bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vrtochy tápajícího Fina pokračují. Puljujärvi trvá na výměně a navrch si diktuje podmínky

23. srpna 2019, 14:00

Tomáš Zatloukal

Postavou připomíná Austona Matthewse, občas na ledě předvede i záblesk srovnatelného talentu. Jenže zatímco jednička draftu 2016 je hvězdou celé NHL a kandidátem na post kapitána torontských Maple Leafs, čtyřka téže dražby hokejových nadějí strádá. Jesse Puljujärvi po třech utrápených sezonách v dresu Oilers chce za každou cenu pryč z Edmontonu.

Puljujärvi si postavil hlavu.

Když mě nevyměníte, tak si najdu angažmá v Evropě. Za vás hrát už nechci, vzkazuje už nějaký čas Olejářům.

Je frustrovaný z nedostatku prostoru, který dostal pod bývalými edmontonskými trenéry i někdejším generálním manažerem. Natolik, že trvá na odchodu i přes změnu na obou pozicích. Kanadský klub nově sází na respektovaný tandem Ken Holland, Dave Tippett.

"I když je vedení jiné a mají uznávaného manažera a kouče, náš požadavek trvá. Mužstvo totiž zůstalo prakticky stejné a Jusse do něj nezapadá," vysvětluje Markus Lehto, agent jednadvacetiletého útočníka, proč to Puljujärvi (RFA) nezkusí za nové éry Oilers.

Edmonton má místo produktivního křídla solidní bolehlav.

Když byl Puljujärvi draftován, očekávalo se, že se postupně zařadí mezi ofenzivní tahouny kanadského klubu. Jenže papírové předpoklady nenaplnil.

Možná byl přechod do zámoří předčasný (vydal se tam hned v osmnácti), možná mu opravdu neseděli trenéři (Ken Hitchcock není zrovna fanda útočných rejů) a jimi diktované herní styly. Možná si v Severní Americe těžko zvykal na ledě i mimo něj.

Puljujärvi se každopádně v NHL potýkal s vyrovnaností výkonů, častými ztrátami puků a dalšími zbytečnými chybami. Je otázkou, zda toto může změnit fakt, že začne nastupovat vedle jiných spoluhráčů.

Změna prostředí jistě mnohdy zabírá, ale hokejistovy nedostatky sama od sebe nevymaže.

Finský forvard a jeho agent navíc vůbec neulehčují Hollandovi situaci. Mají nabubřelé požadavky, naposledy se Puljujärvi nechal slyšet, že chce do mančaftu, kde bude hrát 15 minut za večer a v jednom z prvních dvou útoků. "Pak mohu ukázat, co ve mě je," přibližuje svůj pohled.

Jenže i kdyby Holland makal na jeho výměně 24/7, nikdy mu nezaručí, že v novém působišti dostane takový prostor.

"Je to hotový hráč pro NHL," tvrdí o agent Lehto o Puljujärvim. 

A Olejářům vzkazuje: "Neblafujeme, Jusse opravdu zůstane v Evropě, dokud nebude vyměněn." 

Moc je ovšem v rukou Hollanda. Bez vhodné nabídky Puljujärviho o dům dál nepošle. Nemá důvod na něm zbytečně prodělat a rozhodně se nebude řídit podobnými vrtochy. "Pokud pro nás nebude trejd výhodný, nepřichází v úvahu."

Edmontonští fanoušci se samozřejmě děsí, že to s Puljujärvim dopadne jako s Nailem Jakupovem či Magnusem Pääjärvim, pro Hollanda ovšem hraje čas i zkušenosti. Z na první pohled mizerné situace může vyjít jako vítěz.

A Puljujärvi?

Ten se musí zamyslet nad tím, zda chce v sezoně 2019/2020 hrát v NHL. Pokud ano, jeho časový rámec je omezený. Musí mít podepsáno do 1. prosince. Postupně se bude přibližovat chvíle přehodnotit postoj a zkusit se s Hollandem dohodnout.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.