bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Největší podpisové průšvihy loňského léta

20. září 2019, 15:00

Radek Černý

Před pár dny začaly přípravné zápasy a letošní „nehokejové“ léto tak máme za sebou. Většina týmů má soupisky naplněné, čeká se pouze na podpisy několika chráněných agentů. V seznamu neomezeně volných hráčů najdeme ještě několik zajímavých jmen, ale nabídky se prozatím nehrnou, neboť týmy vyčkávají, jak se po přípravných zápasech vykrystalizují finální soupisky, zda je na některých místech bude tlačit bota a především kolik jim zůstane volného prostoru pod platovým stropem.

Generální manažeři se letošní léto opět činili, podepsali desítky smluv v naději, že právě tyto podpisy přispějí ke zkvalitnění jejich kádru a zvýší šance na úspěch v nejslavnější hokejové lize světa. Zda se jim to podařilo, o tom můžeme prozatím jen spekulovat, pravdu ukáže až budoucnost. Co však můžeme již teď zrekapitulovat, je to, jak se jim v této činnosti dařilo minulé léto. 

Výsledky ukázaly, že těch dobrých rozhodnutí byla většina, ale přeci jen se našlo pár případů, kdy se očekávání minula s realitou. Vynecháme nejkřiklavější příklady, jako je pětiletá smlouva pro Jamese Neala nebo sága ruského snajpra Ilji Kovalčuka. Těm jsme se věnovali v samostatných článcích. Podívejme se nyní na několik mediálně méně propíraných případů, kdy kluby investovaly do smlouvy nemalé částky, ale adekvátní odezvy se (alespoň prozatím) nedočkaly.   

Ryan Spooner

Do týmu Jezdců přišel z Bostonu, před jarní uzávěrkou přestupů, jako součást výměny za Ricka Nashe (spolu s ním putovali na Manhattan ještě Matt Belesky a dvě volby v draftu). Uvedl se skvěle, ve zbylých 20 utkáních zaznamenal 4 góly a 12 asistencí.  První srpnový den roku 2018 s ním Rangers podepsali dvouletý kontrakt v celkové hodnotě 8 mil. dolarů. 

Bohužel svou formu ze závěru předchozí sezóny si do té následující nepřenesl. V úvodních 16 zápasech zaznamenal pouhé dva body za gól a asistenci. V listopadu se tak stěhoval do Edmontonu výměnou za Ryana Stromea. Ani u Olejářů nenabrala jeho forma vzestupnou tendenci, takže byl skrze tzv. waiver list odeslán na farmu do Bakersfieldu. Po krátké anabázi v AHL byl vyměněn do Vancouveru. Zde pokračoval v nevýrazných výkonech, kdy v 11 zápasech zaznamenal pouhé čtyři přihrávky. 

Situace s podpisy chráněných hráčů a tím pádem potřeba dostatku volného místa pod platovým stropem vyústila v rozhodnutí Canucks vykoupit zbývající část Spoonerovy smlouvy. Tím se stal Ryan Spooner neomezeným volným hráčem a podle posledních informací podepsal jednoletý kontrakt s účastníkem švýcarské nejvyšší soutěže – HC Lugano. Za 4 milióny ročně toho opravdu moc nepředvedl.

Michael Grabner

Rychlonohého Rakušana si arizonští Kojoti vybrali především jako elitního střelce při hře 5 na 5. Za poslední dva roky dal v této herní situaci 51 gólů a to ho řadí na osmé místo v celé NHL. První červencový den s ním podepsali tříletou smlouvu v celkové hodnotě lehce přes 10 miliónů USD. Generální manažer Chayka si novou akvizici nemohl vynachválit: „Je to prověřený střelec při hře v plném počtu hráčů. Je těžké takové najít,“ pěl ódy na novou posilu. 

Bohužel první sezóna nového kontraktu se Grabnerovi příliš nevyvedla. Začátkem prosince ho zasáhla hůl protihráče tak nešťastně, že mu způsobila vážné zranění oka, ze kterého se léčil takřka tři měsíce. Do té doby odehrál 25 zápasů s bilancí 6+5. Po zranění přidal dalších 16 mačů, ve kterých vstřelil 3 branky a 2 asistence. 

I přes vážné zranění nelze přehlédnout, že výkony rakouského rychlíka nenaplnily očekávání, které do něj nový zaměstnavatel vkládal. Počet vstřelených gólů při hře se stejným počtem hráčů na ledě u něj klesl z loňských 27 na pouhé tři „zářezy“. Zbylých šest branek dal v oslabení. Průměrný čas na ledě měl přitom téměř totožný v porovnání s předchozími roky.

V Arizoně musí doufat, že se do letošního tréninkového kempu bude hlásit zase ten starý dobrý Grabner, který bude opět dělat průvan v soupeřových obranách.

Jonathan Bernier

Red Wings podepsali s třicetiletým Kanaďanem tříletou smlouvu s průměrnou roční zátěží ve výši 3 milióny dolarů. Záměrem bylo přivést prověřeného gólmana, který bude nejen krýt záda Jimmy Howardovi, dlouholeté jedničce v brance Detroitu, ale zároveň bude schopen ho v případě potřeby adekvátně zastoupit. Bernierova čísla z poslední sezóny, kterou odchytal za Laviny, jim dodávala optimismus. 37 zápasů, z toho 19 vítězství, úspěšnost zákroků 91,3%, průměr obdržených branek 2,85 a k tomu jedno čisté konto. To jsou opravdu slušná čísla. 

Na tyto výkony však Bernier ve své první sezóně v rudém dresu s logem okřídleného kola nenavázal. Je pravda, že se nedařilo celému týmu. Slabých 74 bodů znamenalo pátý nejhorší výsledek v celé lize a předposlední místo v Atlantické divizi. Celek z Motor City dokázal vyhrát jen 32 utkání a nová posila v brance se radovala z vítězství jen v devíti případech. Úspěšnost zákroků Bernierovi spadla na hodnotu 90,4%. Zvýšil si i průměr obdržených branek na 3,16 inkasovaných branek za zápas. To vše za 35 zápasů, do kterých nastoupil. Howard, jeho kolega v brance a týmová jednička, na tom byl i přes bídné výkony týmu mnohem lépe. Postavil se do branky v 55 zápasech a z toho 23 si jich mohl zapsat jako vítězných.

Bernierovy nepřesvědčivé výkony byly jedním z důvodů, proč vedení týmu prodloužilo o rok s pětatřicetiletým Howardem smlouvu. A budou doufat, že o čtyři roky mladší Bernier naváže na své výkony z předešlých sezón.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.