bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Pozor, pálí Nedomanský! Jak se v NHL zrodil první československý hat trick

28. března 2019, 15:00

Tomáš Zatloukal

Byla to další "Pasta show". David Pastrňák proti newyorských Rangers dominoval, pěti body je odsoudil k porážce 6:3, zatímco sám si počtvrté v kariéře užíval slastného pocitu, který hokejisty v NHL přepadává, když nasází tři góly. Sledují, jak padají čepice na led a tetelí se blahem. Čtvrtým hat trickem se jeden z tahounů Boston Bruins vyrovnal legendárnímu "Big Nedovi", tedy Václavu Nedomanskému.

Byl to právě Nedomanský, svého času idol žen a dívek, kdo jako první "Čechoslovák" dal v NHL hat trick.

Symbolicky v den výročí založení vlasti, 28. října 1978.

V ikonickém dresu Detroit Red Wings zazářil na domácím kluzišti. Ve stařičké hale Olympia, nádherné cihlové budově poblíž Bishop Parku, sestřelil chicagské Black Hawks při vítězství 7:2. Tři z jeho pěti ran prošly za záda slavného gólmana Tonyho Esposita.

Shodou okolností bratra muže, k němuž Nedomanského přirovnávali. "Bude střílet třicet gólů za sezonu, je to takový československý Phil Esposito," přemítal nad statným rodákem z Hodonína Gordie Howe, dodnes mnohými považovaný za nejlepšího hokejistu všech dob.

Nedomanský naplnil Howeova očekávání, vytyčenou metu zdolal hned dvakrát, přičemž dodnes drží jeden z rekordů NHL. Když v sezoně 1978/79 nastřádal 38 přesných zásahů, bylo mu pětatřicet. Nikdo nezažil první ročník s alespoň třiceti brankami ve vyšším věku.

Ne že by se "Big Nedo" stal kanonýrem až na "stará kolena", jedna z největších postav československého a českého hokeje měla střelecký instinkt vždy. Těch tref co Nedomanský zaznamenal s lvíčkem na prsou! A také za bratislavský Slovan.

Pro svůj um hledal vysvětlení v dětství:  "Jako kluk jsem hrával s kamarády na ulici s míčkem a pro zábavu pak ještě střílel na dřevěnou desku. Ale hlavně jsem zkoušel nejrůznější sporty a to se člověk přiučí i něčemu jinému." 

V NHL se prosadil tak pozdě, poněvadž se tam dříve nedostal. Kvůli snu zahrát si ve slavné lize utekl z komunistickým režimem svírané země a vydal se za zámořským dobrodružstvím.

"Nikdy jsem nad svým rozhodnutím emigrovat nepochyboval. Ani mi nebylo líto, že jsem neodešel mladší. V Bratislavě jsem totiž chodíval na vysokou školu, mám diplom z biologie a tělocviku. Můj život by nebyl tak pestrý a ucelený, kdybych utekl dříve," vzpomíná v knize Red Wings Nation.

Tři roky řádil ve WHA, až po jednom z utkání Birmingham Bulls v roce 1977 za ním přišel z tribuny Ted Lindsay, tou dobou generální manažer Rudých křídel, a podepsal s ním smlouvu.

Nedomanský poté okouzlil detroitské publikum, sám dodnes vzpomíná, jak rád hrával v onom cihlovém chrámu Olympia. Právě tam dal svůj první hat trick, načež o pár měsíců později přidal další dva - hned po sobě. Žádnému jinému hráči Red Wings se stejný kousek do té doby nikdy nepovedl.

Čtvrtý "večer třígólový" pak zaznamenal 17. října 1979. A u toho už zůstalo. Nyní, o čtyřicet let později, slaví hat trick s pořadovým číslem 4 také Pastrňák. Už jako hvězda NHL, byť stále ještě na startu své kariéry.

Dá se tušit, že od Nedomanského se časem odpoutá. A třeba bude atakovat i výkon Jaromíra Jágra. Kvůli němu padaly kšiltovky na ledovou plochu v kanadsko-americké lize patnáctkrát. Mezi krajany vede.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.