bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Souboj McDavid vs. Crosby, kdo je nejlepším centrem NHL?

22. srpna 2017, 8:00

Jakub Hromada

Už je to déle než dva měsíce, co Tučňáci z Pittsburghu zvedli nad hlavu Stanley Cup a můžeme se bavit o tom, komu se jak sezóna vydařila. Každoročně vydá portál NHL Network žebříčky nejlepších hráčů na svých postech, letos tomu není jinak. Pojďme si společně představit desítku nejlepších centrů, která se prohání na kanadsko-amerických kluzištích.

10.  Mark Scheifele, Winnipeg Jets

Čtyřiadvacetiletý hráč Tryskáčů postupně zesiluje a je to vidět hlavně na kontrole puku a na celkové produktivitě. Jestliže sečteme kanadské body od Utkání hvězd 2016, zjeví se nám Scheifele na čtvrté pozici za trojicí McDavid – Crosby – Kane. To je vcelku dobrá společnost, nemyslíte? Táhne Winnipeg k vysněnému play-off a letos by to již mohlo vyjít. Ne náhodou se Jets před lety objevili v prognózách na zisk Stanley Cupu 2019, ovšem bez zkušeností v play-off to jen tak nepůjde.

9.     Ryan Getzlaf, Anaheim Ducks

Dnes dvaatřicetiletý střední útočník byl vytažen možná v nejúspěšnějším draftu historie. Mluvíme o roce 2003, kdy byl Getzlaf vybrán jako 19. v pořadí organizací Mighty Ducks of Anaheim. Jedná se o velkého, zkušeného centra s obrovským přehledem ve hře. Dokáže myslet dopředu a překvapovat protihráče svými přihrávkami. Bude hrát už třináctou sezónu v dresu Ducks a rozhodně nebude poslední.

8.     Tyler Seguin, Dallas Stars

Nechybělo mnoho a Tyler mohl dál brousit led TD Garden. V červenci 2013 byl ale vyměněn do Dallasu jako jedna ze složek trejdu. Ke Stars společně s ním zamířili ještě Rich Peverley a Ryan Button, opačným směrem odcestoval Loui Eriksson, Matt Fraser a Reilly Smith. Nikoho z nich už u Medvědů nenajdeme, kdežto Seguin dál hraje po Boku Benna v první formaci Hvězd. "Tyler je dynamický hráč, který se stane na dlouhou dobu součástí našeho týmu. Hráče v jeho věku, na takové pozici a s takovým talentem je velmi obtížné získat a my jsme nadšeni, že jsme ho přivedli do naší organizace,“ okomentoval příchod mladého centra generální manažer Jim Nill.

7.     Steven Stamkos, Tampa Bay Lightning

Nebýt zranění, je tento hráč v pořadí rozhodně výš. Zatím můžeme jen těžko určit, kam až jeho potenciál sahá, avšak je jasné, že bychom ho viděli v popředí kanadského bodování. Letos naskočil do 17 zápasů a připsal si celkem 20 bodů za 9 gólů a 11 asistencí. Co se týče bodů na zápas, dostal se na číslo 1,18 – třetí nejvyšší v celé lize, hned za dvojicí McDavid Crosby. On může vyhrát Art Ross Trophy, vždyť v sezóně 2011/12 nastřílel neuvěřitelných 60 branek! Jen ať mu přeje zdraví.

6.     John Tavares, New York Islanders

Těsně pod TOP5 zůstal střední útočník z Brooklynu, John Tavares. Stále se jedná o mladého útočníka, příští rok se poprvé stane nechráněným volným hráčem, pokud ovšem neprodlouží svůj stávající kontrakt s Isles. Byl by to ale rozumný krok?  Nejvydařenější sezónu měl v letech 2014/15, kdy získal 86 kanadských bodů, tehdy zaostal o pouhý bod za prvním Jamiem Bennem. Od té doby si ale bodově pohoršuje, a tak se nabízí otázka. Dokáže se šestadvacetiletý Američan v dresu New York Islanders ještě zlepšovat? Neměl by zkusit jiné angažmá? Jako odpověď se nabízí kanadské Toronto, o kterém se nejvíce spekuluje. Tak si to představme… Matthews, Nylander, Marner, Kadri, Marleau, Bozak, van Riemsdyk a k nim ještě Tavares? Obhajoba Pens by byla v ohrožení!

