bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dojde ke spojení Duchenea s Pittsburghem? Trejd má smysl pro obě strany

28. června 2017, 18:30

David Motloch

Nejlepší tým sezóny 2016/17 by mohl zkusit zaobchodovat s celkem ze samotného suterénu ligy. Přestože by se mohlo zdát, že poslední Colorado nemá díky svým výsledkům obhájci Stanley Cupu co nabídnout, opak je pravdou. Pens při možném odchodu několika hráčů základní sestavy hledají náhradu a Avs už dříve avizovali, že jsou ochotni po loňské blamáži vyměnit kohokoliv. Pozornost se upírá především na jméno Matta Duchenea.

Pittsburgh i po úspěšné obhajobě Stanleyova poháru zůstane mezi hlavními favority na celkové prvenství v dalším ročníku. Většinu kádru totiž družina trenéra Sullivana udrží pohromadě i pro příští sezónu. Menší či větší přetřesy jsou však v dobách platových stropů zcela běžnou záležitostí, se kterou se generální manažeři musí popasovat každý rok. 

Tučňákům z oněch přetřesů hrozí, že přijdou o centra Nicka Bonina, křídelníka Chrise Kunitze a obránce Trevora Daleyho s Ronem Hainseym. Pens jsou sice aktuálně podle serveru capfriendly.com téměř 19 milionů pod platovým stropem, avšak podpisy s výše zmíněnými hráči by je veškerého manévrovacího prostoru zbavily. Dá se očekávat, že GM Jim Rutherford dá prostor jiným.

Duchene a zátěž 6 milionů

Daleko pravděpodobnější se jeví scénář s listem volných hráčů, na který čtveřice Tučňáků se startem 1. července poputuje. Rutherford by se pak mohl zaměřit na lov jedné z velkých ryb. Již v minulosti z tábora Pittsburghu unikla informace, že se klub velice zajímal o služby útočníka Matta Duchenea. Podle reportéra Elliotte Friedmana jsou Pens nyní skutečně mezi jedněmi z vážných zájemců o služby coloradského forvarda. 

Kanadský rodák završil hranice 26 let a pomalu vstupuje do hokejového období, kdy bývají hráči nejproduktivnější a zároveň herně nejvyspělejší. V Coloradu má Duchene platnou smlouvu ještě na další dvě sezóny s průměrným výdělkem 6 milionů dolarů za rok. Přesně tuto částku by Pens v případě trejdu museli započíst do svého platového stropu.

Přestavba Avs s Duchenem, nebo bez?

Třetí volba Colorada z draftu roku 2009 odehrála zatím v NHL 572 utkání s bilancí 174 branek a 244 asistencí. Jedná se o velmi solidní čísla, zvláště, připočteme-li fakt, že všechny zápasy Duchene odehrál v dresu Avalanche, kteří poslední ročníky patří ke spíše podprůměrným celkům NHL.

A právě výkony Colorada by měly být hnací silou Duchenea, aby se snažil jít se svou kůží na trh a okusil hokej u konkurence. Otázkou zůstává, do jaké míry je obchodu otevřený GM Avs Joe Sakic. Přestože se před několika dny vyjádřil, že hlavní hvězdy týmu Matt Duchene a Gabriel Landeskog budou k mání, obě jména zatím zůstaly na soupisce mužstva. Nic na tom nezměnil ani rozšiřovací draft. 

Závidění hodná situace to pro Sakica rozhodně není. Po otřesné sezóně se bývalý skvělý hráč zcela logicky vyjádřil, že po sezóně nemá v kádru jistotu žádný hokejista. Na druhou stranu, zbavit se takových jmen, jakým Landeskog s Duchenem jsou, to není jen tak. Zahájit přestavbu mužstva okolo dvou hvězd Lavin, či bez nich? Jenom Sakic zná klíče k těmto otázkám.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.