bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak vysoko skončí Golden Knights a kdo dosáhne na sto bodů?

9. ledna 2018, 14:45

Jakub Prchal

Nejkvalitnější hokejová liga světa v sobotu zažila milník. Překonala totiž číslo 1271, což je přesně polovina zápasů, které v letošní sezóně uvidíme. Je tedy čas začít klást si některé otázky, které první část ročníku přináší.

Co udělá George McPhee před uzávěrem přestupů?

George McPhee, generální manažer nového celku z Las Vegas, by měl být aktivním prvkem při uzávěrce přestupů před šestadvacátým únorem. Důvodem je množství nechráněných volných hráčů, kterým vyprší po sezóně 2017/18 smlouva.

Golden Knights překvapivě bojují o play-off a dokonce vedou tabulku Západní konference a hodnota některých hráčů významně vzrostla. McPhee neváhal a během nového roku už podepsal obránce Braydena McNabba a útočníka Jonathana Marchessaulta. První si vydělá průměrně dva a půl milionu dolarů, ten druhý dokonce o polovinu více.

Vzhledem k tomu, že spousta hráčů díky rozšiřovacímu draftu měla své kontrakty platné už ze svých předchozích týmů, musí McPhee řešit oříšek v podobě několika podpisů. Může ale také sáhnout k výměnám. Nechráněnými volnými hráči zůstávají například James Neal (letos 29 bodů), David Perron (34 bodů), nebo také obránci Luca Sbisa, Deryk Engelland a Clyton Stoner.

Pro generálního manažera celku ze západu jde o těžký úkol. Budou starší hráči jako Neal akceptovat kratší kontrakty? Dokážou v příštích letech navázat na letošní výkony?

A jak vysoko vlastně Knights skončí?

Golden Knights zažívají explozivní první sezónu v NHL. Mnohými tým pasovaný na spodek tabulky se vzepřel všem očekáváním a prohání nejednoho favorita ligy. Vždyť Vegas vedou celou Západní konferenci a v porovnání s Východní konferencí je pak lepší pouze Tampa, a to pouze o tři body. Vegas navíc mají jeden zápas k dobru!

Golden Knights těží zejména z domácích zápasů, kde prohráli v základní hrací době pouze dvakrát v této sezóně, přičemž jednou pak ještě odešli poraženi po prodloužení. To z nich dělá nejlepší tým v NHL z hlediska domácí bilance.  O účasti ve vyřazovací fázi už dnes nikdo nepochybuje. Otázku si můžeme klást jinou: jak daleko dojdou v play-off? Už nyní je jisté, že žádný jiný tým v premiérové sezóně NHL nebyl tak úspěšný jako právě Rytíři.

Bude někdo riskovat s posilováním před play-off?

Poslední finalisté Stanley Cupu už během sezóny do kádru sáhli. Pittsburgh posílil obranu Jamiem Oleksiakem a útok Riley Sheahanem, obhájce Stanley Cupu je ale mimo pozice play-off. Spekuluje se o dalších změnách v kádru.

Nashville zase, zdá se, zabodoval na plné čáře. Téměř bez ztráty totiž dokázal posílit post centra, když angažoval Kylea Turrise z Ottawy. Generální manažer David Poile se očividně nebojí změn. Sám připustil, že je připravený udělat další: "Pokud bychom potřebovali učinit další výměnu, stále máme první kolo draftu." Na rozdíl od Tučňáků se Predators nachází na předních místech své konference.

Zásadnější otázkou však je, zda je dobré zasahovat do dobře šlapajících týmů před uzávěrem přestupů. Například Washington vloni získal obránce Kevina Shattenkirka a následně skončil ve druhém kole play-off. Minnesota zase vsadila na Martina Hanzala, kterému se krátké angažmá nepovedlo. Wild pak podlehli hned v prvním kole play-off Bluesmanům po pěti zápasech a jejich ambice na Stanley Cup spadly k bodu mrazu.

Vítěz Stanley Cupu bez play-off?

V našlapané Metropolitní divizi se klidně může stát, že Penguins budou chybět ve vyřazovacích bojích. Stejně jako Los Angeles rok po zisku Stanley Cupu v roce 2014. Tučňáci podávají v letošní sezóně poměrně nevyrovnané výkony, což je hlavní příčinou, proč jsou mimo pozice play-off. Hledají navíc ideální složení první formace, vedle Crosbyho se v útoku točí spousta hráčů.

Mohou Penguins postoupit přes divokou kartu a být opět černým koněm závěrečné fáze sezóny? Narazili by případně opět na Washington, pro který je Pittsburgh děsivou noční můrou a synonymem jejich neúspěchu? Bude zajímavé sledovat vývoj v Metropolitní divizi, která je rok od roku vyrovnanější.

Vloni jen McDavid, letos tři?

Řeč je o kanadském bodování ligy. V loňské sezóně se prezentoval neskutečnými výkony forvard Connor McDavid a dosáhl na metu stovky bodů. Nikdo jiný pak neměl více než devadesát. NHL zažila více než stobodového hráče naposledy v roce 2010.

Tehdy jich měl Henrik Sedin 112.  Letos by ale pomyslná hranice stovky bodů mohla padnout. Pokud budou někteří hráči pokračovat v dosavadním tempu, je více než pravděpodobné, že se tak stane. Nikita Kučerov by mohl získat až 117 bodů, jeho parťák Steven Stamkos o patnáct méně. Stovky by dosáhl i Nathan MacKinnon.

U dalších by pak bodové maximum skončilo těsně pod čarou. Například útočníci Claude Giroux (98), Jakub Voráček (98), Josh Bailey (97) a John Tavares (97). Loňský vítěz Connor McDavid by zakončil sezónu na jednaadevadesáti bodech.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.