bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Florida může vyhrát pošesté v řadě, potvrdí McDavid formu i proti Montrealu?

6. února 2016, 18:00

Robert Novotný

Sobota znamená jediné, NHL opět připravila zajímavý dvanáctizápasový program, který potěší zejména evropské fanoušky, jelikož první zápasy startují už v sedm hodin večer našeho času. Ďáblové přivítají na domácím ledě Washington, Rangers zavítají do Philadelphie. Celý program poté uzavřou zápasy začínající ve čtyři hodiny ranní, Winnipeg se utká s Coloradem a v ryze kanadském duelu vyzvou Canucks Calgary.

19:00 New Jersey Devils – Washington Capitals

Washington hraje v letošní sezóně výborně, dnes však Capitals bude čekat nelehký úkol. Nejlepší ofenzíva NHL si bude muset poradit s třetí nejlepší defenzívou ligy a stylem hokeje, kterým se Devils prezentují.

Ze statistického hlediska je ofenzíva Washingtonu tím, čeho se celá liga obává. Capitals nasází soupeři v průměru 3,29 branek za zápas a opřít se mohou i o přesilové hry, využijí totiž čtvrtinu nabídnutých početních výhod. Velkou zásluhou se na tom podílí i ruský kanonýr Alexander Ovečkin, ten letos v přesilových hrách zaznamenal už jedenáct úspěšných tref.

Proti tomuto útoku však bude stát velice kvalitní obrana Devils. Ďáblové hrají pasivní hokej, vyčkávají na chyby soupeře a soustředí se zejména na defenzívu. Pro nezávislého fanouška je to samozřejmě nuda, ze sportovního hlediska je to však ze strany New Jersey chytrá taktika, díky které se zatím drží na pozici, která by jim zajistila postup do play off.

Tyto dva celky se letos utkaly zatím pouze jednou a v zápase odehraném 10. října minulého roku se radovali Capitals, kteří zvítězili na domácím ledě 5:3. Naposledy dokázali Devils Washington porazit na konci roku 2014, podaří se jim zlomit nepříznivou bilanci s tímto soupeřem dnes večer?

19:00 Philadelphia Flyers – New York Rangers

Druhý zápas začínající v sedm hodin večer se odehraje ve Wells Fargo Center ve Philadelphii, kam si cestu našli Rangeři z nedalekého velkoměsta New York. Oba celky své poslední zápasy vyhrály, Flyers nasázeli šest kousků Nashvillu a Rangers porazili Minnesotu 4:2.

V Metropolitní divizi jsou týmy kromě prvního Washingtonu a posledního Columbusu, ti si drží značný bodový odstup, velice vyrovnané, minimálně tedy bodově. Předposlední Flyers ztrácí na Rangers sedm bodů a případná výhra by je mohla posunout o příčku výše, kde se nyní sluní Carolina.

V tomto utkání by mohla rozhodovat útočná aktivita, čas strávený v útočném pásmu, počet střel či počet přesilových her. Ze statistického hlediska mají oba celky průměrné ligové obrany, a co se týče ofenzívy, ta hraje do karet týmu z Manhattanu. Rangers vstřelí průměrně 2,86 branek za zápas, ale Flyers mají zase lepší přesilovky. Jde o statisticky vyrovnaný zápas, v němž budou rozhodovat detaily.

20:00 Montreal Canadiens – Edmonton Oilers

V osm hodin si možná někteří z vás naladí místo nějaké televizního seriálu utkání mezi Montrealem a Edmontonem, protože se rozhodně bude na co dívat. Oilers se po návratu mladičkého McDavida prezentují skvělou útočnou hrou, čímž by mohli ještě více pošramotit zdemolovanou obranu Montrealu, který prohrál osm z posledních deseti zápasů.

