bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Do třetí sezóny silní a konsolidovaní. Půjde to i bez Guseva, věří ve Vegas

14. srpna 2019, 12:00

Jiří Lacina

Kdo ví, jak daleko by se dostali, nebýt sporného trestu za zákrok na Joe Pavelskiho. NHL se za ten verdikt později dokonce omluvila, na druhou stranu nezaujatému fanouškovi přineslo těch pět minut zážitek na celý život. Nevidí se často, aby mužstvo sklouzlo během jednoho oslabení ze stavu 3:0 na 3:4. Pohárová pouť Vegas tím skončila už v prvním kole.

Přesto se Zlatí Rytíři neměli za co stydět. Po fenomenálním vstupu do NHL, kdy v sezóně 2017-18 šokovali celou ligu, odehráli skvělou základní část, korunovanou finálovou účastí ve Stanley Cupu, nezklamali ani v další sezóně. Do té třetí mohli jít posílení o nejlepšího současného borce mimo NHL, námluvy s Nikitou Gusevem však nakonec nedopadly.

Ruská hvězda Petrohradu byla vyměněna do New Jersey, kde posílí hvězdný ansábl budovaný Rayem Sherem. Otrávení fanoušci Las Vegas si po nevydařené akci kladli otázku, kde se stala chyba? Odpověď je prostinká: za vším hledej peníze. Gusevovy požadavky na plat byly vyšší, než se očekávalo, jak později přiznal George McPhee.

„Největším důvodem trejdu byla naše neschopnost dosáhnout dohody,“ řekl klubový prezident. „Jeho nároky byly vyšší, než se nám zdálo rozumné.“

Sedmadvacetiletý rodák z Moskvy následně podepsal v New Jersey dvouletou smlouvu na 4,5 miliónu dolarů ročně. Vegas nabízelo podle The Athletic zhruba 2 mil. za sezónu.

McPhee s Kellym McCrimmonem, nynějším generálním manažerem, toužili vybrousit ruský drahokam, nemínili si ale kvůli němu rozbít stávající sestavu. Zkrátka nebyli svolní k výměnám jen proto, aby si klub udělal místo pod platovým stropem.

Je fajn, když hrajete dobře, problém je, že v takovém období stoupají nároky úspěšné sestavy. Vegas už proto muselo na konci června poslat pryč Erika Haulu a Colina Millera. Šlo o čistě obchodní rozhodnutí. I po nich mají nyní Rytíři pod stropem jen něco přes milión prostoru a podle stránky capfriendly operují s osmým nejvyšším rozpočtem v lize. Čtyři kluby dokonce platový strop přetékají.

Golden Knights věří, že mají ve stáji dost kvalitních koní, aby všechny ztracené hráče nahradili. Nějaké velké posilování si beztak nemohli a nemohou dovolit. „Věříme, že hráči, kteří odešli, nenaruší naše jádro. Určitě jsme nechtěli kvůli jednomu hokejistovi trhat základ týmu,“ dodal McPhee.

Gusev prý stavitele Vegas rovněž trochu odradil tím, že nemá odpovídající výšku a údajně ani pro NHL potřebnou rychlost. Ve světle tohoto názoru bude o to zajímavější sledovat jeho výkony u Devils. Výhodou Golden Knights pro příští sezónu zůstává konsolidovaný kádr, jenž nedozná podstatných změn, a pak slušná řádka vysokých voleb pro příští dva drafty. Ty se mohou hodit během eventuálního posilování před jarní uzávěrkou přestupů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.