bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Úspěšný debut dvaatřicetiletého Jeffa Glasse

31. prosince 2017, 11:09

Jiří Sameš

Bylo mu devatenáct, když tvrdil, že je připraven na dlouhou kariéru v NHL. Na první zápas v nejlepší hokejové soutěži si ovšem musel počkat až do dvaatřiceti. „Po těchto všech letech jsem více než připraven,“ tvrdí nyní zástupce za zraněného Coreyho Crawforda.

Poté, co Blackhawks padli v pátek na ledě Vancouveru Canucks 2:5, byl dvaatřicetiletý gólman informován, že nastoupí do sobotního utkání v Edmontonu. Za první dvě periody musel čelit 31 střelám soupeře, přičemž inkasoval pouze jednou – v 15. minutě nestačil na dorážku Jesse Puljujärviho při přesilové hře Oilers. V závěru třetí dvacetiminutovky pak Glasse překonali v rozmezí 1 minuty a 24 vteřin Ryan Nugent-Hopkins a Leon Draisaitl a utkání dospělo za stavu 3:3 do prodloužení. (Nutno však podotknout, že ani jedna z těchto branek nešla na vrub kanadského brankáře.) V nastaveném čase ovšem udeřil po skvělé akci Patrick Kane a Hawks se tak mohli po třech zápasech znovu radovat z výhry!

První hvězdou zápasu nemohl být vyhlášen nikdo jiný, než Jeff Glass. Brankář, který strávil sedm sezon v Kontinentální hokejové lize, dalších sedm pak v AHL, předvedl v utkání celkem 42 zákroků! „Na tohle čekal celý život, měl neskutečný zápas,“ ocenil výkon rodáka z Calgary lodivod Oilers Todd McLellan. „Před zápasem jsem ho sledoval, vůbec nebyl nervózní. Je mu 32 let. Odhaduju, že už má zkušenosti,“ sdělil novinářům spoluhráč Brent Seabrook, který mimochodem odehrál 960. zápas v kariéře.

Glass byl draftován v roce 2004 ve třetím kole Ottawou Senators. Za Brianem Elliottem, Rayem Emerym a Martinem Gerberem, kteří v tu dobu u Sens působili, se ale k žádné šanci nedostal. Po čtyřech sezonách, které strávil na farmě v Binghamtonu, se rozhodl k odchodu do KHL. Zde postupně působil v týmech Barys Astana, Sibir Novosibirsk, Spartak Moskva, CSKA Moskva, Lada Toljatti a Dinamo Minsk. Po návratu zpět do zámoří dostal v sezoně 2016/2017 pár povolání do týmu Blackhawks, nikdy však nechytal.

„Bylo to něco, o čem jsem vždy snil,“ řekl po zápase Glass, který měl v ochozech Rogers Place své rodiče, ženu Allie a dvouměsíční dceru Lucy. „Stojí za tím tvrdá práce a podpora, kterou mi rodina, kamarádi a trenéři neustále dodávali. Je to neuvěřitelné.“

V pondělí hraje Chicago v Calgary a je velmi pravděpodobné, že Jeff Glass zapíše do statistik další start. Dokáže ve svém rodném městě navázat na úspěšný debut?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.