bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Washington a uzávěrka přestupů? Otazník visí nad klubovým talentem

13. ledna 2019, 10:30

Martin Schwarz

Potřebuje vůbec tahle skvadra nějaké úpravy? Zatímco manažeři týmů pohybujících se na hranici play-off budou před uzávěrkou přestupů přilepeni spoustu hodin na telefonech, ten washingtonský si nejspíš poslední únorové dny užije v klidu. Obhájci Stanley Cupu i letos pobývají na předních místech Východní konference, přičemž usilují také o další prvenství v Metropolitní divizi. Vše tedy nasvědčuje, že Capitals jsou připraveni zaútočit na druhý stříbrný grál v řadě. Bez velkých rošád.

Už v létě byl kolem Washingtonu klid. Na čerstvého vítěze Stanleyova poháru až nečekaně velký. Největší rozruch vzbudil překvapivý odchod trenéra Barryho Trotze do New York Islanders, ale jinak mužstvo z hlavního města Spojených států nepočítalo žádné velké ztráty. Což je v době platových stropů skoro zázrak. První polovina ročníku 2018-19 nicméně ukázala, jak moc je pro Capitals týmová soudržnost stěžejní. Zatím neprošli vyloženou krizí a stejně jako v předchozích základních částech, i letos vykazují výsledkovou konzistenci.

„Je to hodně podobné jako loni,“ komentoval aktuální washingtonskou situaci pro web nhl.com generální manažer Brian MacLellan. „Reálně bojujeme s osmi nebo devíti celky o to, jak na konci sezony dopadneme,“ nechal se slyšet muž, jenž má velký podíl na tom, že parta kolem kapitána Alexe Ovečkina prožívá nejlepší okamžiky klubové historie.

„Podle mě nemáme žádnou vyloženou slabinu. Normálně bychom hledali nějakou pojistku do obrany, ale zatím mohu být spokojený s tím, jak se situace v tomto směru vyvíjí,“ pokračoval MacLellan. „A také sestava útočníků hraje velmi dobře, naši trenéři mají hodně možností, jak je mohou použít. Před uzávěrkou přestupů bychom se mohli poohlédnout snad jen po výměně jednoho forvarda za druhého, pokud by to dávalo smysl,“ upřesnil.

Burakovsky horkým zbožím?

Konkrétní jména zatím nepadají, ale hokejová veřejnost tuší, že pevnou půdu pod nohama nemá švédský mladík narozený v Rakousku André Burakovsky. Třiadvacetiletý dlouhán vstoupil do NHL třemi slušnými ročníky, ačkoli nikdy neodehrál kompletní porci duelů. Od podzimu však výrazně zaostává, což vedlo mimo jiné k tomu, že už několikrát pobýval na tribuně mezi zdravými náhradníky. Hráč zvolený jako číslo 23 na draftu v roce 2013 by mohl mít pro ostatní kluby zajímavou hodnotu, jeho odchod přesto zůstává v rovině spekulací. „André udělal krok zpátky,“ nekličkoval MacLellan. „My ale očekáváme, že najde svoji hru a stane se po všech komplikacích znovu dobrým hokejistou.“ 

Jinak těžko hledat mezery, jež by Washington potřeboval zacelit. Chybí mu snad jen excelentní hráč na vhazování, jímž byl loni Jay Beagle (nyní obléká dres Vancouver Canucks). Věčně usměvavý sympaťák měl po konci období 2018-19 ve statistikách hodnotu 58.5 % vyhraných buly, což je vysoce nadprůměrné číslo. V tomto ohledu se ztráta projevila, bez Beagla se Capitals na vhazování pohybují kolem 46 %. „Nehodláme ale do týmu brát nového specialistu na buly, pokud není dostatečně dobrým na to, aby za nás mohl nastupovat,“ ujistil manažer MacLellan.

A další důvod, proč by obhájce Stanley Cupu měl při uzávěrce přestupů zachovat chladnou hlavu a přihlížet dění okolo? Před rokem Washington do sestavy přivedl pouze české obránce Michala Kempného a Jakuba Jeřábka. Šlo o výměny, kterým (nepočítáme-li příznivce z České republiky) málokdo věnoval větší pozornost. Výsledek? Kempný byl důležitým dílem do skládačky, jež později došla vyšplhala až na vrchol. Méně je zkrátka někdy více, i jedno neznámé jméno dokáže dělat divy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.