bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Smlouva, jež změnila dějiny NHL. Z Orra se stal první milionář v NHL, Nixonovu šoku navzdory

26. srpna 2019, 15:00

Tomáš Zatloukal

Na první pohled to byl paradox. V době, kdy prezident Richard Nixon v rámci boje s rostoucí inflací zmrazil Američanům platy i ceny, podepsal fenomenální obránce Bobby Orr s bostonskými Bruins rekordní smlouvu. Dne 26. srpna 1971 poznala NHL svého prvního milionáře, kanadský elegán měl podle čerstvě podepsaného kontraktu dalších pět sezon vydělávat 200 tisíc dolarů ročně. V dějinách zámořské soutěže šlo o důležitý milník, Orr roztočil finanční spirálu a udělal z hokejistů boháče.

Na začátku sedmdesátých let byl Orr nezářivější hvězdou NHL. Důkazem budiž i fakt, že dvakrát za sebou ho zvolili ligovým MVP a přiřkli mu Hartovu trofej.

Měl za sebou pět let u Medvědů, během nichž přepsal definici pro hokejového zadáka. Báječně bruslil, s gustem útočil, hýřil kreativitou.

Pyšnil se také čtyřmi Norrisovými trofejemi, prstenem pro vítěze Stanley Cupu i Conn Smythe Trophy. Jeho "The Goal", jímž v pádu rozhodl o zisku stříbrného poháru pro Boston, se zařadil mezi nejslavnější momenty historie NHL.

Když 26. srpna 1971 podepsal onu pětiletou smlouvu, bylo to jen pár měsíců, co zakončil základní část se ziskem 139 bodů a vytvořil dodnes platný rekord prestižní soutěže. Žádný jiný bek nikdy tak produktivní nebyl.

"Říkal jsem, že z Bobbyho bude milionář ještě před třicítkou. Pokud se domníváte, že je nejlépe placeným hráčem v NHL, tak váš předpoklad je správný," komentoval podpis Orrův výřečný agent Alan Eagleson, který pro něj v minulosti vyjednal i královský nováčkovský kontrakt podepsaný na lodi Barbara Lynn.

Sám Orr pro New York Times prohodil: "V Bostonu jsem prožil nejlepší časy v mém životě a jsem moc rád, že tu zůstanu dalších pět let."

Bruins zveřejnili zprávu o Orrově podpisu jen jedenáct dní poté, co vstoupilo v platnost tříměsíční zmrazení platů a cen, jedno z opatření takzvaného Nixonova šoku. Profesionální sportovců se týkalo rovněž, ani oni nesměli žádat vyšší gáže.

Orra se však zmrazení nedotklo. Eagleson i Boston totiž svorně tvrdili, že smlouva byla dohodnutá už v únoru. Tehdy mělo skončit přes rok dlouhé licitování, k oficiálnímu oznámení ovšem údajně nedošlo kvůli pár detailům, které bylo ještě potřeba dotáhnout.

Ať už to tak bylo, či nikoliv, Orrův kontrakt platil.

"Pokud by vláda rozhodla opačně, Bobby by bral v příští sezoně tolik, co loni (40 tisíc dolarů), takhle si přijde na pětkrát tolik," byl nadmíru spokojený Eagleson, tehdy pracující i jako výkonný ředitel hráčské asociace NHLPA.

Brzy se na něj obrátila celá řada dalších hokejistů, chtěli, aby jim pomohl k dříve nedosažitelnému bohatství. Kontraktem pro Orra se všechno změnilo a platy v NHL v následujících letech strmě stoupaly. Až na současnou úroveň, kdy 200 tisíc ročně vydělávají farmáři.

Abychom byli féroví, 200 tisíc dolarů tehdy a dnes jsou jiné peníze. Orrova tehdejší gáže by v roce 2019 měla nominální hodnotu 1,2 milionu dolarů. Rovnala by se tedy ročnímu příjmu Magnuse Pääjärviho, Anthonyho Duclaira či Jujhara Khairy.

Jenže není všechno zlato, co se třpytí.

Schopný vyjednavač Eagleson byl zároveň pěkný vykuk. Dostal se před soud kvůli podvodům i korupci, také samotného Orra, u něhož se těšil velké důvěry, obral o část peněz. 

Orr se zadlužil a přišel o většinu majetku. To už je ovšem jiný příběh.

Vraťme se k jeho pětiletému paktu s Bruins.

Tradičnímu klubu se bohatě vyplatil, protože Orr v dalších čtyřech letech pokaždé získal Norrisovu trofej a v roce 1972 přispěl k druhému Stanley Cupu. Opět měrou vrchovatou. Zase dal rozhodující gól. Navrch mu jako prvnímu hokejistovi v dějinách NHL udělili další Conn Smythe Trophy. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.