bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pár let, ale hluboká stopa. Roman Čechmánek za sebou nechal u Flyers několik rekordů

13. listopadu 2023, 14:05

Jiří Lacina

Je známý hlavně jako součást vítězných časů Vsetína, svůj otisk ovšem zanechal také v NHL. Roman Čechmánek odchytal v letech 2000-03 tři sezóny ve Philadelphii, kde na něj v souvislosti s jeho předčasným skonem nejvíc vzpomínají.

Zámoří si ho všimlo až na základě výkonů na mezinárodní scéně. Zatímco dnes jsme rádi za každý dvoucestný kontrakt pro českého hráče, tehdy šlo o dobu, kdy jsme odchody za moře přijímali všelijak. Zdálo se nám, že je Čechů v NHL už dost a nároďák nebude mít na čem stát.

Čechmánek prošel draftem až v roce 2000. V šestém kole coby devětadvacetiletý! Philadelphie ale svého „picku“ nelitovala. Seznam unikátních Čechmánkových výkonů v dresu Flyers začíná už základními čísly. Když vezmeme výkony nad sto odchytaných zápasů, je Čech rekordmanem Letců v procentuální úspěšnosti zákroků (92,3%) i průměru obdržených branek (1,96). Zápasová bilance 94:43, k tomu 22 utkání za jeden bod. Ve 163 duelech dvacet vychytaných nul.

Nejlepší ročník prožil hned na úvod, na přelomu let 2000-01. V době, kdy Flyers přišli o Erica Lindrose, který kvůli otřesu mozku vynechal celou sezónu, dotlačil Čechmánek svůj tým k rovné stovce bodů a druhému místu v Atlantické divizi.

Jeho jméno se objevilo vysoko v hlasování hned o několik trofejí. Byl druhý ve Vezina Trophy (nejlepší brankář – za Haškem). Čtvrtý v Hart Trophy (nejužitečnější hráč, za Sakicem, Lemieuxem a Jágrem). Jinak Dominik Hašek obsadil po sezóně I. All-Star Team, Čechmánek II. All-Star Team. Poprvé a naposledy v historii dva čeští brankáři. 

Mistr vychytaných nul

Už jeho vstup do ligy se zapsal do dějin. První dvě výhry podtrhl shutoutem. 4. listopadu 2000 proti Buffalu, 9. listopadu proti Edmontonu. Stal se prvním gólmanem od roku 1938, který orámoval své dvě úvodní výhry bezchybným výkonem.

Podobně jako Dominika Haška ho novináři i spoluhráči spojovali s nekonvenčním stylem. Frank Seravalli připomíná, že „rád zastavoval puky hlavou“.

„Popravdě, od první minuty jsem nepochyboval, že je na NHL připravený. A vlastně víc než to, protože ten rok zakončil jako jednička, která mi sebrala práci,“ vzpomíná nynější hokejový analytik, někdejší brankář Flyers Brian Boucher.

Čechmánka si pamatuje jako obvykle dobře naloženého parťáka, který jej neustále přesvědčoval, „ať je připravený, protože se na rozbruslení necítil dobře“. Načež vychytal nulu. Oba spolu drželi brankoviště Philadelphie dvě sezóny, v roce 2002 získali s mužstvem divizní titul.

Bouchera pak nahradil Robert Esche, s nímž vyhrál Čechmánek v roce 2003 Jennings Trophy za nejnižší počet inkasovaných branek. Ve stejné sezóně byl zvolen rovněž týmovým MVP, nejužitečnějším hráčem Letců.

„Roman byl brankářský akrobat,“ zavzpomínal Ken Hitchcock, trenér Philly v letech 2002-03. „Jedním z jeho charakteristických znaků bylo, že zastavoval puky všemi částmi těla.“

Čechmánkovou smůlou bylo play off, kde nedokázal mužstvu výrazněji pomoct. V roce 2001 narazil na Buffalo s krajanem Haškem v bráně. Flyers podlehli 2:4. Se zkřivenými ústy dodnes vzpomínají hlavně na dvě prohry v prodloužení a poslední vysokou porážku 0:8.

Nevyšlo to ani později. Za rok opět první kolo, pak druhé. Sezónu 2003-04 odchytal Čechmánek v Los Angeles, po ní se vrátil do Evropy.  

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.