5.     Nicklas Bäckström, Washington Capitals

I v jeho devětadvaceti letech se jedná o jednoho z nejvíce nedoceněných hráčů v lize. Skvěle dokáže kontrolovat puk i bez očního kontaktu s ním. Dokáže zpomalit hru, podobně jako Patrick Kane, a rozdat kotouč na volné spoluhráče. Když se bavíme o jeho parťácích, nesmíme opomenout Alexe Ovečkina. Jestli někdo čerpá z umění tohoto švédského mága, tak je to právě on. Ať je to přesilovkách nebo při vyrovnané hře, je to právě Bäckström, který servíruje puky ruskému střelci na hranu levého kruhu. Když si sečteme produktivitu těchto dvou hráčů od roku 2007, dostaneme se na vyšší číslo než u dvojice Crosby-Malkin. To mluví za vše, Nicklas Bäckström rozhodně patří mezi elitu.

4.     Auston Matthews, Toronto Maple Leafs

Čtvrtá příčka patří nejmladšímu hráči na seznamu, je jím torontský Auston Matthews. Jednička draftu 2016, vítěz Calder Trophy, který se před dvěma lety rozhodl opustit americké juniorky a podepsal smlouvu s Curychem, hrající elitní švýcarskou soutěž. Ta, se zdá, ho připravila nejlépe, jak jen mohla a Auston teď táhne Maple Leafs. Je až neuvěřitelné, jak si ve své premiérové sezóně v nejlepší lize světa počínal. V prvním utkání vstřelil čtyři branky a ve svých výkonech dál pokračoval. Dal nejvíce gólů, co kdy nováček v dresu Toronta vstřelil a zasekl se až na čísle 40. Je velký, měří 191 centimetrů, a svou výšku dokáže využít ve svůj prospěch. A to takhle mladý, podobně jako jeho rival Patrik Laine. Vypadá to, že NHL roste nová superstar.

3.     Evgeni Malkin, Pittsburgh Penguins

Nebýt u Tučňáků, rozhodně by tvořil nedílnou část prvního útoku. Takhle pravidelně hrává „jen“ druhou formaci za svým kapitánem Crosbym. Co ho alespoň trochu může těšit, je jeho plat. Ten totiž činí o 800 tisíc amerických dolarů více, než kolik pravidelně dostává ročně jeho spoluhráč z první trojky. Jestli se vydáme na cestu hledání největšího rozdílu mezi těmito dvěma excelentními centry, najdeme ho ve fyzické hře. Postavy by napověděly, že to bude naopak, ale pravda je jiná. Malkin je o 11 centimetrů vyšší, avšak například v četnosti hitů ho najdeme hluboko v podprůměru. Zatímco Crosby jich rozdal 80, jeho ruský kamarád o dvacet méně. Dostal se před něj i mladičký Jake Guentzel, jenž odehrál jen 40 zápasů.

2.     Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins

Pan hokejista, první obhájce Conn Smythe Trophy od doby Super Maria. Tohoto hráče asi netřeba představovat, pro někoho bude možná překvapení, že zůstal v pořadí těsně pod vrcholem. Na svou výšku je to obrovsky silný hráč, který si tělem dokáže odstavit i o mnoho větší a silnější protihráče. Sid je velký playmaker se skvělým přehledem, geniální technikou a rovněž se skvělou schopností na vhazování. Letos vstřelil 44 branek, což je nejvyšší číslo od jeho poslední padesátigólové sezóny 2009/10. Všechna tato slova potvrdil i Wayne Gretzky, jenž o něm prohlásil, že je aktuálně nejlepším hráčem ledního hokeje na světě.

1.     Connor McDavid, Edmonton Oilers

Kdo jiný by měl být na špici tohoto žebříčku než vítěz kanadského bodování Connor McDavid. Neuvěřitelně všestranný hráč, který svou rychlostí přebruslí ledajakého obránce. A právě v pohybu najdeme největší rozdíl mezi ním a druhým nejlepším centrem. Zatímco Sidney Crosby dokáže střídat tempo svého bruslení, střídá pomalou a rychlou jízdu, McDavid jede vždy 100% rychlostí až do brány a dokáže míchat s pukem stejně kvalitně jako na místě. Po příští sezóně se stane nejvýdělečnějším hráčem v lize s platem dvanáct a půl milionů dolarů a tato tučná smlouva mu trvá až do léta roku 2026. Příští sezónu ještě odkrouží s nováčkovským platem.

Další pořadí: 11. Patrice Bergeron, Boston Bruins; 12. Jonathan Toews, Chicago Blackhawks; 13. Anze Kopitar, Los Angeles Kings; 14. Jack Eichel, Buffalo Sabres; 15. Leon Draisaitl, Edmonton Oilers; 16. Ryan Johansen, Nashville Predators; 17. Aleksander Barkov, Florida Panthers; 18. Jeff Carter, Los Angeles Kings; 19. Evgeny Kuznetsov, Washington Capitals; 20. Sean Monahan, Calgary Flames. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.