bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bude letošní souboj o Maurice Richard Trophy vůbec tím nejlepším v historii?

21. března 2018, 10:40

Jiří Sameš

Do konce základní části letošní sezony zbývají necelé tři týdny a většina pozornosti je věnována zejména tomu, kdo získá poslední volné vstupenky do play-off. Sledovat se však rovněž vyplatí zajímavé souboje o individuální trofeje. Udrží Nikita Kučerov vedení v kanadském bodování před mocně dotahujícími se pronásledovateli a vyhraje tak svou první Art Ross Trophy? A kdo získá Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře? Vasilevskij či Rinne? Snad nejlepší podívanou ale slibuje bitva o Maurice Rocket Richard Trophy! Zde mezi největší kandidáty patří Alex Ovečkin z Washingtonu Capitals a Patrik Laine z Winnipegu Jets.

Boj o nejlepšího střelce mezi Alexem Ovečkinem a Patrikem Lainem je vlastně taková soutěž mezi starou gardou a nastupující generací. Lainemu je teprve devatenáct let a už ve své druhé sezoně v NHL patří mezi ty největší hvězdy! Dvaatřicetiletý Ovečkin však působí v nejlepší hokejové lize světa již třináct let.

Letošní bitva o Maurice Rocket Richard Trophy může být vůbec ta nejlepší, jakou jsme kdy mohli sledovat! Kromě Ovečkina a Laineho totiž může pomýšlet na triumf ještě též Jevgenij Malkin či William Karlsson. 

Kapitán Caps vstřelil dnes v noci svůj čtyřiačtyřicátý gól v sezoně, čímž se osamostatnil na prvním místě. Laine naopak svůj noční duel nedohrál. Na začátku druhé třetiny totiž zblokoval prudkou střelu Alece Martineze z Los Angeles Kings a odkulhal na střídačku. V utkání se již pak na ledě neobjevil. Dle slov trenéra Paula Maurice by se však nemělo jednat o nic važného. Finský útočník tedy momentálně zaostává za Ovečkinem o jednu branku. Třetí místo patří se 40 góly Malkinovi.

Nyní se ale pojďme podívat na ty nejdramatičtější souboje o nejlepšího střelce z minulých let.

Sezona 2009/2010 

Sidney Crosby, Alex Ovečkin, Steven Stamkos. Lepší jména jste si snad ani nemohli přát. O tom, kdo získá trofej pro nejlepšího střelce, se rozhodovalo až v úplně posledním dni celé sezony! Ovečkin se Stamkosem měli na svém kontě před posledním zápasem 50 branek, Crosby měl o jednu méně. Ruský kanonýr zaznamenal proti Bostonu pět střel na branku, avšak neskóroval. Sidney Crosby vstřelil proti New Yorku Islanders dva góly a rázem byl před oběma svými konkurenty. Pouhých 12,5 vteřiny před koncem však skóroval ve svém utkání do prázdné branky Steven Stamkos a srovnal tak počin kapitána Pittsburghu!

Sezona 2005/2006

V tomto ročníku se přes hranici 50 gólů dostalo hned pět hráčů. Byli jimi Jonathan Cheechoo, Dany Heatley, Jaromír Jágr, Ilja Kovalčuk a Alex Ovečkin. Pět zápasů před koncem se zdálo, že si to o titul nejlepšího střelce rozdají pouze Jágr s Kovalčukem. Český útočník měl tehdy 53 branek, Rus 51. Držitelem trofeje se ale nakonec stal Jonathan Cheechoo ze San Jose Sharks, který skóroval v posledních pěti zápasech celkem sedmkrát.

Sezona 2002/2003

O pokoření padesátigólové hranice tehdy bojovali Marián Hossa, Milan Hejduk a spoluhráči Todd Bertuzzi, Markus Naslund. Ještě 25. března na tom byl nejlépe se 46 góly Bertuzzi. O jednu trefu méně měl Naslund, Hejduk s Hossou byli zpět o další dvě branky. Bertuzzi už však ve zbytku sezony neskóroval a příliš se nedařilo také Hossovi. Naslund se dostal o dva góly před svého spoluhráče, avšak toto nestačilo. Trofej totiž nakonec získal Milan Hejduk, kterému se závěr sezony vydařil na výbornou. Rodák z Ústí nad Labem zaznamenal v posledních pěti zápasech sedm branek!

Sezona 2003/2004

O titul nejlepšího střelce bojovala tři křídla – Jarome Iginla, Ilja Kovalčuk a Rick Nash. Tento souboj je ztotožňován trochu s tím letošním. Kovalčuk s Nashem totiž byli jedničkami draftu 2001 respektive 2002. Iginla byl v té době již zkušeným hokejistou. Na začátku dubna byli v čele se 40 góly Iginla s Nashem, Kovalčuk byl o krok zpět. Všichni tři ale nakonec sezonu zakončili se 41 přesnými zásahy. Maurice Rocket Richard Trophy se uděluje od ročníku 1998/1999 a toto je jediný případ, kdy se o tuto trofej dělili tři hokejisté!

Sezona 2006/2007

V této sezoně bojovali o trůn de facto pouze dva hráči – Dany Heatley a Vincent Lecavalier. Heatley měl skvělý finiš, když za posledních osm zápasů zaznamenal osm branek. Sezonu zakončil s 50 přesnými zásahy. Vincent Lecavalier však měl v konečném zúčtování o dvě branky více a získal tak svou jedinou Maurice Rocket Richard Trophy.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.