bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Němí svědci historie: První hokejové chrámy vznikaly už před 150 lety

11. prosince 2023, 10:06

Jiří Lacina

Původní hokejové arény. Kdyby mohly mluvit, měly by zatraceně co vyprávět! Přihlížely rozmachu lední hry v Kanadě i USA. Vzdor době, ve které vznikaly, nabízely solidní komfort a tisíce míst k sezení. Dříve narození hokejisté si považují za čest, že zažili jejich atmosféru.

Pojďme si němé svědky hokejové historie postupně představit. Začneme tou asi úplně nejstarší. Místem, kde byl podle kronik sehrán v Kanadě úplně první hokejový zápas.

První zápas, první puk

Přestože se lední hokej do Kanady nejspíš přenesl z Evropy, kde ho hráli Britové i Nizozemci, největšímu rozmachu se koncem 19. století těšil v Kanadě. Pochopitelně. Země, kde běžně zamrzají i řeky, o stojaté vodě nemluvě, nabízela pro zimní hru ideální podmínky.

První oficiálně zaznamenaný zápas v kryté hale se odehrál 3. března 1875 na Victoria Skating Rink v Montrealu a dnešní hokej ještě moc nepřipomínal. Dva devítičlenné týmy, plocha podobných ale nikoli současných rozměrů, to hlavní už tu ale bylo - míček nahradil puk.

Některé zdroje uvádí coby účastníky utkání studenty McGillovy univerzity, jiné členy Victoria Skating Clubu. Konkrétní složení zúčastněných asi není podstatné. Šlo prostě o partu přátel, která to chtěla „oficiálně“ zkusit a odprezentovat hru přihlížejícím.

O zápase psaly dopředu noviny a slibovaly „dobrou zábavu“. Report se v montrealském tisku objevil také po utkání. „Hra hokeje (game of hockey), módní v Nové Anglii i některých místech USA, u nás zatím moc známá není. Hokej se obvykle hraje s míčkem, aby se přihlížejícím nic nestalo, ale minulou noc se hrálo s dřevěnou destičkou,“ oznamoval tisk.

Materiál na výrobu puku byl v té době různý. Od zmrzlého kravského lejna, přes dřevo až po různé kůže. Že někdo destičku zvedne z ledu, ještě nebylo moc reálné.

Zastavme se nyní podrobněji u stánku, který historický duel hostil.

Victoria Skating Rink

Šlo o krytou ledovou plochu v Montrealu, otevřenou už v roce 1862. Ještě na začátku 20. století jí literatura popisovala jako jednu „z nejfajnovějších krytých hal na světě“. V zimě se využívala pro volné bruslení nebo lední hokej. V létě se zde konaly dokonce i hudební koncerty. V době svíček a loučí šlo o první elektrifikovanou budovu takového rozsahu v Kanadě.

Led se ještě mrazil přirozeně – zimou. Rozměry Victoria Skating Rink byly 77x34 metrů, plocha pro hokej se později ustálila na 62x24 metrů, čili velmi podobně nynějším rozměrům. Už v osmdesátých letech 19. století se zde hrála soutěž AHA (Amateur Hockey Association). Vrcholily tady také vyřazovací boje o Stanley Cup 1894.

Čistě pro pořádek: Victoria Skating Rink je asi nejslavnější, ovšem nikoli první ledovou plochou v Montrealu. Tou byla v roce 1859 plocha na St. Urban Street.

Velká trojka

Než se dostaneme k původním halám Original Six, jimž věnujeme po samostatném dílu, zakončíme úvod představením prvních tří významných hal přelomu 19. a 20. století. Šlo o první arény, které byly navrženy především pro lední hokej (doplněný volným bruslením).

St. Nicholas Rink

St. Nicholas Rink nebo také St. Nicholas Arena fungovala v New Yorku v letech 1896 – 1962. Zbourána byla v roce 1980. Jeden z prvních stadiónů s umělým chlazením, které se začalo objevovat na přelomu století. V Kanadě je jako první s umělým ledem uváděna Denman Arena ve Vancouveru 1911, ale nechytejte nás za rok, zdroje se různí.

Newyorská hala měla 4000 sedaček. Je zmiňována jako důležitá pro vývoj zimních sportů v USA. Od roku 1906 se zde konaly také boxerské zápasy, časem přenášené televizí do celých Spojených států. Pikantérie: Už v roce 1917 se tady hrál první hokejový zápas žen.

Dey’s Arena

Dey’s Arena byla situována do kanadské Ottawy, kde se stala domovem pro ottawský hokej, známý pod názvy Generals, Silver Seven a Senators. Pokud chcete Silver Sevens, opakované vítěze Stanley Cupu z počátku století, spojovat s nynějšími Senátory – NHL vám kontinuitu spolehlivě nepotvrdí ani nevyvrátí. Před lety jsme za redakci nhl.cz vznesli na tiskového mluvčího dotaz, odpověď byla vyhýbavá a nejednoznačná.

Stadión byl otevřen v roce 1884. Investovala ho místní prominentní rodina Dayů. Měl ještě nedostatečné rozměry a po jedenácti letech byl stržen, aby uvolnil místo železnici. Druhá aréna se dočkala otevření v prosinci 1896. Rozměry 61x25 metrů už odpovídaly potřebám hokejistů.

Kapacita 3500, nechybělo místo později využívané novináři jako press box. Šlo o první kanadskou arénu designovanou striktně pro hokej, po St. Nicholas Rinku druhou v Severní Americe. Silver Sevens tady v roce 1903 vyhráli svůj první Stanley Cup, po něm několik dalších.

V roce 1906 se v Day’s Areně konal památný zápas mezi Ottawou a Montrealem Wanderers, dlouho označovaný za „největší hokejový zápas všech dob“. Kapacita byla rozšířena až na 5400 lidí, a přesto se na všechny nedostalo. Vstupenky za 2 dolary šly na černém trhu za 10. Hokej byl stále v plenkách, přesto už nutil lidi utrácet hromadu peněz. Podle inflační kalkulačky šlo o ekvivalent tří – čtyř stovek současných kanadských dolarů. Na zápas bylo vsazeno přes 12 tisíc tehdejších dolarů.

Westmount Arena

Ještě než v Montrealu vyrostlo kultovní Fórum, na které v našem seriálu brzo dojde, stála zde od roku 1898 Montreal Arena, známá také pod názvem Westmount Arena. Montrealskému hokeji byla domovem až do roku 1918, kdy bohužel shořela.

Po dvou výše uvedených třetí specializovaná hala pro lední hokej na kontinentu. Pojala už 10 tisíc fanoušků, z toho 4300 mohlo sedět. Měla velký bufet, kuřáckou místnost, koberečky... Zaoblené mantinely za bránou, patrně první svého druhu, umožňovaly nahazování puků. Ty po mantinelu plynule klouzaly. Kulaté rohy pak inspirovaly stavitele dalších arén.

Na konci března 1916 zde Montreal Canadiens vyhráli svůj první Stanley Cup. V lednu 1918 bohužel hala lehla popelem. Požár začal během dne, kdy se uvnitř krom správce a jeho rodiny nikdo nenacházel. Všichni ve zdraví prchli. Škody ale byly obrovské. Montreal Wanderers i Canadiens přišli kompletně o výstroj a hokejky, pojišťovna jim uhradila jen asi třetinu ceny.

V roce 1924 vyrostlo jen o blok vedle světoznámé Forum.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.