bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kdo z nejlepší šestnáctky NHL nepostoupí do play-off? (1.)

30. srpna 2016, 18:15

Tomáš Zatloukal

Když Detroit Red Wings v posledním zápase základní části zachránili kostrbatou sezónu i rekordní sérii a kvalifikovali se do vyřazovacích bojů, jejich fanoušci si zhluboka oddechli. Podobný úlevný pocit ovšem příští rok nastat nemusí. Krásné mače o Stanley Cup možná budou muset oželet a třeba nebudou ve svém smutku sami. Play-off nemá garantované nikdo a složení nejlepší šestnáctky se mění jako číslovka na konci kalendáře. Prakticky každá sezóna přináší neúspěšné obhájce oné noblesní výsady zahrát si o stříbrný pohár. Kdo mezi ně bude patřit letos? Nad tím se zamýšleli na Sportsnetu a my jejich pět kandidátů postupně přineseme s naším komentářem.

St. Louis Blues

Bilance ze 2015-16: 49-24-9

Víme, že si možná říkáte, že jsme se zbláznili. Vždyť Bluesmani měli třetí nejlepší základní část v celé NHL a konečně natropili v play-off pořádné škody, když se postarali o vyřazení každoročního kandidáta na zisk Stanley Cupu Chicago Blackhawks, přešli přes Dallas Stars a po 15 letech se dostali zpátky do finále Západní konference. Ti přece nemohou chybět v play-off!

Připouštíme, nejsou horkými adepty na to, aby ve vyřazovacích bojích chyběli. Na druhou stranu současný tým obklopuje spousta otázek. Co když Ken Hitchcock, pro něhož bude nadcházející sezóna tou poslední v NHL, na závěr zklame? Hitchcock možná patří mezi nejlepší kouče v dějinách zámořské soutěže, nicméně si vydobyl renomé trenéra, pod kterým se hraje tuze těžko. Nevěříte? Zeptejte se Vladimira Tarasenka.

Mít na střídačce „dobrého poldu“ Kirka Mullera zaručovalo jistou rovnováhu a znamenalo, že hráči se i přes všechna příkoří soustředili na zadané instrukce. Jenže teď je Muller pryč, vydal se do Montrealu, a neexistuje žádná záruka, že Steve Thomas, který opustil Tampu Bay, aby posílil Hitchcockův kolektiv, bude fungovat stejně dobře.

Co když se ukáže ztráta Davida Backese a Troye Brouwera, dvou z nejproduktivnějších hráčů jak v základní části, tak v play-off, jako příliš citelná? Prvně jmenovaný byl kapitán, druhý zase hrál klíčovou úlohu na ledě i mimo něj. David Perron, který nikdy nenosil na dresu žádné písmeno, nám nepřijde jako adekvátní náhrada.

Jak tým nahradí Kevina Shattenkirka, pokud se jej GM Doug Armstrong rozhodne vyměnit? To on by mohl pomoci svou produktivitou zalátat zmíněnou díru, jenže co budou Bluesmani dělat v případě, že se bude stěhovat?

Jay Bouwmeester, Alex Pietrangelo a Colton Parayko zvládnou odehrát spousty minut, jenže co dělat v případě, že se někdo z nich zraní? Carl Gunnarson, Robert Bortuzzo ani Joel Edmundson jejich role plnit zcela plnohodnotně nemohou.

 Může být Jake Allen úspěšný při pokusu o odchytání 60-70 zápasů, když jich zatím nikdy nezvládl více než 47? Letos odchytal výbornou sezónu za skvělou obranou, teď poprvé ale na něj bude ležet opravdová tíha. Udržet úspěšnost zákroků 92 % v 60 zápasech? To je velká výzva, se kterou se v minulém ročníku popasoval jen kvartet brankářů.

Je těžké si představit, že by Bluesmani najednou poztráceli 12 až 15 bodů, ale vzhledem k tomu, že hrají v nejtěžší divizi v NHL, nelze to zcela vyloučit.

 Komentář NHL.cz:

 Od Sportsnetu jde o tip z kategorie „geniálních nesmyslů“. Když se nevyplní, každý mávne rukou, pokud se ukáže jako pravdiví, budou na zámořském webu za věštce. Věřím první variantě.

Defenzívě zůstala špičková kvalita, nezapomínejte na to, že Shattenkirk ještě nikam neodešel... Ba dokonce, neopustil ji jediný muž. Ať je „Hitch“, jaký chce, stále se mu nedá upřít klíčová kvalita – geniální sešněrování obranného valu, za kterým se jedna radost kupí jedno čisté konto za druhým. Brian Elliott o tom ví své.

Ani spory s Tarasenkem nebudou tak horké, Hitchcock je přísný, ale spravedlivý, navíc po odchodech Backese a Brouwera důležitost ruského génia zase vzroste. „Vlad“ se v play-off trápil, více než se stříbrovlasým lodivodem bojoval sám se sebou. V závěru série se San Jose Sharks se navíc probral a znáte to: konec dobrý, všechno dobré. St. Louis má v útoku vydatnou konkurenci i bez zmíněných „odpadlíků“, góly umí střílet třeba i Čech Dmitrij Jaškin, navrch přišli borci pro epizodní role (Landon Ferraro, TJ Galiardi) a zmíněný Perron.

Co nováčkové? Ano, kletba druhé sezóny straší každého, proč by se tedy měla vyhnout třeba Coltonu Paraykovi? I z prostého důvodu, že obrana nestojí jen a pouze na něm, naopak může určité nešvary zamést pod koberec, dál se bude od zkušených kolegů typu Bouwmeestera učit.

Pietrangelova parta by pod vedením kanadského lídra měla fungovat. Má dostatek dalších osvědčených tahounů (třeba Alex Steen), aby překlenula i období sucha a herní bídy. Nedá se očekávat, i přes papírový úbytek několika gólů, že by najednou měla poztrácet spoustu bodů. V bráně bude pevná, Allen se na svou životní šanci připravoval několik let, letos s přehledem zvládl k 50 zápasům, je připravenější než třeba loni Martin Jones. To, jak si povede v play-off, samozřejmě představuje jinou otázku.

A také téma pro jinou diskuzi. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.