bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Braden Holtby nebo Philipp Grubauer? To je oč tu běží

22. března 2018, 10:00

Pavel Golasowski

Washingtonu Capitals zbývá do konce sezóny odehrát devět utkání a před hlavním trenérem Barry Trotzem stále visí jedna velká nezodpovězená otázka. Kdo dostane v brankovišti Capitals do nadstavbové části přednost? Zkušený Braden Holtby nebo méně ostřílený, ale ve formě chytající Philipp Grubauer?

„Myslím si, že to bude jeden z nich,“ odpověděl vtipně Barry Trotz na otázku novináře, kdo do play-off půjde jako brankář číslo jedna.

Přesto realita tak zábavná pro Capitals rozhodně není. Tým, který pravidelně okupuje přední příčky základní části NHL, by už konečně rád uspěl a post brankáře je pro mužstvo, jež chce ve vyřazovací části dojít až do finále, naprosto klíčový. 

Novinářům Holtby prozradil, že zatím nad play-off nepřemýšlí. „Soustředím se na zápas, který mám hrát a nic víc mě nezajímá. Přemýšlet nad tím co bude až bude je irelevantní.“

Od sezóny 2014-15 je ve vyřazovací části hry strážcem svatyně Caps Holtby. Za tu dobu se dostal třikrát do výběru All-Star a v sezóně 2015-16 byl oceněn Vezinovou trofejí. Nicméně tento rok je pro Holtbyho úplně jiným příběhem. 

Osmadvacetiletý brankář zaregistroval letos s průměrem 3,02 gólů na zápas a 90,59 procentní úspěšností zákroků nejhorší statistiky v kariéře. V posledních 13 zápasech inkasoval tři a více gólů hned desetkrát. S blížícím se koncem sezóny se sice jeho výkonnost lehce zkonsolidovala, když si připsal dvě výhry v řadě nad Islanders a Stars, přesto to nebyly výkony par excellence. 

„Snažím se analyzovat své chyby. Jsou věci, které mohu ovlivnit, ale jsou góly, kdy brankář nic nezmůže. Následující trénink se pak soustředím na své chyby a snažím se, aby se již neopakovaly,“ prozradil Holtby. 

Kvůli Holtbyho trápení se trenér Trotz obrátil s důvěrou na šestadvacetiletého Němce Philippa Grubauera. Ačkoli v posledním zápase vylovil Grubauer puk ze své sítě pětkrát, musí být Trotz s jeho výkony spokojený. V této sezóně zasáhl do 30 zápasů (nejvíce v kariéře) a v kolonce s jeho jménem nalezneme velmi solidní numera – 2,36 gólů na zápas a procentuální úspěšnost 92,22 procent. 

Dle slov Barryho Trotze je otázka brankářské jedničky zcela otevřená. „Holtby vypadá každým zápasem lépe a Grubauer chytá dobře již delší dobu. Takže se ptám, proč nevyužít oba?“

Rotace v brankovišti se sice předpokládá, ale jen do konce základní části. V play-off by už Trotz měl vyrukovat s jasnou představou o svém klíčovém muži v týmu. Oba brankáři dávají Trotzovi mnoho důvodů k jejich nasazení a zvolit si správně nebude pro lodivoda Caps jednoduché. 

Holtbyho čísla v play-off mluví jasně - 2 góly na zápas a 93,2 procentuální úspěšnost zákroků. Přesto se během Holtbyho funkčního období Caps nikdy nedostali přes druhé kolo. To Philipp Grubauer si v play-off zachytal jen dvakrát. Dohromady na něj šlo 30 střel a na pět z nich byl krátký. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.