bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejlepší mladík Evropy? Švéd, a zase z Detroitu. Češi v nominaci chyběli

15. června 2023, 1:54

Martin Voltr

Aliance Evropských hokejových klubů v úterý uspořádala slavnostní předávání cen za uplynulý ročník. Na galavečeru, který se znovu konal v Praze, došlo i na cenu pro nejlepšího mladého hráče Evropy.

Že ti nejtalentovanější mladíci z Česka nejpozději v juniorském věku odcházejí do zahraničí, převážně tedy do zámoří, je známá věc. Proto nemohlo překvapit, že mezi pětici finalistů se žádný z nich nedostal.

Pro trofej si na pódium došel William Wallinder. Švédský obránce je důkazem, že když organizace NHL nechají po draftu své hráče dozrát v kvalitní evropské lize, může to být výtečná volba.

Vždyť Detroit draftoval Wallindera už v roce 2020. „Netahal“ ho ale do zámoří, na dálku sledoval jeho růst v MoDo a po přestupu pak v Rögle. Ve dvaceti letech už má za sebou vytáhlý zadák dvě kompletní sezony v SHL.

Wallinder byl v uplynulém ročníku desátým nejvytěžovanějším hráčem soutěže s průměrným ice timem 21 minut a 27 sekund. V 50 utkáních základní části zaznamenal 26 bodů (7+19).

Zářil i v Lize mistrů, kde v devíti startech bodoval osmkrát (1+7). Víc gólů nepřipravil žádný jiný obránce.

„Je to pro mě obrovská pocta, dodá mi to sebevědomí. Někteří z předchozích vítězů se odrazili ke skvělým kariérám v NHL, a přesně v to doufám i já,“ uvedl Wallinder.

Těžko říct, jestli mu hned v tu chvíli došlo, že se stal třetím oceněným prospektem Detroitu v řadě.

Po Moritzi Seiderovi a Elmeru Söderblomovi, kterým Rudá křídla dopřála stejnou cestu. Seider v sezoně 2020/21 rovněž válel v Rögle a od následného přesunu do Ameriky platí za jednu z nejzářivějších hvězd slavné soutěže.

Wallinder podepsal nováčkovskou smlouvu s Detroitem letos v březnu. Evropskou kapitolu tak zřejmě ukončil, ještě v závěru ročníku stihl jeden start na farmě v Grand Rapids. V dalších měsících zkusí dokázat, že i jemu setrvání doma pomohlo.

V anketě o nejlepšího mladíka na kontinentu předčil krajana Lea Carlssona, finské talenty Leeviho Meriläinena a Aku Rätyho a rakouského zadáka Davida Reinbachera. Carlsson i Reinbacher patří k největším evropským příslibům nadcházejícího draftu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.