bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Burrows už další zápasy nepřidá. Bude z něj trenér v AHL

8. července 2018, 20:00

Martin Schwarz

V National Hockey League odkroutil úctyhodných třináct sezon. Teď ale uznal, že je čas pověsit brusle na hřebík. Bývalý útočník Vancouveru, a ještě v loňském ročníku hráč Ottawa Senators Alexandre Burrows, už na led jako profesionální hokejista neskočí. Stojí před ním nová výzva, která se vztahuje ke stejnému sportovnímu odvětví, jemuž celý život holdoval.

„Jsem šťastný za to, jakou jsem mohl mít kariéru a za skvělé vzpomínky, které mi navždy zůstanou,“ utrousil Burrows na webu nhl.com poté, co oznámil oficiální konec s vrcholovým hokejem. „Během let strávených v NHL jsem poznal spoustu úžasných lidí. Ze všeho nejvíce mi budou chybět spoluhráči. Tolik zábavy, co jsme spolu prožili v kabině. Tolik času, který jsme společně strávili mimo led a zároveň procházeli těžkými okamžiky. Tohle všechno mi bude chybět.“

Kanaďan odehrál 931 utkání základní části, během nichž sesbíral 409 kanadských bodů za téměř vyrovnaný počet 205 gólů a 204 nahrávek. Drtivou většinu kariéry přitom sloužil jedinému klubu – Vancouver Canucks. Za Kosatky poprvé nastoupil v letech 2005-06 a postupně si u trenérů i fanoušků budoval větší a větší důvěru. Burrowsovým maximem je zápis z ročníku 2009-10. Tehdy nasázel 35 branek, na dalších 32 přihrál a skončil na 62 bodech. V roce 2011 si také vyzkoušel finále Stanley Cupu, měl výrazný podíl na tom, že Canucks zůstali jen krůček od vrcholu.

Nikdy nedraftovaný

Poslední dva roky Alex Burrows hájil barvy Ottawy Senators. Tam už nebyl tolik vidět. Za tým z hlavního města Kanady nastoupil k 91 střetnutím, zaznamenal v nich 25 bodů.

Sedmatřicetiletý forvard si musel cestu ke světovému hokeji poctivě proklestit. Do NHL jej totiž nikdo nedraftoval a Vancouver s ním podepsal v listopadu 2005 kontrakt po působení v QMJHL, ECHL, AHL a dalších nižších ligách.

„Všechno to šlo tak rychle,“ vzpomínal Burrows. „Bylo náročné, ale zároveň zábavné přijít z pozice nedraftovaného do NHL a bojovat o své místo. Ale měl jsem výbornou podporu od kluků v kabině a dobré trenéry, kteří mi pomohli. Později jsem se i já snažil takto pomáhat mladým hráčům.“

Koučem u nováčka AHL

Na rodáka z Pincourtu rádi vzpomínají někteří bývalí spoluhráči. „Byl tím typem hokejisty, kterého každý nesnášel, když hrál proti němu, ale miloval ho, pokud s ním nastupoval v jednom týmu,“ popsal pro web Sportsnet Dan Hamhuis. Ten s Burrowsem u Vancouver Canucks spolupracoval šest let. „Pamatuji, že v době mého působení za Nashville jsem se s Alexem porval. Takže po příchodu do Vancouveru jsem se bál, že mi moc nesedne. Ale nakonec to bylo v pohodě a jenom jsme se tehdejší bitce zasmáli,“ doplnil Hamhuis.

Alexandre Burrows sice s hokejem končí, ale ne tak úplně. Obdržel totiž nabídku dělat asistenta trenéra u celku Laval Rocket, jenž za sebou má teprve jednu sezonu v AHL a je farmou Montreal Canadiens. Klub hraje domácí utkání v Burrowsově rodném Québecu, takže čerstvý hokejový důchodce zůstane nablízku rodině a kamarádům.

 „Aby člověk mohl hrát NHL několik let, musí mít pro hokej vášeň i vlastní vizi. Jsem moc šťastný, že jsem měl možnost zápasit s nejlepšími hráči tak dlouho,“ uzavřel Burrows.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.