V Edmontonu se teď všechno točí pouze kolem Connora McDavida, který se po zranění vrátil zpět do sestavy Oilers. A vrátil se ve velkém stylu, jelikož v posledních dvou utkáních zaznamenal pět bodů za jeden gól a čtyři asistence. I zásluhou talentovaného útočníka Edmonton zcela jasně vyhrál poslední dva zápasy, nicméně Oilers jsou s 47 body nadále nejhorším týmem Pacifické divize.

Jenže, co do aktuální formy, jsou na tom momentálně lépe, jelikož Montreal zaznamenává jeden z největších kolapsů v poslední době. Canadiens zahájili sezónu zdařile, vyhráli i v utkání Winter Classic proti Bostonu, ale nyní se trápí. Canadiens prohráli osm z posledních deseti zápasů, propadli se na pátou příčku Atlantické divize a od pozic zajišťujících postup do play off se neustále vzdalují.

20:00 Detroit Red Wings – New York Islanders

Po hokejové stránce dnes bude New York klidný, oba místní kluby hrají na kluzištích soupeře, Rangers ve Philadelphii a Islanders v Detroitu. Detroit se pokusí uhájit před dotírajícími se soupeři postupovou příčku, Ostrované pak budou muset pořádně zabojovat, aby si udrželi třetí příčku v Metropolitní divizi, prahne po ní totiž nejen New Jersey, ale také sedmapadesátibodový Pittsburgh.

Jeden fakt bije při pohledu do statistik Islanders do očí, a to úspěšnost tohoto týmu při oslabeních. Hráči jako Matt Martin nebo Cal Clutterbuck se totiž při oslabeních pravidelně starají o to, že Ostrované jsou druhým nejlepším týmem ligy při hře ve čtyř proti pěti, když ubrání 87,1 % početních nevýhod.

V Edmontonu mají Connora McDavida, v Detroitu zase Dylana Larkina. Talentovaný útočník letos ukazuje, jak ohromně platným hráčem je. Vynechal zatím pouze jedno utkání svého týmu, vede kanadské bodování Detroitu a s +23 body je třetí v tabulce pravdy celé NHL. Kdo by takového hráče nechtěl mít ve svém týmu…

1:00 Boston Bruins – Buffalo Sabers

V jednu hodinu ranní se na ledě TD Garden odstartuje utkání mezi Bostonem a Buffalem. Tyto dva celky se naposledy utkali před dvěma dny a s větším sebevědomím půjdou do tohoto zápasu Medvědi z Bostonu, kteří předevčírem porazili Buffalo 3:2.

Co se týče ofenzivní činnosti, tam mají jasně navrch Bruins, hlavní zbraní Bostonu jsou však letos nejen přesilové hry, ale i oslabení, v obou herních situacích patří Medvědi k nejlepším v lize. Konkrétně hokejisté Bostonu využijí 24,5 % přesilových her a ubrání 84,4 % oslabení.

Ofenzíva Buffala je letos zatím tristní. Stručně řečeno, Buffalo šlape v útoku pouze ve chvíli, kdy šlape i Ryan O’Reilly nebo Jack Eichel. I kvůli tomu jsou statistiky hráčů Sabers v tabulce pravdy nelichotivé. Pro upřesnění, na soupisce Buffala najdeme momentálně pouze dva hráče s kladnou účastí při vstřelených a obdržených brankách svého týmu, jsou jimi útočník Matt Moulson a obránce Mike Weber.

1:00 Ottawa Senators – Toronto Maple Leafs

Stejně jako v Bostonu i v Ottawě bude vhozeno úvodní buly zápasu v jednu hodinu ráno. V tomto ryze kanadském duelu se jinak řečeno utká celek s nejhorší bilancí při oslabeních s celkem s druhou nejhorší bilancí při přesilových hrách v celé NHL.

