bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Absence hráčů NHL na olympiádě hokeji ublíží, ví Karlsson. Jak hodnotí Marchanda?

25. března 2017, 11:00

Martin Schwarz

Je těžké najít někoho, kdo miluje hokej víc než obránce Ottawy Erik Karlsson. Šestadvacetiletý Švéd prožívá jednu z nejlepších sezón kariéry, kromě útočných dovedností konečně ukazuje jistější projev i směrem dozadu. Jeho tým navíc drží pozice pro play-off. Účastník Světového poháru v rozhovoru pro server espn.com promluvil o současném stavu sil, nastávající olympiádě, zblokovaných střelách či Bradu Marchandovi.

Během přípravy se švédským týmem na zářijový Světový pohár jste říkal, že chcete být soustředěný hlavně na turnaj a že základní část NHL letos bude trošku odlišná. Proč jste si to myslel?

Myslím si, že jakmile hokejisté, kteří měli jistou účast v národním týmu, vypadli z minulého play-off, hned se začali připravovat na Světový pohár. Člověk se chystal na tuhle akci, a ne přímo na tréninkový kemp NHL jako obvykle. Když potom Světový pohár skončil, bylo potřeba se malinko restartovat. Bylo to jiné než normálně, ale na druhou stranu stejné pro všechny, kdo reprezentovali své národy. Léto 2016 stálo více sil, hlavně ty, kteří došli ve vyřazovacích bojích daleko.

Pro mě byla celá událost velkou výzvou a zábavou. Nutí to člověka dělat některé věci jinak a vytahuje ho to z komfortní zóny. Libuji si v podobných výzvách a myslím, že jsem si v propojení toho všeho vedl stejně dobře jako všichni ostatní.

V září vás také zajímalo, jak na tom hráči budou po psychické a fyzické stránce koncem března a začátkem dubna. Ten čas nastal, jak se cítíte?

V těchto dnech je člověk unavený každou sezónu. Tohle ale přesně chceme. Toužíme hrát hodně zápasů a mít co nejdelší kariéry v NHL, taktéž co nejdelší jednotlivé ročníky. Takže já osobně tohle beru jako výzvu a baví mě to. Když cítíte, že je vaše tělo unavenější, musíte občas něco změnit, připravit sám sebe na vyvrcholení sezóny. Protože právě to je období, kdy se chcete cítit nejlépe a hrát na nejvyšší úrovni. Jak říkám, já se bavím a jsem nucen se na určité věci soustředit.

Máte stříbrnou medaili z olympijských her a už dříve jste zmiňoval, co vše pro vás účast na podniku pod pěti kruhy v dresu Švédska znamená. Jste zastáncem názoru, aby NHL hráče na olympiádu pustila?

Naprosto.

Proč?

Je to jedna z nedůležitějších věcí pro hokejovou komunitu mimo Severní Ameriku. Pro lidi, kteří se nedostanou na NHL, je to možnost sledovat hvězdy v národních dresech. Vzhledem k faktu, že pocházím ze Švédska, mohu potvrdit, že my nikdy neviděli nejlepší ligu světa naživo. Za nás NHL ani moc nevysílali v televizi. Olympiáda byla pravděpodobně jediným obdobím, kdy jsme si sedli a sledovali nejlepší z nejlepších pospolu na jednom místě.

Jestli nás liga nakonec nepustí, vyvolá to podle mě spoustu zlé krve. Poškodí to jméno hokeje jako takového mezi lidmi po celém světě. A já myslím, že je hodně důležité prezentovat náš sport v co nejlepším světle. Navíc na olympiádě, kterou nesledují pouze hokejoví fanoušci, ale všichni. Každý má šanci vidět, jak se hokej dobře rozvinul. Pro NHL je jednoduché hokejisty pustit, vždyť my chceme jet. Nevím o žádném z hráčů ze svého okolí, který by byl proti účasti. Asi jedna z mála záležitostí, na níž se jednohlasně shodneme. Nevidím žádný důvod, proč bychom neměli jet. Hrál jsem na jedné olympiádě a doufám, že si do konec kariéry ještě na nějaké zahraji.

Když slyšíte slovo „play-off“, co se vám vybaví?

Zábava. Play-off je něco, pro co hrajete celý rok a chce do něj zasáhnou úplně každý tým. Vede k němu dlouhá cesta. Když se mu dostanete na dosah, nesmíte na něj tolik myslet, protože je pořád na čem pracovat. My třeba stále máme co řešit, ale znovu říkám, tohle je důvod, proč hrajeme hokej – dostat se do play-off a mít šanci v něm uspět.

Mám radost, že se v tabulce nacházíme v pozicích pro vyřazovací boje, už jen proto, že jsme minulý rok končili po základní části. Je to jedna z věcí, za kterou se hráč na konci kariéry ohlédne. Řešíte, kolik jste odehráli zápasů, jak jste si v nich vedli. Ale také vás zajímá počet účastí v play-off, a jak daleko jste se v bojích o Stanley Cup dostali. Za celý tým Senators mohu říci, že pociťujeme nadšení z dosavadního umístění. Doufám, že budeme nadále předvádět naši hru, vyhrávat zápasy a že zakončíme dlouhodobou sezónu pozitivně.

V čem spočívá umění blokování střel? Vy jste letos v tomto ohledu dosáhl kariérního maxima, 196 zblokovaných pokusů soupeře.

Nevím a nemám pro vás žádnou dobrou odpověď (směje se). Je to jedna z věcí, které patří k mému hokeji a já tímto defenzivním způsobem poslední roky hraji. Myslím, že mi to pomáhá. A nejen mně, ale celému týmu. Dnes vidíváme spousty zblokovaných střel a já jsem z nějakého důvodu jeden z těch, které kotouče často trefují.

Většina hráčů očekává, že se o pozici nejlépe bodujícího hráče utkají Sidney Crosby a Connor McDavid. Ale co říkáte na Brada Marchanda a jeho formu?

Je to moc dobrý hokejista, což ukázal už dříve. Věnuje hodně pozornosti oběma stranám kluziště. Letošní ročník je pro něj zlomový v tom smyslu, že předvádí výtečné ofenzivní schopnosti. Ty sice má už dlouho, ale nikdy je nedokázal zapojit do své hry tak jako tentokrát. Potkal jsem ho na All-Star Game, je strašně oddaný hokeji. Ať je zápas jakkoli těžký, věnuje pozornost všemu mezi mantinely. Hře, spoluhráčům, a hlavně snaze vyhrát.

Je fajn, když vidíte různé hráče dělat takové věci a já doufám, že Brad bude mít dobrý i zbytek sezóny. I když, pokud nastoupí proti nám, bude samozřejmě lepší, když jeho produktivita trošku opadne.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.