bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hronkův vývoj pokračuje nad očekávání. V Detroitu už je nejvytěžovanějším hráčem

20. listopadu 2019, 12:00

Jiří Lacina

Před rokem byl touhle dobou na farmě v Grand Rapids, kde se učil a dozrával jako profesionál. Po přípravném kempu sice loni zůstal v prvním týmu, vděčil za to ale hlavně špatné situaci v obranných řadách Wings, které decimovala zranění. Bez toho by zřejmě mířil na farmu od začátku sezóny.

Jeff Blashill v něm nicméně už tehdy viděl potenciál, který mu potvrzovali kolegové z farmy. Na Hronka odtud chodily skvělé reporty. „Důležité je, že když byl odeslán dolů, netrucoval. Šel se tam zlepšit,“ ocenil kouč Red Wings.

Zhruba v polovině sezóny byl povolán zpět. Na jejím konci už se profiloval jako jedna z týmových opor. Na jaře táhnul českou reprezentaci na mistrovství světa, kde byl za 11 bodů v 10 zápasech vyhlášený nejlepším bekem šampionátu. Nejlepší hráč na postu, kde Čechy tak dlouho tlačí bota! Spousta lidí proto napjatě čekala, jak se rodák z Hradce Králové předvede v letošním ročníku a zatím rozhodně němá důvod ke zklamání.

Pokračující progres dvaadvacetiletého zadáka je zřejmý. Před sezónou o něm v zámoří referovali jako o jednom z kandidátů na první obrannou čtyřku. Když všechno klapne. Realita? Po čtvrtině základní části je Hronek s průměrným icetimem 22:39 nevytěžovanějším hráčem Wings. S 12 body (4+8) ve 21 zápasech je nejproduktivnějším obráncem, lepší jsou jen čtyři útočníci.

Loňský začátek je tak dávno zapomenut. „Byl jsem zklamaný, protože jsem chtěl zůstat,“ vzpomíná Hronek. „Když už jsem tam ale musel, snažil jsem se zlepšovat každým utkáním.“

Od draftu 2016 v něm Detroit viděl perspektivního hráče. V klubu doufali, že jednou rozkvete ve stabilního obránce NHL. Po třech letech se to zdá být málo. Hronek může patřit k elitním zadákům nejslavnější soutěže. Se zraněním Dannyho DeKeysera dostává od trenéra hromadu minut. Odpovědnost mu nevadí, i pod tlakem předvádí vynikající hokej.

„Spadl do toho, možná je toho času na ledě kvůli zranění DeKeysera až příliš, my ale nemáme moc lepších chlapů, než je on,“ vysvětluje Blashill. „Musí se vypořádat s tunou minut, těžkých minut, vede si přitom ale výborně. Psychicky je velmi silný.“

Jak už to bývá, hokejista vysoké vytížení vítá. „Pomáhá mi to. Nastupuju hodně, ve všech situacích, hru mi to usnadňuje. Je pěkné mít trenérovu důvěru.“

Buldočí povaha

Kouč Red Wings oceňuje Hronkovu „buldočí“ mentalitu, jak ji sám popisuje. A to na ledě i mimo něj. Nedávno ji potvrdil, když se v zápase proti Bostonu pustil do souboje s Bradem Marchandem. Ještě podstatnější než odvážná bitka bylo, že v utkání Marchandovu lajnu k ničemu významnému nepustil. Největší hvězdy Bruins se neprosadily a Detroit bral po výhře 4:2 oba body.

„Bylo jasné, že jejich první lajna byla frustrovaná, protože Fil a Nemo (Patrik Nemeth) jim toho moc nedali,“ chválil spoluhráče Dylan Larkin. „Je skvělé vidět mladého kluka, jak přijde do sestavy a zapůsobí v tolika směrech hry.“

Přestože si věří, netrpí přebujelým sebevědomím, které je v posledních letech charakteristické pro řadu začínajících hvězd. Hronek si věří, okolí však vnímá s respektem. „Když na něj křičím, bere to. Je všestranný, opravdu soutěživý a mentálně silný. To jsou dobré atributy,“ kvituje Blashill.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.