Tým s nejhoršími oslabeními v NHL na šest – Ottawa. Je to opravdu tým z hlavního města Kanady, kdo se letos prezentuje vůbec nejhorší hrou při početních nevýhodách, Senátoři v nich inkasují ve 26,5 % případů a důvod je jasný – nejhorší obrana v celé NHL. Ottawa je na tom sice bodově lépe než Toronto, takřka všechny obranné statistiky však hrají do karet Maple Leafs.

Toronto je přesným opakem Ottawy, v oslabeních patří tento celek k ligovému průměru, v přesilových hrách jsou však Maple Leafs druzí nejhorší v celé lize. Sečteno, podtrženo, Toronto využije pouze 15,5 % nabídnutých početních výhod a už v sedmi zápasech nevstřelilo ani jednu branku.

1:00 Florida Panthers – Pittsburgh Penguins

Na slunnou Floridu zavítali hokejisté Pittsburghu, kteří zde v jednu hodinu ráno odehrají svůj jednapadesátý zápas v letošní sezóně. Ten pro ně může být velice důležitý, pokud by v něm totiž získali dva body a Devils i Islanders by nebrali ani bod, posunuli by se Pens z páté hned na třetí příčku v tabulce Metropolitní divize.

Floridští Panteři se po krátké odmlce naladili opět na vítěznou vlnu a vyhráli posledních pět zápasů. Výrazně jim k tomu pomáhá i perfektní defenzíva, která je momentálně ze statistického hlediska nejlepší v celé lize, Panthers inkasují pouze 2,20 branek za zápas.

Zato Pittsburgh patří ze statistického i tabulkového hlediska k ligovému průměru. Pokud bychom měli u Pens najít něco, v čem jsou nadprůměrní, museli bychom ukázat na hru při rozdíleném počtu hráčů. Ta totiž Tučňákům docela jde, Penguins využijí 20,5 % přesilových her a ubrání 83,9 % oslabení.

2:00 St. Louis Blues – Minnesota Wild

Ve městě, kterému dominuje architektonický úkaz nesoucí název Gateaway Arch, zabojuje o zisk dvou bodů Minnesota. Půjde o souboj dvou týmů z Centrální divize, které své poslední zápasy prohrály. Bluesmani podlehli San Jose 1:3, Wild poté Rangers 2:4.

Tichá voda břehy mele, i tak by se dalo posoudit letošní působení týmu St.Louis Blues. O tomto celku se příliš nemluví, Bluesmani si přesto drží třetí příčku v konkurenčně velice náročné Centrální divizi. A to také díky skvělé hře v oslabení, Blues totiž ubrání 85,8 % početních nevýhod.

To v Minnesotě si určitě představovali lepší průběh sezóny. Tým sídlící ve městě St.Paul je nyní na předposledním místě Centrání divize, přičemž ztrácí pouze jede bod na Nashville a tři na Colorado. Kde hledat příčinu? Za prvé, konkurence v Centrální divizi je opravdu velká. Za druhé, hra Minnesoty při nevyrovnaném počtu hráčů je letos vysoce neuspokojivá. Hokejisté Wild využijí pouze 17,7 % přesilových her a ubrání 79,8 % oslabení.

2:00 Nashville Predators – San Jose Sharks

Žraloci po půlnoci připlavou do teritoria hladových Predátorů, cedulí s nápisem „This Is Shark Territory“ bude tedy k vidění velice málo. Nashville prohrál poslední dva zápasy a tuto nepříznivou bilanci se samozřejmě pokusí přerušit, zato Sharks si v posledním duelu poradili s Bluesmani a zajistili si druhou příčku v tabulce Pacifické divize.

Žraloci v letošní sezóně pořádně koušou, a to hlavně v ofenzivní činnosti. Ofenzíva Sharks je ze statistického hlediska čtvrtou nejlepší v celé NHL, hokejisté se žralokem na hrudi nasází svým soupeřům průměrně 2,90 branek za zápas a daří se jim i v přesilových hrách, využijí 21,6 % nabídnutých početních výhod.

