bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Fenomenální dvojice: Stamkos s Kučerovem a jejich předchůdci

12. listopadu 2017, 11:00

Jiří Lacina

Sezóna ho může i nemusí mít. Silné téma, které vás provází po celou dobu jejího trvání. Letos se jedno takové klube. Dá-li bůh a zůstanou oba zdraví, mohli bychom být svědky něčeho na současnou dobu naprosto výjimečného. Steven Stamkos si po bezmála čtvrtině základní části drží průměr 1,76 bodu na utkání. Nikita Kučerov za ním moc nezaostává, k tomu střílí skoro gól na zápas.

Oba jako by si jeli vlastní ligu. Jako by žili ve svém vlastním světě. Po každém tréninku Lightning zůstanou nějakou dobu navíc na ledě. Jen oni dva. Každý na jedné straně. A posílají si puky na střely bez přípravy. Původně touhle vlastností disponoval především Stamkos, jemuž nabíjel Marty St. Louis. Dnes zakončuje spíš Kučerov a Stamkos nahrává.

Sedmadvacetiletý Kanaďan a o tři roky mladší Rus vytvořili pozoruhodnou dvojici už v minulé sezóně. Bohužel tehdy vstoupila do hry vyšší moc, Steven Stamkos si po dvaceti utkáních vážně poranil meniskus a pro zbytek sezóny ze hry vypadl. Letos se vrátil a jako by Tampa podepsala tu nejlepší možnou posilu. Z mužstva, které loni nedosáhlo na play off, je náhle nejlepší tým ligy.

Dobře vidět to bylo na aktuálním tripu po západním pobřeží. Ve středu Tampa vyklepla 5:1 San Jose, den nato nedali její hráči na sobě znát žádnou únavu a pošmákli si na jednom z nejlepších celků Západní konference. Los Angeles smázli 5:2. Šest z deseti vstřelených gólů obstaral v tomto dvojzápase útok Naměstnikov (3+1) – Stamkos (1+4) – Kučerov (2+4).

Slavná útočná dua

Jen pět útočných dvojic dokázalo za posledních 25 let během úvodního měsíce sezóny nasbírat aspoň po dvaceti bodech, jako to předvedli Kučerov se Stamkosem. Jmenujme třeba Maria Lemieuxe a Kevina Stevense z Pittsburghu nebo Erica Lindrose a Johna LeClaira z Philadelphie. Řada odborníků však hledí při hledání analogické souhry mnohem hlouběji do historie.

„Lafleur a Shutt,“ nabízí své srovnání legendární Scotty Bowman.

„Hull a Oates,“ přidává se komentátor zápasů Rangers Joe Micheletti.

„Gretzky a Kurri,“ říká analytik Fox Sports Sun Brian Engblom.

„Trottier a Bossy,“ dodává svůj tip člen trenérského štábu Lightning Rick Bowness.

Bowness ovšem důrazně dodává, že každá tato dvojice měla i solidního třetího parťáka do lajny, který elitní duo dobře doplňoval. Přehlížet se tedy nesmí ani práce třetího Rusa, levého křídla Vladislava Naměstnikova. „Hraje nejlepší hokej své kariéry,“ myslí si trenérský asistent Tampy Bay.

Podle Stamkosových slov sdílí oba sehraní kumpáni podobné instinkty. O hře přemýšlí úplně stejně. „Jde o to, jak se pohybují,“ říká Engblom. „Jak se nabízí volný hráč bez puku. Jak sledují dění na ledě. Nepotřebují se dívat jeden na druhého. Vybavuji si, jak přesně tohle říkal před lety Kurri: ‚Každý to dělá, ale já Gretze vůbec nesleduju. Sleduju led a hledám si prostor.‘“

Gretzky šance připravoval, Kurri střílel. Také Bossy s Trottierem tvořili sehranou útočnou dvojici, která byla pilířem vítězné dynastie New York Islanders z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Adam Oates a Brett Hull pro změnu zářili na přelomu osmdesátých a devadesátých let v St. Louis. Trottier i Oates byli geniální tvůrci hry, Bossy a Hull zakončovali.

Absolutní hrozba

Stamkos a Kučerov nejsou dokonalým plagiátem výše uvedených dvojek. Jsou vyváženější. Oba umí poslat puk do sítě, oba umí uvolnit spoluhráče. Momentálně je to ale tak, že víc zakončuje ruský útočník. „Kučerov je pro mě stejně nebezpečný jako Brett Hull,“ říká Joe Micheletti, bývalý obránce se zkušeností šesti sezón v NHL a tří ve WHA.

„Brett se vždycky snažil mít volné ruce. Mysleli jste si, že ho pokrýváte, ale jak měl volné ruce, stačilo mu to. Dokázal zakončit odkudkoli, zvlášť když mu někdo uměl nahrát. Stamkos není úplně typem tvůrce hry, jako byl Oates, určitě umí lépe než on zakončit,“ myslí si současný hokejový komentátor.

Důležité je, že se navzájem přizpůsobili. Adaptovali se jeden na druhého. Společně tvoří dvojici, které hrozí celé lize. Táhnou Tampu od vítězství k vítězství. A baví hokejové fanoušky po celém světě.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.