bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Canucks našli jistotu v Markströmovi. Zahrají si letos playoff?

8. února 2020, 12:14

Jiří Michal

Ještě před několika roky byl Jacob Markström považován za jednoho z dalších skvělých brankářských prospektů. Poté však zakotvil na Floridě a zde musel doslova bojovat o udržení se v nejslavnější hokejové lize světa. V roce 2014 si tak Švéda s průměrnými čísly vytáhl do svého týmu Vancouver. I kvůli velkým očekáváním a důvěře v novém působišti trvalo vcelku dlouho, než se Markström dokázal etablovat.

Za poslední tři sezony v něm Canucks získali důvěru a jistotu v podobě kvalitní jedničky. Markström trpělivost v předešlých sezonách svému zaměstnavateli vrací čím dál tím více. Ve věku 30 let zažívá nejlepší, alespoň podle statistik, sezonu v NHL a táhne Vancouver do playoff. V tuto chvíli disponuje úspěšností 91,6%, což je nad ligovým průměrem, který činí 90,9%.

Když se před sezonou vedení Canucks snažilo posílit tým a konečně také zabojovat o playoff, obavy o obranu celku stále zůstávaly. Právě Markström letos dokázal vyztužit obranné pásmo, a i díky počtu střel a zákroků, které předvádí mu vyskakují v různých aspektech velmi vysoká čísla.

Z nejnebezpečnější zóny, takzvané „inner slot“, což je zhruba prostor mezi kruhy až k brance, má švédský gólman na svém kontě čtvrtou nejlepší úspěšnost z celé ligy – někde okolo 82,5%. Pouze Tuukka Rask, Jake Allen a Henrik Lundqvist jsou v této disciplíně lepší.

Z takzvaného „high slotu“, který se nachází nad vrcholy kruhů, Markström doslova dominuje. I díky tomu dokáží Canucks přežít obranné výpadky. Ze všech gólmanů NHL pouze Connor Helleybuyck, Carey Price, David Rittich a Sergej Bobrovskij čelili více střelám než brankář Vancouveru. I přesto z této skupiny Markström drží největší procentuální úspěšnost – těsně pod 90%, což říká o výkonech jedničky Vancouveru hodně.

Je o hodně jednodušší vybudovat tým, když máte brankářskou oporu, na kterou se můžete spolehnout a přesně tuto pozici Markström ve Vancouveru plní na výbornou. Bude tak zajímavé sledovat, kam až svůj tým letos dotáhne.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.