Obranná dvojice Josi – Weber letos doslova budí hrůzu, tito dva obránci nejenže velkou měrou pomáhají ke kvalitní hře Panterů v obraně, aktivně ovšem také podporují ofenzívu svého týmu. Bodově je na tom lépe pouze Ryan Johansen (počítáme-li i zápasy odehrané v Columbusu), ihned za ním je Švýcar Roman Josi se sedmatřiceti a poté Kanaďan Shea Weber s třiatřiceti body.

2:00 Dallas Stars – Chicago Blackhawks

Jestli vám opravdu můžeme něco doporučit, nalaďte si ve dvě hodiny ráno zápas mezi Dallasem a Chicagem. Důvod je prostý, utkají se dva nejlepší týmy Západní konference!

Hlavně Jamie Benn a Tyler Seguin mohou za to, že Dallas má po Washingtonu druhou nejlepší ofenzívu v celé NHL. Tito dva hráči nasbírali dohromady už úctyhodných 113 bodů a právem se sluní na čele kanadského bodování týmu. Valná většina ofenzivních statistik hraje do karet právě Dallasu, ten totiž vstřelí průměrně 3,25 branek za zápas a využije 21,7 % nabídnutých přesilových her.

Největší slabinou Dallasu je defenzíva. V obraně patří Stars k ligovému průměru a zatímco Dallas má výhodu vepředu, Chicago ji má vzadu. Hráči jako Keith, Seabrook nebo Hjalmarsson se zasluhují o to, že Chicago inkasuje v průměru 2,31 branek za zápas a ubrání 82,0 % přesilových her.

4:00 Colorado Avalanche – Winnipeg Jets

Jako poslední jsou na programu zápasy hrané ve čtyři hodiny ranní. Jedním z nich je duel mezi Coloradem a Winnipegem. Hokejisté Avalanche se pokusí navýšit náskok před dotírajícími se Predátory, zatímco Winnipeg bude chtít nasbírat potřebné body k tomu, aby se v budoucnu mohl odpíchnout ode dna Centrální divize.

Co se týče ofenzivních statistik, tam vynikají jednoznačně Laviny. Ty vstřelí v průměru 2,70 gólů za zápas a využijí 19,3 % přesilových her. Ze statistického hlediska je ofenzíva Avalanche hodnocena jako desátá nejlepší celé v NHL, a to i díky Nathanu MacKinnonovi (18+24) a Mattu Duchenovi (23+19), kteří zatím odehráli všechny zápasy svého týmu, v nichž pravidelně bodovali.

Horší bilanci z posledních deseti zápasů než Winnipeg má z Centrální divize pouze Minnesota. Jets prohráli sedm z posledních deseti duelů a to také díky velice špatné hře při rozdílném počtu hráčů. Hokejisté s tryskáčem na dresu mají pátou nejhorší přesilovku a čtvrté nehorší oslabení v celé NHL.

4:00 Vancouver Canucks – Calgary Flames

V ryze kanadském duelu se ve čtyři hodiny ráno utkají týmy Vancouver Canucks a Calgary Flames. Ani jeden z týmů letos nepůsobí úplně přesvědčivým dojmem, a tak Vancouveru náleží pátá a Calgary šestá příčka v tabulce Pacifické divize.

Letos se pouze potvrzuje fakt, že ofenzíva Vancouveru je plně závislá na bratrech Sedinech, kteří jsou nadále lídry svého týmu. Canucks vstřelí průměrně pouze 2,33 gólů za zápas, a to také z důvodu, že jsou čtvrtým nejméně střílejícím týmem v NHL.

Vůbec nejhorším týmem při hře v nevyrovnaném počtu hráčů je kanadské Calgary. Flames mají vůbec nejhorší přesilovku v celé lize, využijí pouhopouhých 14,4 % početních výhod a jsou druhým nejhorším týmem ligy v oslabeních, jelikož ubrání pouze 76,7 % početních nevýhod.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.