bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bratři, jak se patří. Když Ruská raketa v NHL předstihla Zlatého tryskáče

25. března 2020, 11:45

Tomáš Zatloukal

Ač bratři, každý je jiný. Valerij se v jednadvaceti oženil a dodnes vede spokojený rodinný život, Pavel proslul milostnými avantýrami. Prvně jmenovaný dokonale zapadl do americké společnosti a dokonce přijal tamní občanství. Druhý je více podoben stereotypům o svérázných Rusech. Pojítka by se mezi nimi přesto našla. Oba muži se jmenovkou Bure na zádech uměli sázet góly. A také jim kariéry ničilo křehké zdraví.

NHL zažila mnohé rodinné klany.

Pevné místo v dějinách slavné soutěže mají Sutterové, Hextallové či Štastní. Jistě si vybavíte také Gordieho Howea a jeho syny Marka s Murraym či kvarteto Staalů.

S pokrevními liniemi je spojená řada rekordů. 

 Až do 25. března 2000 platilo, že nejvíce gólů v jediné sezoně dali coby bratrská dvojice Bobby a Dennis Hullové. Spolu se Stanem Mikittou ofenzivní tahouni chicagských Blackhawks v šedesátých a sedmdesátých letech.

V ročníku 1968-1969 dohromady dali 88 branek, přičemž Bobby, legendární bombarďák přezdívaný "Golden Jet", se postaral o rovnou padesátku přesných zásahů. 

Na den přesně před 20 lety jejich rekord zlomili Pavel Bure se svým mladším sourozencem Valerijem. Pavel, řečený "Ruská raketa", dvakrát překonal Jeffa Hacketta z Montreal Canadiens a rodinný součet vylepšil na 89 tref.

Plaketu s rekordním pukem si můžete prohlédnout zde na Wikipedii. Bratři se nakonec zastavili na čísle 93.

Byla to famózní sezona od obou dvou. O tři roky starší Pavel exceloval na Floridě, kam byl vytrejdován po sporu s vancouverskými Canucks. Hrdý člen rodiny, která kdysi dodávala hodinky na carský dvůr, dal 58 gólů a poprvé v kariéře získal Rocket Richard Trophy.

Valerij zase byl nejlepším kanonýrem calgarských Plamenů s 35 brankami. Ruští střelci se společně sešli na Utkání hvězd, v jedné formaci s krajanem Viktorem Kozlovem řádili jako černá ruka. Pavel se blýskl hattrickem.

"Víte, jsem moc rád, že jsme se tu sešli. Když jsme byli malí, soupeřili jsme spolu, teď už mezi námi žádná soutěživost není a jeden druhému přejeme, aby se mu co nejvíc dařilo," povídal Pavel. "Víme totiž, jak náročné je dostat se do NHL."

Stejně jako Dennis a Bobby se nakonec sešli v jedné kabině, ale příliš dlouho si spolu nezahráli. Ve stejném ročníku, kdy Panteři angažovali Valerije, vyměnili Pavla, který byl až do minulého léta zanesen v klubových kronikách jako nejštědřeji placený hokejista.

Větší balík - 70 milionů dolarů - si má celkem na atraktivní adrese vydělat jiný Rus. Sergej Bobrovskij.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.