky a názory,“ prozradil novinářům z nhl.com Stevens. Pokud však hádáte, že nová (leč zároveň fanouškům Los Angeles dobře známá) tvář hodlá kopírovat Sutterovy kroky, pak se mýlíte. „Darryl je jedinečný,“ nedává rodák z kanadského Campbelltonu volný průchod spekulacím. „Nenajali mě, abych byl buď jeho kopií, nebo jím naopak nebyl vůbec. Jsme v organizaci sedm let a vedení dobře zná moji osobnost. Každý je jiný.

Pro Stevense ze začátku nebude lehké zbavit se „Sutter nálepky“. Jen vzpomeňte na Mikea Sullivana a jeho působení v roli asistenta hlavního trenéra. Loňský vítěz Stanleyova poháru s Pittsburghem působil u Tampy Bay, New York Rangers i Vancouver Canucks pod Johnem Tororellou a chvíli mu trvalo, než vyprodukoval vlastní rukopis (chcete-li trenéropis). Jak ovšem vidno, počkat se někdy pořádně vyplatí. Dokázat něco podobného teď zkusí i muž, jenž dvojnásobného šampiona Suttera sledoval na střídačce dostatečně dlouho.

Trpělivost na prvním místě

Ze svého někdejšího působiště ve Philadelphii John Stevens odešel s vizitkou defenzivně laděného kouče a podobný styl hry ordinoval i dosavadní trenér Králů. Jak ale můžeme z letošních statistik Los Angeles vyčíst, vítěz NHL z let 2012 a 2014 potřebuje zabrat především dopředu, jelikož jeho produktivita pořádně drhla. Část Sutterovy taktiky tedy Stevens klidně převzít může, nýbrž musí myslet i na inovace.

„Mohl jsem na vlastní oči pozorovat, jak Darryl na tým emocionálně působil, udělalo to na mě veliký dojem,“ vrací se ještě sympatický chlapík k Sutterovi. Jestli si místo hlavního kouče za něco slouží, tak rozhodně za klid a trpělivost, tyto vlastnosti ho v posledních letech charakterizovaly. „Lidé z mého okolí vědí, že jsem velmi trpělivý. Hodně času jsem strávil ve Philadelphii, potom dalších sedm let tady v Los Angeles. Jednou z důležitých věcí pro mě také je, abych dokázal pracovat se správnými lidmi,“ doplnil.

Vzápětí dodává: Znám hodně jedinců z NHL, kteří po letech práce jako asistenti povyskočili zpět do role hlavního trenéra. Nikdy jsem na tenhle post nechtěl zbytečně spěchat.

Stevense čeká pořádná šichta. Kings za uplynulé tři roky dvakrát chyběli v play-off a od vítězství v roce 2014 vyhráli ve vyřazovacích bojích jediný zápas. Kalifornská organizace má na čem pracovat. „Musíme se snažit o to, aby součástí naší identity byla aktivní hra směrem k soupeřově brance,“ uzavřel Stevens.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.