bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jackets padají níž a níž. Je to trapné, hlesl Dubinsky, Tortorella už nemá slov

29. prosince 2015, 12:00

Vojtěch Balon

Černý kůň ligy? Aspirant na druhé kolo vyřazovacích bojů? Kdepak, o toto označení už Columbus dávno přišel. Po necelé polovině základní části je ambiciózní ohijský celek jednoznačně poslední a zdá se, že se příznivci Modrokabátníků mohou místo play-off těšit na nadcházející draft. Za současné konstelace by je totiž Auston Matthews (případně další vysoce ceněný supertalent) neměl minout.

Jasně, na takové předpovědi je ještě brzy, ale v platném systému Národní hokejové ligy, kde vítěz bere místo tří bodů jen dva a ztráta Jackets na postupové příčky už narostla na dvoucifernou hodnotu, to vypadá, že zdecimovaná parta okolo kapitána Nicka Foligna už má minimální šanci.

Jen málokdy se stane, že tým, který je po Vánocích v ligovém suterénu, dokáže svou ztrátu smazat a probojovat se mezi šestnáctku nejlepších. Ta šance je tak mizivá, že v lize obecně platí nepsané pravidlo, že o osudu sezóny toho a toho klubu je rozhodnuto už po listopadových dožínkách (Dni díkůvzdání, chcete-li).

Psychika na dně a bezradný kouč

O velkém vlivu současného columbuského trápení (jen dvě výhry z posledních deseti zápasů) na celou letošní sezónu nesvědčí pouze moudra a statistiky, on totiž stačí už letmý pohled na střídačku Jackets, kde to často vypadá zhruba takto:

Defenzivní systém nového kouče Johna Tortorelly selhává, vždyť Jackets mají druhou nejprostupnější obranu v celé soutěži, a morálka v kabině už se nebezpečně blíží bodu mrazu. Pro důkaz nemusíme chodit daleko, ideálně postačí dva víkendové zápasy Modrokabátníků. V sobotu na ledě Tampy Columbus nějakou dobu vedl 2:1, ale během necelých dvaceti minut třikrát inkasoval a prohrál 2:5. Psychická deka se na hráčích ohijského celku plně projevila o den později na ledě Panthers - první třetinu Columbus prohrál na góly 0:2 a na střely těžko uvěřitelným poměrem 1-19!

To už bylo moc i na horkokrevného trenéra Johna Tortorellu, jenž je známý mimo jiné tím, že má odpověď na vše (a když ne, tak aspoň znemožní tazatele). Po nedělním ponížení v první třetině ale ani on neměl slov. Když byl dotázán na důvod nedůstojného vystoupení na Floridě, zůstal stručný: "Nevím, nemám ponětí." Chvilku popřemýšlel a dodal: "Vážně nemám ponětí."

Jeden z lídrů kabiny Brandon Dubinsky byl o něco sdílnější. "Jsme poslední, trapnější už to být nemůže. Upřímně, pohled na tabulku bolí," přiznal známý provokatér a v bojovném duchu dodal: "Buď to můžeme definitivně vzdát a složit se, nebo se ještě pokusit zabrat, získat nějaké výhry a od nich se odpíchnout."

Vše zatím nasvědčuje spíše té méně lichotivé variantě. Pokud se chtějí Dubinsky a spol. vydat druhou cestou, musejí v kombinaci s kupou štěstí odstranit několik zásadních nedostatků. Ty asi nejhlavnější jsou dva, a sice nedisciplinovanost a neschopnost zkušených borců vyburcovat mladou kabinu.

Veteráni kabinu netáhnou

Během zmiňovaných víkendových zápasů se Blue Jackets nechali hned čtrnáctkrát vyloučit. V Tampě inkasovali tři góly v oslabení, na Floridě sice ani jeden, ale hrát tolik minut proti přesile si svou daň vybere. Fyzickou i psychickou. "Momentálně jsme my sami svým nejtěžším protivníkem. Takový počet vyloučených nám zbytečně přidělává plno práce a celou naši hru rozhodí," vylezlo z frustrovaného gólmana Curtise McElhinneyho, jenž se při absenci hvězdného Sergeje Bobrovského poměrně pravidelně střídá s finským mladíkem Joonasem Korpisalem.

Ten druhý zádrhel, absence vůdcovství v kabině, nabývá s prohlubující se krizí větších a větších rozměrů. Celé to zašlo tak daleko, že Tortorella přiznal, že se bojí o budoucnost mladých hráčů v jeho kabině, pokud se nadále budou učit od přítomných veteránů. "Jsme mentálně slabí a problém není v mladých hráčích. To se musí změnit," dodal vítěz Stanleyova poháru z roku 2004.

"Musíme si znovu získat ztracený respekt," apeloval Tortorella na závěr. "Přestat brečet a začít hrát," pustil si slovo na špacír.

Nechme se překvapit, zda-li (a pokud ano, tak kdy) Jackets konečně začnou "hrát". Další šanci na vykročení správným směrem budou mít už v noci na středu, kdy doma přivítají suverénní Dallas.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.