bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ostře sledovaná série odstartuje dnes v noci. Jak zvládnou Capitals reparát z roku 2009?

28. dubna 2016, 19:00

Robert Novotný

Naposledy se týmy Washington Capitals a Pittsburgh Penguins ve vyřazovacích bojích střetly v roce 2009. Tehdy se po heroickém průběhu druhého kola radovali Tučňáci. Dnes proti sobě oba celky stojí znovu, ve stejné části play off, ale s možná ještě větší rivalitou.

Do zmiňované série vstupovali v roce 2009 dva velice silné týmy. Na jedné straně se upínaly zraky na nezastavitelného snipera Alexandera Ovečkina a na druhé zase na šikovného tvůrce hry Sidney Crosbyho.

Ve památném druhém zápase série byly k vidění hned dva hattricky. Postarali se o ně odvěcí rivalové Alexander Ovečkin a Sidney Crosby.

Nyní stojí na jedné straně tým, který byl v základní části nezastavitelný a s přehledem si došel pro Prezidentovu trofej, na druhé celek, jenž předvedl v průběhu sezóny neskutečný vzestup a v play off si poradil s ambiciózními Rangers.

Jenže ono tvrzení o dvou superhvězdách jednotlivých týmů platí i dnes, sedm let poté.

Alexander Ovečkin si vedl v celé základní části výborně, a tak již posedmé v kariéře překonal hranici padesáti vstřelených branek. Jenže díky Barrymu Trotzovi, jenž nad ruským útočníkem vládl pevnou rukou a neváhal za trest hvězdu týmu vyškrtnout ze soupisky, to už nebyl ten Ovečkin, který se v posledních sezónách soustředil převážně na ofenzívu a do vlastního obranného pásma zavítal spíše nešťastnou náhodou. Jeden z hlavních kandidátů na Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra sezóny udělal z Ovečkina mnohem komplexnějšího hráče, a tak ruský útočník ukončil sezónu s jednadvaceti plusovými body, což je jeho nejlepší výkon za posledních pět let.

To Sidney Crosby nezačal vůbec dobře. Po několika úvodních zápasech jste měli při hledání Crosbyho jména v kanadském bodování na svém chytrém telefonu pořádně ošoupané prsty. Jenže v průběhu sezóny se „Sid“ neuvěřitelným způsobem zvednul, svůj tým dovedl do play off a po pár jednoduchých počtech došli zámořští statistici k závěru, na který by si po úvodních deseti zápasech základní části vsadil jen málokdo – Crosby nakonec nasbíral pětaosmdesát bodů (36+49).

Rivalita je mezi oběma týmy pořád stejná, zato kádry prošly mnohými změnami. Z aktuální soupisky Washingtonu pamatují sérii z roku 2009 pouze čtyři hráči – Alexander Ovečkin, Nicklas Bäckström, Jay Beagle a jako tehdejší člen Penguins i obránce Brooks Orpik.

On i druhý obránce, jenž prošel pensylvánskou školou hokeje, Matt Niskanen, tvoří kostru jedné z nejpevnějších obran ligy. „Ta série se tehdy mohla vyvíjet úplně jinak. Jenže Capitals udělali pár drobných chyb, za které později tvrdě zaplatili,“ zhodnotil poslední střetnutí těchto dvou týmů v play off NHL Brooks Orpik, jehož start v úvodním utkání série je ze zdravotních důvodů zatím nejistý.

„Bude to skvělá série. Stojí proti sobě dva výborné celky, které spojuje vzájemná historie. Penguins jsou naším velkým rivalem, takže se všichni velice těšíme,“ dodal Niskanen.

Jeden pověrčivý fanoušek Washingtonu tvrdí, že Capitals vyhráli v sérii s Philadelphií pouze tehdy, kdy byla jeho postavička Jevgenije Kuzněcova na poličce u televize. Teď by asi nebylo moudré s „Kuzym“ jakkoli hýbat.

I soupiska Pittsburghu se od té doby pořádně změnila. Penguins vstupují do série se čtyřmi velice vyrovnanými útoky. V čem jsou výjimečné? Ani jeden z těch útoků není průměrný ani nebezpečný, všechny budí hrůzu! V jednom velí Crosby, ve druhém Malkin, ve třetím ladí střeleckou formu Phil Kessel a ve čtvrtém se naplněn odhodláním snaží prosadit talentovaný Tom Kühnhackl.

V sestavě Pens by neměl chybět ani Eric Fehr, jenž ve Washingtonu odehrál dlouhých devět sezón. „Bude to pro mě ohromně emotivní série,“ uvedl třicetiletý útočník. „První dva zápasy odehrajeme ve Verizon Center, takže chceme vyhrát. Stojí proti nám těžký soupeř, mluvím z vlastní zkušenosti. Vím, co od nich máme čekat, takže se na to pečlivě připravíme.“

Zatímco ve Washingtonu se nemusí díky Bradenu Holtbymu, který je hlavním kandidátem na zisk Vezina Trophy, brankářským tématem vůbec zabývat, v Pittsburghu je řešení tohoto problému na denním pořádku.

Marc-Andre Fleury, jenž byl velkou oporou týmu právě v play off v roce 2009, prodělal otřes mozku a od konce března nechytal. Lékařský tým Pittsbughu nevylučuje jeho případnou účast v letošním play off, ale zároveň se snaží nedělat fanouškům Penguins plané naděje.

Naštěstí pro Pittsburgh tu je Matt Murray. Jednadvacetiletý talentovaný Kanaďan se předvedl ve skvělém světle a stal se výbornou náhradou za zraněného Fleuryho. V play off odchytal tři utkání a ze všech vyšel jako vítěz. I díky tomu by se měl ve dvě hodiny ranní postavit do brankoviště Pittsburghu právě on.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.