bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vrána je bez smlouvy, na MS ale bude. Klubu jsem řekl, že bych rád jel, říká

4. května 2019, 7:16

Václav Jáchim

Loni slavil Stanley Cup, třikrát si zahrál na MS juniorů, ale v dospělé reprezentaci Jakub Vrána dosud nehrál, brzy se to změní, i když na Carlson Hockey Games patrně ještě ne. Útočník Washingtonu se ve čtvrtek večer přidal k elitnímu výběru a bude dohánět tréninkové manko, aby byl fit příští týden na šampionát v Bratislavě.

Vrána se rozhodl pomoci národnímu týmu, ačkoli mu v NHL skončila smlouva. Jiní hráči ze stejného důvodu v minulosti odmítali, skvělý bruslař a střelec nikoli. „Hned po sezoně jsem měl mítink s vedením Capitals, musel jsem si poslechnout, co si o tom myslí oni. Já jsem jim řekl, že bych rád přijel," zmiňuje. Přesvědčovat vedení prý nemusel. „Prostě jsme to probrali a dopadlo to takhle,“ usměje se.

Pocity mám výborné. Kluci v kabině jsou skvělí, přijali mě pozitivně

Vrána dosud nikdy za elitní národní tým nenastoupil, sehrála tahle skutečnost roli při rozhodování, zda šampionát ano, či ne? „Byla možnost reprezentovat, dostal jsem pozvání a neváhal. Budu se snažit podat co nejlepší výkony,“ slibuje. Když ukončil sezonu v NHL, chvilku si odpočinul a poté vyrazil do Česka. „Přiletěl jsem ve středu, druhý den jsem byl poprvé v hale. Pocity mám zatím výborné, kluci v kabině jsou skvělí. Všichni mě přijali pozitivně. Jsem rád, že jsem tady."

Když trenér Říha zmiňoval nástup Vrány, naznačil, že má drobné zdravotní potíže. „Menší zranění z play off tam je, ale není to nic, co by mě mělo zastavit. Zatím se s tím dá hrát, budeme na tom s doktory dál pracovat, abych se dostal do co nejlepší kondice." Kdyby mohl, chtěl by naskočit co nejdřív. V Brně to ovšem nevypadá. „Zatím ne. Potřebuju potrénovat a trochu se do toho dostat.“

Ovečkin? Jsme parťáci, ale v Brně jsou z nás soupeři

Pikantní by byl hlavně duel s Ruskem, za které nastoupí kluboví spoluhráči Alexander Ovečkin, Jevgenij Kuzněcov a Dmitrij Orlov. „Samozřejmě by to bylo lákavé, ale musíme to řešit rozumně. Ne podle toho, kdo proti mně hraje," reaguje. S hvězdným Ovečkinem teď v kontaktu není. „Jsme parťáci, ale tady v Brně jsou z nás soupeři. Vidím to až po mistrovství, po konci sezony.“

Jakub se soustředí na povinnosti v národním týmu. Když poprvé přišel do šatny, zjistil, že kádr je stále pořádně široký. „Tento turnaj je ještě příprava, konkurence veliká. Nominace vypadá takhle, já jsem jen hráč. Záleží samozřejmě na trenérech." Sám ještě neví, jaké s ním má štáb přesné úmysly. „Jsem tu první den, s nikým jsem pořádně nemluvil. Chci se připravit, potrénovat. Pak uvidíme, co bude dál."

Ve Washingtonu jsem moc spokojený. Máme výbornou partu

Když přijde řeč na uplynulý ročník NHL, může být bývalý hokejista pražských Letňan nebo švédského Linköpingu spokojený. „Tam to bylo celkem dobré, trochu zklamáním je ale play off. Bohužel, stalo se, už se to nedá vrátit zpátky." Co bylo příčinou, proč Washington vypadl v prvním kole s Carolinou? „V play off rozhodují maličkosti. Sedmý zápas jsme prohráli až v prodloužení. Neměli jsme štěstí, byly tam šance, abychom to ukončili. Tak to někdy dopadne. Musíme koukat dopředu."

Vrána zvládl ošidný druhý rok v NHL, věděl, že před koncem smlouvy potřebuje potvrdit kvality. „Jsem rád, že dostávám důvěru od trenéra a chci to vrátit týmu. První sezona dopadla výborně, do druhé jsme šli s velkým sebevědomím a chtěli navázat na tu předchozí.“ V elitní lize stihl maximální počet utkání: tedy 82 v základní části a dalších sedm v play off. „Je strašně důležité být připravený, starat se dobře o tělo. Hrát každý zápas je ale hukot. Jak jsem řekl, musíte být dobře připravení, pak se to dá zvládat.“

Z jeho slov je jasné, jaké má představy o další budoucnosti. Vrána bude jednat o novém kontraktu, jasnou prioritou je setrvání u loňského vítěze Stanley Cupu. „Máme tam výbornou partu, je to skvělá organizace. Jsem moc spokojený, chtěl bych tam zůstat," potvrzuje závěrem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.