bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Arizona strádá, Keller září. Nováčkovi měsíce vyhovuje spolupráce se Stepanem

4. listopadu 2017, 11:15

Martin Schwarz

Nastřílel devět gólů, sesbíral patnáct kanadských bodů, táhne statistiky Arizony a byl vyhlášen nejlepším nováčkem za měsíc říjen. Americký útočník Clayton Keller nemohl odstartovat lépe. Přestože Coyotes předvedli historicky mizerný vstup do National Hockey League, devatenáctiletý štírek dává organizaci naději, že se brzy začne blýskat na lepší časy. Reputaci Kellerovi kazí jen čísla pozitivní a negativní účasti na ledě.

Na jednu stranu pro Kojoty smutná zpráva. Jejich nejproduktivnějším hráčem se v úvodním měsíci hokejové sezóny stal mladík, jenž před startem tohoto ročníku zasáhl do NHL pouze třikrát. Na stranu druhou musí mít generální manažer John Chayka radost, jelikož právě Clayton Keller by měl časem (rozumějme v horizontu několika roků) více a více přispívat k tomu, aby Arizona po letech nakoukla zpátky do play-off. Aktuálně rodák z Chesterfieldu drží na špici týmové produktivity pětibodový náskok před druhým Maxem Domim, což vypovídá o zelenáčově přínosu pro mančaft.

Jako Patrick Kane

Keller během října ve třinácti duelech nakupil 15 kanadských bodů za 9 branek a 6 asistencí, s přehledem vládne i gólové tabulce Coyotes, jelikož nikdo jiný zatím nenasázel více než tři trefy. Snaživec draftovaný jako celková sedmička roku 2016 si malinko pohoršil v prvním listopadovém a zatím posledním odehraném klání s Buffalem, kdy zůstal bodově na suchu. I přesto drží průměr více než jednoho bodu na zápas.

„Bylo skvělé a důležité, že mi vedení dalo šanci na pár střetnutí už loni,“ hledal Keller pro server The Hockey News příčiny výborného vstupu do sezóny. „Dokud totiž opravdu nehrajete, nevíte, jak náročné to je.“

Na počátku listopadu Američan patří k patnácti nejproduktivnějším mužům celé NHL, vede si například lépe než hvězdní mazáci Jamie Benn, Vladimir Tarasenko nebo Patrick Kane. Právě s forvardem Chicaga odborníci Kellera často srovnávají pro jejich podobný herní styl.

Oba dva dokážou přijmout dlouhý pas od spoluhráče ve středu hřiště a sprintovat skrz polovinu kluziště až k brance, kde brilantní kličkou či vykutálenou střelou oklamou soupeřova brankáře. Jako ukázka poslouží akce z 19. října, kdy arizonský mladík vykoupal dallaského Bena Bishopa zakončením mezi betony.

Stepan mi věří

Samozřejmě těžko předpokládat, že Keller takhle vysoko nasazenou laťku udrží. Pravděpodobně jeho bodová i gólová bilance poklesne, i tak ho ale můžeme směle řadit k hlavním adeptům na zisk Calderovy trofeje. Vezmeme-li v úvahu občasné výpadky, má hokejista s devítkou na zádech potenciál atakovat do konce základní části metu 70 kanadských bodů. Zapracovat by naopak potřeboval na hodnocení plus-minus, kde mu svítí hodnota - 9. Po osobní stránce pociťuje maximální spokojenost, náladu mu ovšem kazí pohled na dosavadní výsledky Coyotes.

„Musíte zůstat pořád pozitivní,“ míní Keller. „To je podle mě nejdůležitější. Nemůžete být skleslí z výsledku předchozího utkání, je potřeba stále koukat před sebe a snažit se zlepšit. Disponujeme týmem, který má šanci uspět, každý jeden z nás na sobě tvrdě pracuje.“

Klubová naděje nyní nastupuje v první útočné formaci s Brandonem Perlinim a bývalým hráčem New York Rangers Derek Stepanem. Zejména druhého jmenovaného Keller chválí. „Výborně ke mně pasuje,“ raduje se reprezentant Spojených států. „Vždycky ho najdete na správném místě a zároveň mi věří, když mám zrovna puk na hokejce. Všichni u nás v kabině vědí, že je lídrem, přesně takového spoluhráčem jsem hledal.“

Zní to možná zvláštně, ale Clayton Keller je postavou, která Arizonu může podržet v těžkých časech. Pokud parta z Glendale zvládne zlepšit herní i výsledkový projev, pak mladíka uvidíme dost možná zářit ještě víc. Sám ale Kojoty z mizérie vytáhne jen těžko.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.