bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Čeští hráči bez smlouvy pohledem moderních statistik

22. září 2015, 20:00

Hockey Ninja

Už jen poslední týdny zbývají do zahájení NHL a v přípravných kempech bojuje o svou šanci na regulérní smlouvu hned několik českých hokejistů. Jak na tom jsou pohledem moderních hokejových statistik, jejichž smysl vysvětlujeme ve speciálním seriálu na www.hokej.cz?

Nemusíte se však bát, v tomto článku nepůjde o složité statistické koncepty. Naopak: jen letmo se podíváme, jak na tom jednotliví hráči jsou díky rychlému a velmi šikovnému srovnání, které připravil Domenic Galamini a vy sami si jej můžete pro každého hráče spočítat na zde. Podobných vizualizací najdete na internetu spoustu, výhodou Domenicových HERO grafů je, že poskytují rychlé srovnání s konkurencí. Nemusíte vědět, kolik bodů hráči v NHL průměrně za 60 minut vyrobí, v tabulce se přehledně dozvíte, zda jsou výkony hráče na úrovni první nebo třeba čtvrté lajny.

Co se sleduje?

  • Player role - určuje poměr mezi nasazováním při dotahování náskoku soupeře nebo při bránění náskoku proti soupeři. Víc vpravo = víc ofenzivní nasazování.
  • Even Strength Ice Time - počet minut v situacích 5v5
  • Individual production - udává počet gólů + prvních asistencí a jejich součtu v situacích 5v5 s ohledem na icetime
  • Impact on Linemates Corsi - jednoduše řečeno ukazuje tendence hráče zvyšovat počet střel na soupeřovu branku (CF60), snižovat počet střel na vlastní branku (CA60) a vliv na jejich celkový poměr (CF%).
  • Srovnání vychází standardně ze statistik za poslední tři roky.

Jan Hejda - zkouška u Chicaga, minulá smlouva Colorado 3,25 miliónů ročně

Defenzivní obránci se vždycky těžko hodnotí, ale víceméně ze všech moderních statistik vyplývá, že nasazování Jana Hejdy (37) v první obranné dvojici s Erikem Johnsonem nedávalo úplně smysl. Že si to nemyslím jen já, dokazují jednak čísla v grafu i víceméně nezájem o obránce s icetimem prvního páru v přestupním období.

Hejda je nyní na zkoušce v Chicagu, ale po podepsání smlouvy s Michalem Rozsívalem jeho šance klesly. Pořád ale může být vhodnou volbou pro tým hledající veteránskou posilu například do třetího obranného páru.

Tomáš Fleischmann - zkouška u Montrealu, předchozí smlouva Florida/Anaheim 4,5 miliónu

Na podobně velký kontrakt jako doposud to nevypadá, ale třicetiletý Tomáš Fleischmann nemá z nejhorších životopisů v NHL. Jeho 1,95 bodů za 60 minut v uplynulé sezóně nevypadá špatně, bohužel rok předtím to bylo jen 1,11 bodů. Dlouhodobá data ukazují, že ofenzivně laděný Fleischmann zvyšuje svou přítomností na ledě počet střel jak svého týmu, tak i soupeře.

Nejde ale o nijak zázračný rozdíl oproti průměru NHL, a tak bude asi záležet hlavně na konkurenci a strategii klubů NHL. Nebude překvapením, když smlouvu dostane. Na druhou stranu v prostředí, ve kterém mladší Jiří Tlustý přijme smlouvu za 800 tisíc, nelze vyloučit ani opak. V Montrealu zatím zaujal gólem v jednom z přípravných intra-týmových zápasů.

Martin Havlát - na zkoušce na Floridě, předchozí smlouva 1,5M u NJD (+ kompenzace za buyout)

Jeden z prvních talentů označovaný jako “nový Jágr” bohužel kvůli neustálým zraněním nikdy úplně netrhal rekordy NHL, a pokud si jej Florida nevybere v tréninkovém kempu, možná jeho NHL kariéra skončí dřív než jeho o devět let staršího Jágra-originálu. V jednom z tréninkových zápasů hrál Havlát spolu s Jágrem a dal gól.

Z pohledu moderních statistik je zjevné, jak moc Havláta brzdí zranění. Domenic Galamini nepovažuje ani jeho počet minut na ledě za dostatečující pro zařazení mezi stabilní hráče, z nichž počítá data pro svůj graf. Podíváte-li se podrobně na Havlátova čísla z loňské sezóny, je otázkou, jestli je 0,97 bodů za 60 minut na ledě v 5v5 vypovídajících o schopnostech bývalého českého talentu. Pokud tomu uvěří generální manažer Floridy, asi tím Havlátova kariéra skončí. Malý vzorek zápasů ale umožňuje stále doufat. 

Pro srovnání: Češi, co nedávno podepsali smlouvu:

Jiří Tlustý, 800 tisíc NJD


Marek Židlický - 1,5 miliónu, NYI


Michal Rozsíval - 600 tis. CHI


Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.