bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zůstane ještě Pettersson rok ve Švédsku? Nechce jen zapadnout, říká manažer Växjö

9. července 2018, 11:59

Jakub Hromada

Skvělou sezónu za sebou má pětka draftu 2017. Elias Pettersson ovládl kanadské bodování švédské ligy, přestože vynechal hned osm zápasů kvůli zranění a juniorskému šampionátu. Tam v sedmi utkáních pětkrát skóroval a přidal dvě asistence. Nyní se zdá být na NHL připraven, ale je tomu opravdu tak?

Na konci mistroství světa si zlomil palec a zdálo se, že je to konec jeho sezóny a na ledě se představí až při development campu ve Vancouveru. Nakonec se neukázal ani tam a čeká se na nováčkovský kemp, a posléze ten seniorský s Canucks. 

Doteď se vůbec neuvažovalo o tom, že by Pettersson mohl zůstat ještě jednu sezónu v rodném Švédsku. On byl totiž hlavním strůjcem Växjö při cestě za titulem. Byl nejproduktivnější jak v základní části, tak i potom v play-off. A manažer Lakers chce tento úspěch obhájit i s mladým Švédem. A není to překvapení, každý manažer si chce udržet nejlepšího hráče.

„Nemyslím si, že bude největším překvapením, když se ještě rozhodne strávit jeden rok tady u nás. Bude starší, silnější a až půjde za oceán, bude připraven,“ reagoval na možnost pozdějšího odchodu generální manažer Växjö.

Nejvíce se opírá o pozici takzvaného „franchise player“, neboli „hráče organizace“. To je takový hráč, o kterého se opírá celý tým. Příkladem mohou být Crosby v Penguins nebo Ovečkin u Capitals. Podobné věci se očekávají i v Kanadě od Laineho a Matthewse, stejně tak i od Petterssona.

„Elias nechce do NHL, aby tam jen zapadl. Půjde tam, aby vedl celou organizaci na ledě i mimo něj, protože on by se měl stát hvězdou organizace. Bohužel, zatím ještě úplně neví, co to znamená. Kdežto tady by se stal tím hráčem od prvního dne. To ho může připravit i na pozdější roli ve Vancouveru. Nebylo by úplně od věci, kdyby to ještě rok trénoval,“ nešetří slovy GM Evertsson.

A v tom pravdu trochu má. Rozhodně by mu pomohlo táhnout Lakers za obhajobou. To se od něj totiž bude očekávat i na západě Kanady. Jenže může se na to připravit v lize, kde už byl loni nejlepším hráčem? 

Sám Pettersson si uvědomuje svoje kvality a zdá se být odhodlaný nastoupit proti nejlepším hráčům na světě. „Chci hrát v NHL, ale ještě nejsem fyzicky připraven. Vím to a pracuju na tom každý den. Chci dostat sílu do nohou a být celkově silnější. V NHL jsou ale hráči, kteří váží stejně jako já, tak proč bych tam nemohl být schopný hrát?“

Že chce být silnější a podřídí tomu celé léto, ale neříká nic o místě působení pro příští sezónu. V květnu podepsal nováčkovskou smlouvu a v zámoří ani nespekulují o tom, že by v další sezóně nenastoupil v dresu Canucks.

Generální manažer Kosatek Benning rovněž očekává, že se v sestavě pro příští sezónu vycházející hvězda usadí. „Nechci na Eliase uvalit příliš velký tlak, ale vidíme jeho skvělé schopnosti vytvářet hru a chceme, aby přidal svůj um i do našeho týmu. Hodně věcí se rozhodne na tréninkovém kempu.“

Ten je až v září, takže si ještě chvilku počkáme. V zemi tří korunek se ho budou chtít přesvědčit o setrvání v SHL, ale zřejmě se nedá počítat s tím, že slovo Evertssona bude silnější než Benninga.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.