bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Slavní Rangers za sebou mají těžký rok. Jaká je jejich budoucnost?

8. dubna 2019, 16:48

David Zlomek

Fanouškům newyorských Rangers bylo loni při uzávěrce přestupů jasně vzkázáno, že přijde období sucha. Každý tým si tím projde, obměna týmu není lehká záležitost a slavný tým z Original Six to na vlastní kůži pocítil letos. Po poměrně nadějném startu přišel velký útlum a úspěchy byly spíše raritou. Je to ale New York, tady se neúspěch nenese lehce a přestavba musí být rychlejší než jinde. Co mají tedy Rangers v plánu?

Začněme současným týmem, zajímavá je otázka brankařů. Zde bude řešit vedení problém, nicméně z kategorie příjemných. Do brankoviště budou chtít příští rok rovnou tři špičkoví gólmani. Prvním z nich je samo sebou Henrik Lundqvist, jemuž bylo nabídnuto, že jestli chce na sklonku kariéry někde vyhrát Stanley Cup, může jít. Nicméně švédská hvězda odmítla a řekla, že v New Yorku je doma a chce zůstat. 

Druhým gólmanem, který dostával na konci základní části víc a víc prostoru, je Alexandar Georgijev. Tento třiadvacetiletý Rus odchytal v letošní sezoně 33 utkání. Jeho úspěšnost zákroků vyšplhala na číslo 91,4 %. Podobné číslo svítí například u Holtbyho z Washingtonu nebo Bobrovskijho z Columbusu. Ano, mají odehráno více zápasů, ale když se podíváme na kvalitu obrany obou těchto celků a porovnáme ji s newyorskou, vyjde nám, že chytal opravdu nadprůměrně.

Do třetice další Evropan a další Rus. Rangers totiž v roce 2014 draftovali ve čtvrtém kole Igora Šesťjorkina. Ten v posledních dvou sezonách září v KHL v barvách Petrohradu (v základní části úspěšnost zákroků 95,3 %) a letos by se měl konečně přesunout za oceán do New Yorku.

Přejděme do obrany. Asi největší problém Rangers. Brady Skjei nezažil nejlepší ročník, stejně tak Kevin Shattenkirk. Marc Staal, dlouholetý veterán, měl také lepší sezony a další štědře placený obránce Brendan Smith hrál ke konci ročníku občas dokonce na křídle čtvrtého útoku. Přísliby do budoucna jsou rozhodně Neal Pionk a Anthony DeAngelo. Oběma je 23 let, oba umí dopředu. Zajímavý může být také vývoj Libora Hájka. V posledních dnech se také hojně skloňuje jméno Adama Foxe, jehož by mohli Rangers získat z Caroliny. Možná nějaká posila z trhu a více úsilí na tréninku a mohlo by to jít.

A konečně útok. Zde to vypadá mnohem nadějněji. Z Miky Zibanejada roste první centr, má za sebou životní ročník (30+44). Navíc je podepsaný až do roku 2022. Výborně vyšel Rangers také trejd Spoonera za Stromeho. Druhý jmenovaný se na Manhattanu uchytil výborně a v 63 zápasech nasbíral 33 bodů. 

Důležitou položkou jsou samozřejmě mladí hráči. Filip Chytil, Brett Howden a Lias Andersson jsou velkými nadějemi. Nejstaršímu z nich, Howdenovi, je 21 let. Pavel Bučněvič, třiadvacetiletý ruský střelec, se letos konečně trochu víc rozjel. V 64 utkáních dal slušných 21 branek a přidal 17 asistencí. Zajímavým přírůstkem je určitě Brendan Lemieux, jehož Rangers získali letos z Winnipegu v balíčku za Kevina Hayese. Tvrdý, pracovitý, obětavý ale i šikovný hokejista. 

Problém bude vedení Rangers řešit s Chrisem Kreiderem. Hokejistovi, jenž vyniká svou rychlostí a střelou zápěstím, končí za rok smlouva. Je veřejným tajemstvím, že se Rangers nebudou bránit jeho odchodu. Otázkou je, kdy? Nejreálnější možností je pravděpodobně uzávěrka přestupů v roce 2020.

„Míříme dobrým směrem. V létě se může stát spousta věcí, které můžou přestavbu urychlit,” řekl nedávno generální manažer Jeff Gorton. A fanoušci Rangers hned zbystřili. Moc doufají, že si brousí zuby na Artěmiho Panarina. Tomu končí smlouva a dá se předpokládat, že zkusí trh s volnými hráči. Prý požaduje sedmiletou smlouvu na 11 milionů. 

A mnoho příznivců se ptá: a proč vlastně ne?

Hokejista, který by se dal označit jako elitní, který by byl tváří organizace a hvězdou ligy, v barvách Rangers dlouhá léta nebyl. Můžeme zmínit Lundqvista, jenž tyto kolonky splňuje, nicméně lidé přeci jenom raději chodí na útočníky než na brankáře. 

Nabídek bude mít Panarin rozhodně spoustu. Pomoci by mohl ale jeden důležitý faktor. V Rangers totiž oznámil svůj konec dosavadní prezident a legenda Glen Sather. Hledá se tak náhrada. Samotný Sather se nechal slyšet, že by v New Yorku byli nejradši, kdyby se to povedlo ještě před draftem. A horkým kandidátem je John Davidson.

A co má společného s Panarinem? Je to jednoduché, je současným prezidentem Blue Jackets. Říká se, že Panarin touží po větším jevišti. Je něco většího než New York a Madison Square Garden? Mnoho lidí vám odpoví, že ne. Peníze pod stropem Blueshirts mají jakbysmet. A pro Panarina by bylo ideální, kdyby mu v humbuku jménem New York pomáhal někdo známý. Jako třeba John Davidson.

Kromě toho je v NYC velká enkláva Rusů. Georgijev, Bučněvič, Namestnikov a Šesťjorkin jsou známá jména. Nicméně Rangers mají další trumf v rukávu. Loňskou sedmičku draftu Vitalije Kravcova. Ten strávil letošní ročník v KHL a podával výtečné výkony. Má obrovský potenciál, mnoho skautů tvrdí, že může být podobný hokejista jako Jevngenij Kuzněcov.

Další nadějí může být někdo z letošního draftu. A Rangers mají velkou šanci, že uloví někoho velmi dobrého. Díky svému postavení na konci sezony budou vybírat pravděpodobně někde z 5.-7. místa. Ba co víc, mají i další výběr v prvním kole, který dostali do Winnipegu. V druhém kole mají Rangers své druhé kolo, ale také výběr od Dallasu a Tampy Bay. Ten dallaský se stane výběrem v prvním kole, pokud se Stars dostanou do finále konference, a ten od Tampy je podmíněn vítězstvím Stanley Cupu. V dalších kolech mají pokaždé jednu volbu.

New York Rangers za sebou nemají dobrou sezonu. S tím se ale počítalo. Když se ale vedení a fanoušci podívají na příští roky, dojde jim, že v budoucnu mohou být více než konkurenceschopní. Spousta draftů, mladé naděje, nový prezident. A pořád jsou to Rangers. Tým z Original Six hrající v Madison Square Garden, takže velké lákadlo pro volné hráče. 

Přestavba tak bude možná mnohem rychlejší než kdekoliv jinde. Je to přece New York.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.