bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Kdo jsou ty nejlepší posily letošní sezony?

28. března 2019, 12:42

David Sokol

Správně posílit kádr, kolem toho se točí veškeré hokejové dění, umění správných trejdů a akvizic patří mezi ty nejnáročnější, kterými musí disponovat každý elitní manažer. A dnes se podíváme očima čísel právě na ty největší přestupové úspěchy letošní sezony. Do výběru zařazujeme všechny hráče, kteří změnili klub od 1. července 2018 až do uzávěrky přestupů 2019, tudíž i podpisy volných hráčů patří do zohledňování.

John Tavares (Toronto Maple Leafs)

Když prvního července 2018 oznámilo Toronto, že jejich řady posílí v tu chvíli už někdejší kapitán Islanders John Tavares, celá Severní Amerika propadla silným emocím. Na jedné straně tu byli příznivci Maple Leafs, velkých trejdů obecně a vlastně i sám Tavares, pro kterého byl přestup do města, kde coby čerstvý adolescent rozvíjel své hokejové schopnosti, splněným dětským snem.

Na břehu druhém se pak octli fanoušci Ostrovanů, pro něž se z jejich kapitána stal přes den zrádce největšího kalibru, jelikož odmítl s newyorským klubem prodloužit smlouvu. A jejich emoce bezpochyby v průběhu sezony ještě narostly, jelikož Tavares se ukázal jako fantastická posila pro Toronto.

Coby hlavní centr totiž válí ještě více, než se mu kdy dařilo v Brooklynu, vždyť dosud nasbíral již 86 bodů (45+41) v 77 utkáních, což znamená, že v přepočtu na 60 minut hry 5 na 5 je se 3,05 bodem po Nikitovi Kučerovovi druhým nejčastěji bodujícím hráčem NHL. Navíc díky 32 brankám za plné početní situace je tím vůbec nejlepším střelcem ligy, překonal i krále všech kanonýrů Alexe Ovečkina.

A ruský bohatýr musel kapitulovat i v celkovém počtu branek, tedy přesněji řečeno po zohlednění odehraného času, Tavares totiž každou šedesátiminutovku dostane 1,86 své střely za záda soupeřova gólmana. Taky patří jednička draftu z roku 2009 mezi vůbec nejjedovatější ostrostřelce soutěže, jelikož si drží dvanáctou nejvyšší úspěšnost střel mezi hráči nejlepší hokejové ligy světa za dané početní situace, konkrétně 17,02 %.

Tomáš Tatar (Montreal Canadiens)

Mezi trojicí nejlepších posil se objevuje i jedna československá stopa, ta patří rodákovy z Iľavy Tomáši Tatarovi a osmadvacetiletý Slovák musí být za tento vzestup v dresu Canadiens nesmírně vděčný. Mezi lety 2013 a 2017 patřil po čtyři sezony mezi základní stavební kameny útoku Detroitu a pravidelně sbíral kolem 40 až 50 bodů.

Jenže loňský ročník se mu moc nepovedl, za 62 zápasů stihl nasbírat jen 28 bodů a těsně před uzávěrkou přestupů zamířil do Las Vegas. Ovšem tam se jeho mizérie ještě prohloubila, včetně play-off odehrál dohromady 28 zápasů, ve kterých si připsal bodů pouhých osm.

Ale když v polovině září byl součástí trejdu Maxe Paciorettyho a nabral směr Montreal, jeho kariéru čekal razantní průlom. Aktuálně je totiž s 57 body (25+32) druhým nejproduktivnějším hráčem Canadiens, těsně za dalším nováčkem v modročervené - Maxem Domi. Oproti svému spoluhráči však Tatar více vyniká při statisticky přesnější hře 5 na 5, za níž si během každých 60 minut připíše v průměru 2,80 bodu, desáté nejvyšší číslo soutěže, z čehož hned 2,21 úspěchu patří mezi ty primární.

Navíc se hra dubnického odchovance fantasticky soustředí na celkový týmový výkon, vždyť se svou devadesátkou na ledě za dané početní situace si Montreal drží fantastický 58,82% podíl Corsi pro, což řadí Tatara na třetí místo v soutěži. Avšak při pohledu na nejcennější hokejovou komoditu, góly, nemá tento křídelník v celé NHL konkurenci, jelikož žádný jiný pravidelně hrající hokejista soutěže nedosahuje na 67,05% poměr gólů pro vůči proti svého týmu za stavu 5 na 5, pouze právě Tomáš Tatar.

Carl Hagelin (Washington Capitals)

Švédský třicátník je patrně tím největším překvapením v tomto výběru, jelikož musel vystřídat tři kluby a počkat skoro až do března, než se mu konečně začalo dařit. Sezonu zahájil coby dvojnásobný držitel Stanley Cupu v Pittsburghu, odkud byl ale po šestnácti zápasech, v nichž vybojoval pouhopouhé tři body, vyměněn za Tannera Pearsona to Los Angeles.

Leč ani Kalifornie se neukázala jako vhodná lokace pro tohoto Seveřana, a tak se těsně před uzávěrkou přestupů vrátil na východní pobřeží, konkrétně do Washingtonu. A v kádru úřadujícího mistra už najednou hraje úplně jiný Hagelin než doposud, aktuálně díky devíti bodům (3+6) z patnácti zápasů prožívá své druhé na body nejbohatší angažmá v kariéře, jen těsně za druhou polovinou sezony 2015/16, kdy přestoupil právě k Tučňákům.

Navíc se veškerý jeho herní příděl koncentruje na hru pěti proti pěti, z čehož po přepočtu vyplývá, že každých 60 minut takového hokeje přinese Hagelinovi famózních 3,16 kanadského bodu. Jediným hráčem v celé NHL, který dokáže tento výkon překonat, je Nikita Kučerov, tak kvalitní jsou výkony rodáka z Nykvarnu. Zejména rozesílání přihrávek, tam exceluje nyní už snad ne takový harcovník nejvíce, 2,11 asistence za daných podmínek mu totiž přináší bronzovou medaili.

Na svědomí má pak tento kvalitní bruslař celkem 81,82 % všech bodů, které získají Capitals za jeho přítomnosti na ledě. A fantastické schopnosti namazat svým spoluhráčům na gól potvrzuje i to, že v době, kdy je Carl Hagelin ve hře, vyskočí úspěšnost střel Washingtonu o úžasných 4,34 %. V celé soutěži najdeme jen šest dalších hráčů, kteří mají na efektivitu střelby svého týmu tak dobrý vliv.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.