bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pod maskou: Nejlepší lapačka v NHL zase čaruje, Rinne kandiduje na Harta

26. listopadu 2014, 13:55

Tomáš Zatloukal

Ačkoliv chytá v Nashvillu, kde na každém rohu zvoní struny kytar country zpěváků, v jeho uších zpravidla duní rock, hlavně tedy ten blues říznutý v podání amerického dua Black Keys. Fanoušci Predátorů to rozhodně nemají Rinnemu za zlé, Pekka si jejich srdce dávno získal brilantními zákroky, často prováděnými bleskurychlou lapačkou. Po minulé sezóně, kdy finský obr zápasil se zdravotními potížemi, je zase ve svém živlu a odvádí pro Nashville neocenitelné služby. Na podzim stihl vyhrát už 14 zápasů, nikdo v celé NHL není úspěšnější.

Současné výkony Preds se často "svádějí" především na nového kouče Petera Laviolettea, případně se s oblibou skloňuje jméno Filipa Forsberga a jeho kumpánů z elitní formace Mikea Ribeira a Jamese Neala. Na Rinneho se neprávem trochu zapomíná, přitom právě rodák z Kempele má lví podíl na senzačním startu. Pokračuje ve fenomenální jízdě z běloruského MS, kde pomohl Finům k cennému stříbru a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem prestižního turnaje, úspěšnost zákroků vyšrouboval na 92,7 % a průměr branek stlačil pod dvě (1,97) na zápas. Není divu, že se o něm někteří zasvěcení experti hovoří jako o vážném kandidátovi na zisk Hart Memorial Trophy.

Ozývá se tak hudba minulosti, Rinne měl nejprestižnější trofej NHL dvakrát na dosah, v roce 2011 skončil v hlasování čtvrtý, o rok později se umístil na sedmém místě. Pokud vás zajímá, kdo ve zmíněných sezónách, "Hartku" získal pak vězte, že se jednalo o Coreyho Perryho a Jevgenije Malkina. Zpět ale k Rinnemu a jeho výtečnému comebacku po hodně netradičním zranění. Loni ho zastavila infekce v kyčli, kterou dostal krátce po operačním zákroku, jež měl vyřešit dlouhodobé problémy s namáhaným kloubem. Do rány se mu dostala bakterie Escherichia coli a Rinneho připravila o 51 zápasů. Když kraje března přišel čas očekávaného návratu, 32letý gólman se nemohl dočkat: "Jsem extrémně natěšený," hlásil novinářům z listu The Hockey News.

Ač střídal slabší večery s těmi povedenějšími, tu a tam ukázal záblesk své brankářské geniality. Jako na přiloženém videu, když lapil střelu Erika Karlssona. Stabilizace formy byla jen otázkou času, nakonec ji perfektně načasoval na již zmíněný světový šampionát. Zase ničil sebevědomí střelců, pro Rusy, největší favority vedené Alexem Ovečkinem, představoval ve finále největší překážku v cestě za zlatem. Pohotově se přesouval, díky bezchybné lapačce dovolil Sašovi a spol. minimum dorážek. Ve stejném stylu se nyní Rinne, který se před zápasem posilňuje kulinářskou klasikou "Chicken parmesan", tedy kuřetem na parmazánu, předvádí také v zámoří. 

"Na MS našel herní pohodu a my z toho teď těžíme. Celé mužstvo si hodně věří, když má v zádech Rinneho," říká o štědře placeném brankáři GM David Poile. Rinne bez pochyby stojí za oněch sedm milionů dolarů, které mu slibuje sedmiletá smlouva podepsaná v roce 2011, na týmové výkony má zásadnější vliv málokdo. Svým přínosem připomíná Dominika Haška, s jehož trenérským guru Mitchem Kornem se v Nashvillu setkal a trpělivě naslouchal jeho radám. Ty ovšem nejsou tajemstvím Rinneho úspěchu, za vybroušeným stylem stojí zejména další legenda mezi brankářskými kouči Ari Hilly. Jen a pouze kvůli němu v roce 2012 Rinne přijal nabídku minského Dinama, aby si zachytal v KHL. Je skoro symbolické, že optimální fazónu letos objevil právě tam.

Rinne dává své masky otci, měla by u něj skončit i ta současná od Davida Gunnarssona:

V souvislosti s Rinneho přednostmi jsem zmínil práci s lapačkou. Nebyl v tom platonický obdiv k pětatřicítce v kleci Preds. O jeho rukavici s vypleteným košíkem s úctou mluví i kanadský velikán Don Cherry. "Rinne má nejlepší lapačku v NHL," kdysi pronesl. A ačkoliv názory vrtošivého starce bývají často kontroverzní, tentokrát nelze nesouhlasit. Sympatický čahoun lapá puky levačkou s takovým přehledem díky hře zvané Pesäpallo, což je finská obdoba amerického baseballu. "Myslím, že to hodně pomohlo koordinaci mých pohybů," přiznal Rinne v rozhovoru pro In Goal Magazine. Třeba mu Pesäpallo v aktuální sezóně konečně vynese Vezinu, zaděláno má velmi solidně. Stejně jako kdysi "Kipperovi" stolní tenis a nedávno Tuukkovi Raskovi hra na bicí.

Finské cesty na gólmanský vrchol jsou zkrátka originální a půvabné. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.