bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rivalové NHL: Nenávist na řece Hudson

7. září 2017, 12:00

David Motloch

Seriál Rivalové NHL finišuje. Mezi čtyřku nejlepších sérií se dostala Bitva o řeku Hudson. Dva rivaly, Rangers a Devils, dělí od sebe jen pár kilometrů cesty a již zmíněná řeka. Přestože Ďáblové nepůsobí v NHL tak dlouhou dobu, jako New York, pamatuje tato série celou řadu významných utkání. Všechny přitom doprovází velká nenávist obou fanouškovských táborů.

4. Bitva o řeku Hudson (New Jersey Devils - New York Rangers)

Pouhých a necelých šestnáct kilometrů cesty dělí fanoušky Devils a Rangers od jejich domácích stánků. K vycestování bohatě postačí auto, kterým stačí přejet slavný Lincolnův tunel. Takový vzdálenostní luxus si mnoho fanoušků užít nemůže. Jenže v případě obou klubů ze státu New York, stačí za svým sokem pouze přejít na druhou stranu řeky Hudson (odtud vznikl název - Bitva o řeku Hudson).

Rangers patří mezi kluby „původní šestky,” tím pádem fungují v NHL od raných začátků. Na svého nedalekého rivala si však Rangers museli dlouho počkat. Počátek rivality mezi oběma kluby nastal v 80. letech, kdy se do New Jersey přestěhoval tým Colorado Rockies (a rázem se přejmenoval na Devils).

Od této doby se nestalo, že by vzájemný zápas obou rivalů nepřinesl něco extra. Z velkého počtu utkání, které zanedlouho završí tři stovky, lze však vybrat ty nejlepší kousky. Nejvypjatější dva roky mezi oběma soupeři zcela jistě nastaly v období let 1994 a 95. Oba kluby z New Yorku, potažmo Newarku, se těšily v NHL špičkové formě. Rangers dokonce v sezóně 93/94 vyhráli Prezidentův pohár a dělali si zálusk na Stanley Cup. Až do finále konference je čekala snadná jízda, dokud nenarazili na New Jersey.

Messierův kapitánský slib

Série se pro Rangers nevyvíjela příliš příznivě. Po pěti zápasech čelili Jezdci vyřazení a museli vyhrát dvě utkání v řadě. Mark Messier, tehdejší kapitán New Yorku, slíbil fanouškům vítězství v šestém zápase. Svá slova dodržel, když sám v onom utkání završil hattrick. V rozhodujícím sedmém utkání byli Rangers blízko postupu do finále, jenže Devils kousali. Necelých osm vteřin před koncem utkání srovnal stav Valerij Zelepukin a poslal tak zápas do prodloužení. Ačkoliv to první rozhodnutí nepřineslo, druhé už ano. Rangers v dramatické koncovce uspěli díky trefě Stephana Matteaua. Ve finále pak porazili Vancouver a dokráčeli si pro pohár, dosud poslední co získali.

O ročník později se karta obrátila a Stanley Cup putoval přes řeku Hudson právě do New Jersey. Přitom Devils v sezóně 94/95 nepatřili zrovna mezi favority. Do play-off se New Jersey kvalifikovalo v takové pozici, že všechny čtyři série vyřazovací části muselo začínat jako venkovní tým. Ani to jim však v cestě za pohárem neuškodilo, čímž se Devils stali vůbec prvním týmem v NHL, který získal Stanley Cup po zahájení všech čtyř sérií na venkovních kluzištích.

Následovala řada dalších památných momentů, mezi které určitě zmiňme poměrně hořký trejd útočníka Scotta Gomeze, jenž v ročníku 2007/08 jako volný hráč podepsal po mnoha letech v Devils právě s Rangers. Reakcí fanoušků bylo hlasité bučení, kdykoliv se Gomez při zápasech v Prudential Center dotkl puku. V onom ročníku se totiž oba celky střetly opět v play-off, což nenávist mezi oběma tábory jen vystupňovalo. Z oné série si můžeme pamatovat i památné chování Seana Averyho, který jakožto útočník Rangers stál přímo před brankářem Brodeurem a svými pohyby se jej snažil rozhodit.

Kevin Smith - Devils žijí pro nenávist Rangers

Poslední sérii play-off oba kluby pamatují v roce 2012, kdy se z vítězství 4:2 na série mohli radovat fanoušci Devils. Posledním velkým milníkem do historie vzájemných zápasů se zatím zapsalo utkání pod otevřeným nebem, jenž se v sezóně 2013/14 odehrálo na stadionu Yankees (Rangers vyhráli 7:3).

V průběhu všech odehraných zápasů však platilo vždy stejné pravidlo - nenávist obou táborů. Pokud navštívíte vzájemný zápas obou soupeřů v Prudential Center v Newarku, vždy uslyšíte z ochozů stejný pokřik „Rangers sucks.” Fanoušci Rangers zase často pálili klubové věci Devils a frajersky, až provokativně, si nad nimi zapalovali cigaretu. Terčem pozornosti diváků se během vzájemných zápasů často stávají také brankáři obou týmů.

Nenávisti obou táborů si v NHL nejde nevšimnout, zaregistrovala ji i řada známých osobností. Tak například americký filmař, herec či spisovatel Kevin Smith (a zároveň fanoušek Devils) po poslední sérii play-off mezi oběma týmy doslova napsal - „Žádný fanoušek Devils nedokáže upřímně popsat, proč Rangers tolik nenávidíme. Dokonce i když nejsou poblíž našeho stadionu, cítíme jejich existenci. Fanoušci Devils žijí pro nenávist Rangers.” Nepochybujeme, že podobná slova by vytrousili fanoušci i z tábora Jezdců. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.