bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejlepší hráč sezóny? Jednoznačně Connor McDavid

4. dubna 2017, 11:30

Jiří Lacina

Blíží se konec základní části, po níž k tomu určení novináři rozhodnou svými hlasy o držiteli několika individuálních trofejí. Výsledky se zapečetí a oznámí až po úplném skončení sezóny. Nejprestižnější individuální cenou byla a je Hart Trophy, určená neužitečnějšími hráči svého mužstva.

V zámoří už se předhánějí ve spekulacích, kdo by si měl tuto cenu odnést. Širší okruh kandidátů nabízí hráče jako Brad Marchand, Brent Burns, Erik Karlsson… Nejvíce skloňována jsou ale dvě jména: Connor McDavid a tradičně Sidney Crosby.

Druhý jmenovaný je v tomto směru zmiňován od chvíle svého vstupu do NHL. Někdy oprávněně, jindy spíš z povinnosti. Loni v play off nebyl ani nejproduktivnějším hráčem Tučňáků, které táhnul fantastický Phil Kessel. Crosby je ale silná značka – novináři našli dost důvodů, proč dát Conn Smyth Trophy pro nejlepšího hráče pohárových bojů právě jemu.

Nepochybně také letos roztočí pár kanadských žurnalistů kolovrátek s písničkou „nejlepším hokejistou světa je Crosby“. Poslouchali jsme to, i když Hart Trophy vyhrávali Ovečkin, Price nebo Kane. Teď je tu další konkurent. Do NHL vstoupil už loni, kdy mu však zlomená klíční kost vzala půlku sezóny. Tento rok byl Connor McDavid zdravý a jeho výkony excelentní. Existuje několik důvodů, proč by měl letos dostat Hart Trophy právě on.

Podíl na gólové produkci mužstva

Výsledky Edmontonu jsou na výkonech McDavida daleko závislejší než výsledky Pittsburghu na Crosbym. V úterý měli Oilers na kontě 231 vstřelených branek a McDavid 94 bodů. To znamená, že 40 procent gólů nese podpis týmového kapitána.

Crosby se podílel má 84 gólech z 266, tj. 31,5 procenta. „Je to výborný hráč, ale Pittsburgh by byl skvělý i bez něj,“ napsali na ESPN. Pro představu, Jaromír Jágr nebo Mario Lemieux ve svých hvězdných časech u Pens překračovali hranici 50 procent. Samozřejmě také proto, že týmy kolem nich neměly v některých letech (druhá polovina osmdesátých a druhá polovina devadesátých let) takovou sílu. 

Bodový průměr

Lídrovi Pens vzalo na začátku sezóny pár zápasů zranění. Jelikož se mu mimořádně povedl úvod, McDavid sice produktivitu vedl, ale Crosby dlouho držel nejlepší bodový průměr na utkání v lize. Ani tenhle fakt už neplatí. Poslední dobou se Penguins bez příspěvků svého kapitána snadno obejdou. Crosby spadl na aktuálních 1,17 bodu na zápas, McDavid naopak vystoupal na 1,21.

Plus minus body

Odborníci hodně vyzdvihují Crosbyho práci v defenzivě. Údajně právě tento aspekt jej měl při rozhodování o poslední Conn Smythe Trophy v očích některých hlasujících posunout před Phila Kessela. Letos má lídr Pens v tabulce pravdy slušných +17 bodů. McDavid v co do skóre horším Edmontonu +28.

Ještě zajímavější je konfrontovat tato čísla s výkony celého mužstva. Crosby je v hodnocení plus minus v Pittsburghu až pátý, o bod lépe si stojí i v defenzivě tradičně laxní Jevgenij Malkin.

Zato McDavidovo hodnocení se poměrům u Oilers zcela vymyká. Průběžný výsledek +28 nad ostatními doslova trčí. Slušně si vede ještě druhý Adam Larsson (+20), jehož trejd za Taylora Halla mnozí zpochybňovali. Pak plus minus čísla u Oilers prudce padají. Šestý Leon Draisaitl už má jenom +8, letní posila z Los Angeles Milan Lucic je na -8 a Ryan Nugent Hopkins na neuvěřitelných -14 bodech!

Rozdíl proti minulé sezóně

I naprostý hokejový laik vidí, jaký vzestup Oilers pod McDavidem učinili. Crosby to má v tomto ohledu samozřejmě těžší, Pens jsou dlouhodobě silným týmem. Edmonton byl loni se 70 body nejhorším celkem Západní konference, letos má čtyři kola před koncem 97 bodů a stále je hře o divizní titul. Poprvé od sezóny 2005-06 mají v této hokejové baště jistotu play off.

Po letech strádání a sérii vysokých draftových voleb, od nichž se tolik čekalo, našli Oilers konečně hráče, kterého hledali. Cenu pro nejužitečnějšího hokejistu sezóny musí dostat Connor McDavid. Vzít by mu ji letos neměl ani jeho tradičně protežovaný krajan.
 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.