bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Třetí pohár, třetí souboj s platovým stropem. Jak moc bude Chicago krvácet letos?

23. června 2015, 10:00

Jiří Lacina

Některým fanouškům to možná začalo docházet už během oslav po šestém finálovém utkání. Něco krásného začíná, něco možná končí. A nejde jen o myšlenky, že ten stříbrný křapáč třeba vidíme na dlouho naposledy. Jde o hráčský kádr. Oslavy za pár dnů utichnou a generální manažer začne svou letní práci. Udržet úspěšnou partu bude velmi těžké, ne-li nemožné.

Chicago si tím už dvakrát prošlo. V roce 2010 vykrvácelo víc než o tři roky později. První Stanley Cup po 49 letech, to byl veliký úspěch, spousta hráčů odešla. V roce 2013 byli nejdůležitější borci pod smlouvou, ztráty nebyly tak vysoké. Letos to asi bude opět dramatičtější.

Napnutý platový strop

Blackhawks jsou na tom s platovým stropem hodně špatně. Když Kanadská centrální banka intervenovala proti kanadskému dolaru a v tisku se začaly objevovat pesimistické vize ohledně výše příštího platového stropu NHL, bylo právě Chicago zmiňováno jako jeden z příkladů, kde bude v létě pořádně horko.

Stan Bowman má v tuto chvíli pod smlouvou jen patnáct hráčů za 65 miliónů dolarů. Platový strop pro příští sezónu, který byl měl Gary Bettman vyhlásit někdy tento týden, se očekává na úrovni zhruba 71 miliónů dolarů.

„Myslím, že by každý chtěl vědět, jestli je to dobré nebo špatné číslo,“ řekl k odhadované výši platového stropu Bowman. „Samozřejmě, kdyby to bylo 80 miliónů, bylo by to pro nás snazší. Jestli to bude 70 nebo 71 miliónů, budeme to muset taky nějak vyřešit. Bude ale rozdíl, jestli to bude 69,5 nebo 71,5. Určitě to ovlivní naše rozhodování.“

Kdo půjde z kola ven?

Základní úkol bude udržet chráněné volné hráče Marcuse Krugera a Brandona Saada. Ti by měli dostat přidáno. Důležité věci se mohou odehrát také na draftu. Čeká se, že Bowman bude chtít získat zpátky některé ztracené vysoké volby, jež musel obětovat v minulosti například za Antoinea Vermettea nebo Kimmo Timonena.

„Trochu mi to připomíná rok 2010,“ cituje trenéra Joela Quennevillea chicagský tisk. „Věděli jsme, že asi ztratíme hodně hráčů, ale že přijdeme skoro o půlku mužstva, to jsme tehdy nečekali. Tento rok toho snad nebude tolik. Uvidíme, co se stane, ale nová doba samozřejmě všechno mění.“

Obrovskou zátěží budou od příští sezóny pro Chicago platy Jonathana Toewse a Patricka Kanea. Oběma začnou platit nové kontrakty. Oba si příští rok přijdou na astronomických 13,8 miliónu dolarů, z platového stropu se bude klubu odečítat jejich sezónní průměr, což je 10,5 miliónu.

Jako nutné zlo je zmiňována varianta téměř jistého trejdu Patricka Sharpa, který má ve 33 letech smlouvu ještě na dva roky s nezanedbatelným „cap hitem“ (částka odečítaná ze stropu) 5,9 miliónu. Bude těžké měnit tak zkušeného hráče, který Blackhawks věrně sloužil deset let, ale bude to nutné. Diskutuje se rovněž výměna Bryana Bickella (4 mil.) nebo Krise Versteega (2,2 mil.)

Samostatnou kapitolou jsou nechránění volní hráči, které by Bowman rád udržel, případně oni sami deklarovali přání zůstat, jenomže nikdo neví, zda na ně zbudou peníze. Útočníci Brad Richards, Antoine Vermette, obránci Johnny Oduya, Michael Rozsíval. Žádný z nich bezpochyby nebude odcházet z vítězného týmu rád a přesto je to reálný scénář.

Silné jádro doplní nové tváře

Nedotknutelní jsou Kane, Toews, Hossa, v obraně Seabrook, Keith, Hjalmarsson, v bráně Crawford. Ti všichni jsou pod smlouvu a nejspíš zůstanou. Kdo je doplní, zůstává otevřené. Cena za úspěchy se platila odjakživa, nikdy ale ne tak vysoká. Se začátkem devadesátých let začalo být udržení vítězného kádru čím dál těžší. Mzdy šly nahoru. Se zavedením platového stropu je to už prakticky nemožné.

Stavitel mužstva tak znovu čelí nutnosti dokazovat své schopnosti. Hledat talenty, měnit, stavět. Šanci tak možná dostanou šikovný útočník Artěm Panarin z KHL, levoruký obránce Erik Gustafsson ze Švédska nebo univerzitní hráči Kyle Baun a Michael Paliotta. Dál jsou tu poslední draftové volby - Stephen Johns, Mark McNeill, Phillip Danault nebo Ryan Hartman.

„Naštěstí jsme získali pár hráčů, za které jsme opravdu šťastni,“ neskrývá Stan Bowman. „Uvidíme, jak zapadnou v tréninkovém kempu, nicméně možnosti, které máme, se mi líbí.“

Fanoušek Chicaga by neměl smutnit. Co se nelíbí jemu, to se líbí NHL. Platový strop vede ligu do rovnováhy, fandové jiných týmů neztrácí naději, že příště mohou slavit oni. Liga je pro svět atraktivnější a Chicago zůstane navzdory změnám určitě pořád silným týmem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.