bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Stovka nejlepších (98.): Americký Židlický dál baví, chyby mu ovšem ničí renomé

15. července 2016, 20:00

Tomáš Zatloukal

Jako by nenápadně projíždí kolem Henrika Lundqvista. Najednou si všimne, jak soupeř při vlastním oslabení lajdácky střídá, okamžitě našlápne a proletí až do útočného pásma. Jeden úhybný manévr, druhý, bránící hráči se chaoticky snaží zastavit jeho suverénní zteč. Pozapomenou při tom na zcela volného Dereka Stepana. Právě jemu adresuje Keith Yandle, hokejový virtuóz číslo 93, přesnou přihrávku a obdarovaný střelec již nemůže minout. Gól! Ach, jakých náramných kousků je tenhle devětadvacetiletý Američan schopen!

Dlouhá léta platil za tvář arizonských Kojotů, sbíral body, řídil přesilové hry, plnými hrstmi prodával své největší přednosti - vynikající přehled, báječné bruslení, záviděníhodný cit pro dokonalé načasování milimetrové přihrávky. Ostatně loni nasbíral nejvíc asistencí ze všech beků, zastínil i Erika Karlssona! Devět z nich si připsal již coby newyorský Jezdec. Na Manhattan dorazil při přestupové uzávěrce, měl Blueshirts pomoci k dalšímu výletu do finále Stanley Cupu.

Dlouho se zdařilá jízda dařila, jenže tak jako výše zmíněné sólo nakonec nedopadla. Nad síly Vigneaultově družiny byla Tampa Bay, dravosti a rychlosti Blesků se takřka nedalo konkurovat. Yandle nebyl Satherovým nástupcem Jeffem Gortonem odejit, vždyť tolik stál (Anthonyho Duclaira, Johna Moorea a ještě brzké draftové volby) a navíc odehrál slušné vyřazovací boje. Když k tomu připočtete, že se Arizona uvolila platit půlku jeho gáže, nepředstavoval Yandle zase tak nákladný špás.

Rodák z Massachusetts tak zůstal i pro sezónu 2015-16, kdy měl na druhý pokus dobýt s Rangers Stanleyův pohár. Tentokrát ovšem Newyorští nerozbalili v play-off ani základní výškový tábor a balili se. Pittsburgh hrál suverénně, Tučňáci smetli Ryana McDonagha a spol. za pět zápasů a z poměrně vysoko hodnoceného mužstva si udělali předkrm na cestě za aperitivem v podobě šampaňského ze stříbrné trofeje, nejcennější v hokejovém světě.

Pens by bývali postoupili, i kdyby Yandle zářil, nicméně muž, který v základní části nevynechal jediný mač a odehrál ze všech Vigneaultových chlapců nejvíce minut, pittsburghský postup do druhého kola uspíšil hloupými chybami. Třeba v pátém duelu přišel o puk a odstartoval "loučení se sezónou".V jeden jediný moment, podobně jako vteřinovým lepidlem, si na záda definitivně připevnil visačku "zámořské verze Marka Židlického", ofenzivního mistra s ukrutnými mezerami v obranné činnosti. 

V New Yorku již v tu chvíli věděli, že s Yandlem nespojí svou budoucnost. Na jeho místo počítali s mladým a šikovným Bradym Skjeiem. Zadarmo ovšem někdejšího reprezentanta nechtěli nechat odejít. Gorton si uvědomoval, že na hráčský trh míří usměvavý borec s pověstí velkého pohodáře coby velká ryba. Vždyť v právě skončeném ročníku nakupil 47 bodů, v asistencích byl mezi všemi zadáky osmý. A tak jej zkusil nabídnout k výměně. 

Chytili se floridští Panteři a jejich novopečený generální manažer Tom Rowe po obětování dvou draftových voleb (jedné podmínečné) hlásil: "Je to risk, který za to stojí." Skeptici tvrdili, že Yandle již má jasno. Prý by rád zamířil domů a oblékl černozlatý dres Bostonu. Mimochodem, právě proti Bruins se blýskl oním sólem, a jedině tak potvrdil, že hráz před Tuukkou Raskem již rozhodně není tak pevná, jako bývávala. I když zrovna on není ten pravý, kdo by na něco podobného mohl upozorňovat...

Vždyť Rangers mu věřili při bránění asi tolik, co USADA, americká antidopingová agentura, Lanci Armstrongovi. Yandle chodil na newyorská oslabení průměrně na čtyři sekundy za večer. Ano, je spíše čtvrtým útočníkem. Nově bude takovou roli skutečně plnit na Floridě, odvážný nováček mezi funkcionáři NHL vyhrál svou první sázku do loterie a Yandlea medovými řečmi o dobývání Stanley Cupu přesvědčil k podpisu dlouholeté smlouvy na 44,5 milionu dolarů.

Od hvězdného beka chce, aby zastoupil ostříleného veterána Briana Cambella, který se jako dobrý Černý jestřáb vrátil a to, prosím, značně pod cenou, do Chicaga. Poradí si Yandle s nelehkým úkolem? Těžko říct, rozhodně ale bude bavit fanoušky Panterů elegantními akcemi, chytrými přihrávkami, hokejovou romantikou. Zda je pro ni místo i v play-off, zůstává vyřčenou, leč nezodpovězenou otázkou. To, že Yandle chybí ve výběru USA pro Světový pohár, ovšem leccos naznačuje.

2. díl: Mark Scheifele
1. díl: Jeff Carter

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.