bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL, zbystři! Dostál kraluje ve Finsku, kdy dostane šanci od Anaheimu?

17. listopadu 2020, 19:20

Matěj Hodoval

Česká brankářská škola se těší na budoucí roky. Ve Finsku totiž Anaheimu dozrává jeden mimořádný maskovaný talent – Lukáš Dostál. Kdy se ze země tisíce jezer vydá na zámořskou misi?

Dlouho neměl český hokej v National Hockey League gólmana, který by patřil k úplné špičce. Velkou nadějí na změnu tohoto faktu je mladičký Lukáš Dostál.

Dvacetiletého rodáka z Brna si na draftu v roce 2018 vyhlédli zástupci anaheimských Kačerů. Dostál šel na řadu ve třetím kole z celkového pětaosmdesátého místa a před ním bylo vybráno pět jiných gólmanů.

Především v těchto dnech si ale musí vedení Duck mnout ruce. Dostál totiž prokazuje své obrovské kvality a ukazuje, že hodně stojí o povolávací rozkaz za moře. 

Aktuálně tento odchovanec Komety Brno působí ve Finsku, kde obléka dres Ilvesu Tampere. A tamní příznivci si přítomnost mladičkého brankáře nemohou vynachválit.
Dostál zkrátka září. Vloni se stal dokonce nejlepším gólmanem finské nejvyšší soutěže, když zapsal 92,8% úspěšnost zákroků ve třiačtyřiceti startech, průměr obdržených branek na zápas pak udržel pod číslem dvěma.

Že takových statistik nedosáhl náhodou potvrzuje i letos. Zatím odchytal jedenáct klání a drží neuvěřitelnou úspěšnost 94,1% úspěšnost zákroků. Svůj tým dovedl k deseti výhrám, jen jednou pak pocítil pachuť porážky. Také proto jej Liiga vyhlásila za nejužitečnějšího hráče měsíce října.

Život ve Finsku si ovšem užívá také mimo led. Věnuje se přítelkyni, po večerech se učí finsky a našel i novou zálibu – tradiční severské zimní plavání. „Chci růst také jako člověk,“ řekl Dostál v rozhovoru pro ilves.com. „Ne vše v mém životě musí být o hokeji, proto chcí také trénovat svůj mozek a naučit se něco nového.“

Pro klubové stránky Ilvesu rovněž prozradil, že jeho snem je hrát v National Hockey League a jednou svému týmu pomoci bojovat o nejcennější trofej. „Je to důvod, proč každé ráno vstávám. Každý nový den mi dává šanci se zlepšovat a naučit se nové věci. Nikdy nevíte, co další den přinese.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.