bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Preview před sezonou 2014/15: Boston chce zpátky na vrchol

8. září 2014, 9:00

Jan Šlapáček

Boston nelibě nesl konec posledního ročníku, kdy se jeho hráči museli ve druhém kole play-off sklonit před rivalem z Montrealu. Klubu se tak nepodařilo obhájit pozici šampiona Východní konference, v novém ročníku však chtějí Bruins zpátky na výsluní.

Základní část ročníku 2013/14 proběhla v Bostonu na jedničku. Klub během 82 zápasů posbíral 117 bodů, což mu stačilo na první místo Východní konference i celé NHL. Pro Bruins je úspěch v dlouhodobé části sezony takřka rutinou a stejně jako většina týmů hodnotí úspěšnost sezony až podle výkonu v play-off.

Také vyřazovací boje probíhaly podle plánu. V prvním kole si Medvědi lehce poradili s Detroitem, v následujícím kole však narazili na Montreal Canadiens a s odvěkým rivalem svedli sedmizápasovou bitvu. Na jejím konci se radovali Habs, kteří otočili sérii ze stavu 2:3. Po tomto konci panovalo v Bostonu pochopitelné rozčarování, panika ale nezavládla.

Právě klid generálního manažera Petera Chiarelliho patří mezi největší přednosti celé organizace. Ten se rozhodl znovu podržet jádro týmu, které si hýčká od roku 2010, kdy Bruins ostudně vypadli v sérii s Flyers. Tehdy Boston vedl 3:0 na zápasy.

Letos tak tým mnoho hráčů neopustilo. Odešel náhradní gólman Chad Johnson, jenž se upsal Islanders, slovenský obránce Andrej Meszároš bude nastupovat v Buffalu a důrazný Shawn Thornton zamířil k Panterům. Největší ztrátou byl pro černo-žluté barvy odchod veterána Jaromea Iginly. Sedmatřicetiletý útočník se po roce stráveném v Bostonu vydal do Colorada a Bruins budou muset najít způsob jak nahradit jeho 30 přesných zásahů.

Iginla po svém příchodu vystřídal Nathana Hortona v pozici produktivního útočníka po boku Davida Krejčího a Milana Lucice, další takový ale v týmu chybí. Potřebný potenciál mají snad jen Loui Eriksson a mladý Reilly Smith. Prvnímu ale příliš nevyšel poslední ročník a druhý je pro změnu stále bez smlouvy.

Chiarelliho a trenéra Claudea Juliena tedy v tomto ohledu čeká spoustu práce. Erikssonova sezona 2013/14 nebyla nejlepší hlavně kvůli zdravotním potížím. Švédský útočník utrpěl dva otřesy mozku, což může mít pochopitelně vliv i na zbytek jeho kariéry. V posledních měsících ročníku ale ukázal, že pokud bude stoprocentně zdravý, může Iginlu nahradit právě on.

Jeho odchod, společně s Thorntonovým, otevřel dveře nejnadějnějším mladíkům v bostonské organizaci. A o takové nemají Medvědi nouzi. Justin Florek a Matt Fraser na sebe upozornili již v posledním play-off, zatímco Alexander Chochlačev si budoval pověst na farmě. Nejblíže ke stabilnímu místu v prvním týmu má Kanaďan Ryan Spooner, který v minulé sezoně odehrál v NHL 23 zápasů, a připsal si v nich 11 bodů. Do tohoto boje ale může promluvit také český útočník David Pastrňák. Osmnáctiletý talent zaujal vedení klubu na kempu největších nadějí a rychle si klestí cestu za snem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.