bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

St. Louis další smlouvu nepodepíše. Kanadský hokejista ukončil kariéru

2. července 2015, 20:21

Jan Šlapáček

Mnoho expertů mu nedávalo šanci, aby se v nejlepší hokejové lize světa prosadil. Nevěřili mu ani skauti, proto Martin St. Louis nebyl do NHL ani draftován. Kariéru však končí jako hokejista, jehož jméno jednou bude v hokejové Síni slávy.

Jeho kariéra v NHL začala v Calgary, které mu dalo šanci nakouknout do slavné ligy. Tuto příležitost si vybojoval skvělými výkony v univerzitní lize NCAA, kde hrál za Vermont. V Calgary pobyl, vzrůstem malý útočník, dvě sezóny, než přešel k celku Tampa Bay Lightning.

Tampa se posléze stala jeho srdeční záležitostí. V celku z Floridy odehrál St. Louis necelých třináct sezón a radoval se v něm z jediného získaného Stanley Cupu ve své kariéře. K tomu Tampě výrazně pomohl, když v play-off získal čtyřiadvacet bodů. V posledním roce svého působení v tomto celku byl dokonce i kapitánem.

Svoji hráčskou kariéru zakončil St. Louis jako hráč New York Rangers, kam byl vyměněn v sezóně 2013/2014 kvůli touze vyhrát ještě jeden Stanley Cup a i menším rozporům s generálním manažerem Lightning Stevem Yzermanem. A St. Louis se v této sezóně druhého Stanley Cupu málem dočkal, když s Jezdci skončil pod samým vrcholem. V uplynulé sezóně byl opět velmi blízko, ale tentokrát s Jezdci vypadl ve finále Východní konference a shodou náhod zrovna proti Tampě, proti které si tedy zahrál St. Louis v NHL poslední zápas.

St. Louisovi se v NHL nevyhýbala ani individuální ocenění. Ve své sbírce má kanadský hokejista dvě Art Ross Trophy, jednu Hart Memorial Trophy, jednu Ted Lindsay Award a tři Lady Bing Memorial Trophy. Mimo to si šestkrát zahrál i v NHL All-Star Game.

Na mezinárodní scéně získal St. Louis s Kanadou dvě zlaté medaile. Jednu na Světovém poháru v roce 2004 a tu druhou na ZOH v Soči 2014.

Martin St. Louis se tedy do historie hokeje zapsal zlatým písmen a NHL bude hráč jeho kvalit bezpochyby chybět.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.