bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Petr Adler: co s nudou jménem zakázané uvolňování v oslabení?

14. února 2017, 5:35

Petr Adler

Dobrá, otázku postavení mimo hru na modré čáře bychom měli ošetřenou. Teď už nám zbývá vyčkat názoru generálních manažerů, kteří se vysloví na své schůzi začátkem března. Jenže: kdo, kdy, kde a jak rozhodne o pravidlech o zakázaném uvolňování, cizím slovem icing?

Tuhle velice oprávněnou otázku položil čtenář nhl.cz Martin Siráň. Šlo mu hlavně o zakázané uvolnění ve chvíli, kdy mužstvo hraje v oslabení.

Martin Siráň reagoval na nedávný článek o zakázaném uvolňování.

Proč má mít mužstvo, které se provinilo a tudíž za to bylo potrestané, výhodu, že může kdykoliv vyhodit puk z vlastní třetiny až za brankovou čáru soupeře, aniž by se mu něco stalo?

Tohle ovšem platí jen v případech, že bránící mužstvo nevyhodí puk ze své obranné třetiny někam ven z kluziště. Za to jsou dvě minuty za zdržování hry. Hraje-li už takhle v oslabení, stane se mu, že může hrát ve třech proti pěti.

Na to se ale Martin Siráň neptal. Napsal, že bránící (oslabené) mužstvo zůstane v obranném čtverci, jakmile se dostane k puku, vyhodí ho, také tím získá čas na případné vystřídání znavených hráčů, a mužstvo, které hraje přesilovku se může jít klouzat.

A nejen to, jestli mužstvo v přesilovce zahájí útočnou akci ve své vlastní obranné třetině, může se mu stát, že nahozený puk se dostane až za brankovou čáru oslabeného mužstva, a hráči, kteří mají být v přesile, se musí vrátit do vlastní třetiny k vhazování. Dopustili se totiž zakázaného uvolňování (icing).

Což takhle, navrhl Martin Siráň, pravidlo změnit?

Vidí několik možností:

  • zrušit zakázané uvolňování pro mužstvo v přesilovce, nebo
  • zavést zakázané uvolňování (s následným vhazováním ve vlastní třetině) pro oslabené mužstvo, nebo
  • nechat zakázané uvolňování pro obě mužstva tak, jak je, když se hraje pět na pět, nebo
  • alespoň zavést upravené pravidlo, že oslabené mužstvo musí přinejmenším vybruslit s pukem z vlastní obranné třetiny, a teprve pak se ho smí zbavit nahozením až za soupeřovu brankovou čáru.

Martin Siráň se domnívá, že by tahle změna mohla vést k útočnější hře a zvýšenému počtu branek.

A není sám.

Jeden bývalý vynikající hráč NHL, který dodnes v lize působí, na přímou otázku, co by řekl návrhu Martina Siráňe, odpověděl trochu váhavě, že neví. Proč ne? Protože takhle platí pravidlo, a to pravidlo že platí pro všechny stejně.

Ale: jeden z vysoce postavených činovníků ligy, který si z pochopitelných důvodů přál zůstat skryt za rouškou tajemství, odpověděl doslova (ovšem anglicky): Vás čtenář není s tímto názorem osamělý. Toto téma se v posledních několika letech probíralo dost často na schůzích generálních manažerů. Padala velice podobná zdůvodnění, a velice podobné návrhy na změny. Zatím se této myšlence nedostalo patříčné podpory, aby mohlo dojít ke změně. To ovšem neznamená, že by k tomu nemohlo dojít někdy v budoucnosti.

Na vysvětlenou: činovníci ligy mohou radit generálním manažerům pouze za zavřenými dveřmi, pokud možno mezi čtyřma očima. Proto ta tajuplnost.

Ovšem, důvod určité konservatvnosti generálních manažerů není moc tajuplný. Majitelé najímají presidenty mužstev, a ti najímají generální manažery (a ti pak najímají kouče). Generální manažeři mají strašně jednoduchý úkol: mají postavit mužstvo, které vyhraje více utkání než prohraje. Je jen málo mužstev, která vyprodají halu i když prohrávají. Snad jedině Toronto Maple Leafs nebo Montreal Canadiens. Ani ti Edmonton Oilers nebo Calgary Flames v letech, kdy jim soutěž o Stanleyův pohár byla vzdálenější než let na Mars, neměli vyprodáno.

Generální manažer, ale ani kouč, tedy nemá (nemají) moc zájmu na změnách, které by mohly skončit tak, že by buď jeden z nich, nebo oba dva, najednou zjistil(i), že je (jsou) v pověstném reservoáru pracovních sil.

Na otázku: no dobrá, a což tak se nechat méně vylučovat? přišla odpověď tak jízlivá, že ji nelze zmiňovat ve slušné společnosti.

Jediná naděje: obecenstvo začne dávat najevo, že je mužstva, která v oslabení nedovedou nic než vyhazovat puky do třetiny soupeře, moc nebaví. Krátce poté se ozvou pokladní, že mají zbytečně moc neprodaných vstupenek. Vzápětí se ozvou majitelé, že takhle si to nepředstavovali. A krátce poté dojde ke změnám.

Už aby to bylo.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.