bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview: Calgary má nového trenéra a zvučné posily, napraví dojem po bídné sezóně?

5. září 2018, 19:00

Vojtěch Balon

V uplynulé sezóně se Calgary Flames nedokázali probojovat do vyřazovacích bojů, což bylo pro fanoušky ambiciózního kanadského celku velkým zklamáním. Vedení klubu v létě odvolalo trenéra Glena Gulutzana a mladé jádro týmu doplnilo o několik zvučných jmen. Bude to fungovat?

Postup do bojů o Stanleyův pohár loni minul Flames o parník, albertský celek zaostal za postupovou osmičkou v Západní konferenci o celých jedenáct bodů; horší byly na Západě už jen Chicago, Edmonton, Vancouver a Arizona.

Už na konci ledna po vleklém zranění definitivně opustil calgarskou soupisku Jaromír Jágr, který od loňského podpisu roční smlouvy s Flames stihl odehrát jen 22 zápasů s bilancí 1+6. Jágra vedení klubu předčasně uvolnilo a šestyčtyřicetiletý veterán se vydal do domovského Kladna, ani za Rytíře už toho ale ve zbytku sezóně moc neodehrál.

Možná hlavním důvodem nepostupu do play-off byly nemastné neslané výkony ústředních postav týmu. Svůj standard odehráli jen produktivní Johnny Gaudreau, jenž s 84 kanadskými body jasně opanoval klubové bodování, a Sean Monahan, jenž vsítil 31 gólů. Michael Frolík či Sam Bennett naopak zůstali za očekáváním.

Před loňskou sezónou generální manažer Brad Treliving vsadil na zkušeného gólmana Mikea Smithe, jenž měl dát zapomenout na nepovedené angažmá jeho předchůdce Briana Elliotta. Smith chytal slušně, zranění jej ale pustila jen do 55 zápasů, o zbytek se podělili David Rittich, Jon Gillies a (před výměnou do New Jersey) Eddie Läck.

Flames má pozvednout Peters, vedení mu sehnalo staré známé

Suma sumárum, Calgary má za sebou velice matnou sezónu, na které by v Albertě rádi co nejdříve zapomenuli. Vedení klubu ostatně učinilo několik razantních kroků: ze střídačky se pakoval trenér Glen Gulutzan, jehož nahradil bývalý kouč Caroliny Hurricanes Bill Peters.

Přesně dva měsíce po podpisu smlouvy s Petersem upekl Treliving velkou výměnu právě s Carolinou, odkud výměnou za Dougieho Hamiltona, Micheala Ferlanda a mladíka Adama Foxe přivedl Eliase Lindholma a zadáka Noaha Hanifina. Oba se v průběhu léta ve svém novém působišti dohodli na lukrativních šestiletých smlouvách. Lindholm bude pobírat 4,85 milionů dolarů za sezónu, Hanifin dostal ještě o 100 tisíc ročně navrch.

Švédský šikula a nadějný americký bek ale nejsou jedinými hokejisty, které trenér Peters dobře zná. Po otevření trhu s volnými hráči Brad Treliving získal na tři roky pracovitého centra Dereka Ryana. To ale nebyl hlavní červencový podpis Flames, albertský celek totiž posílil hvězdný James Neal!

Jednatřicetiletý křídelník si loni i předloni zahrál finále Stanley Cupu (za Nashville, respektive Vegas a den po otevření trhu podepsal s Calgary na pět let. „Chci vyhrávat. Flames mají skvělého brankáře, útočníky i kvalitní obranu. Myslím si, že tým je velmi blízko úspěchu v play-off, osobně věřím, že mohu být tím posledním dílem skládačky, který k tomu chyběl,“ prohlásil sebevědomě Neal.

Právě James Neal, případně Elias Lindholm by měli zaujmout místo v elitní formaci po boku Johnnyho Gaudreaua a Seana Monahana. Zvýšit konkurenci ve třetí a čtvrté formaci by pak měli Kerby Rychel, Buddy Robinson, Anthony Peluso, Alan Quine, Austin Czarnik, Adam Graovac či německý reprezentant Yasin Ehliz. Tito borci by se měli postarat o generační obměnu mezi méně vytěžovanými hráči, Flames jim dali přednost před pokračováním spolupráce s veterány Krisem Versteegem (nyní Omsk), Mattem Stajanem (Mnichov) a Troyem Brouwerem (Florida).

O plnohodnotnou smlouvu se v kempu popere brankář Jeff Glass, který se pokusí vystrnadit Davida Ritticha, případně Jona Gilliese z pozice dvojky.

Další nepostup by byl velkým zklamáním

„Myslím si, že máme silnější tým než loni. Teprve až se začátkem sezóny zjistíme, jestli to bude fungovat i na ledě, jestli hráči mezi sebou najdou chemii a budou proměňovat šance,“ uvědomuje si generální manažer Treliving. „V tom je rozdíl mezi týmy, které jsou silné na papíře a které jsou silné na ledě.“

Flames si budou za pochodu zvykat na obměněný kádr a nový systém pod Petersovým vedením, postup do play-off je ale pro Calgary jednoznačnou prioritou. Třetí neúčast v play-off za poslední čtyři roky by už v Albertě kousali hodně těžko...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.