bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kouzlo Thorntonova plnovousu. Proč se mu říká podle slavného automobilu?

31. května 2016, 14:00

Tomáš Zatloukal

Když jsem v polovině února v kabině Žraloků ze San Jose potkal Joe Thorntona, zaskočily mě dvě věci - tenké, skoro "baleťácké" nohy a hlavně husté, lehce zrzavé vousy. Již tou dobou zdobil tvář hvězdného centra, neomylně směřujícího do Hokejové síně slávy, solidní plnovous. Thornton letos nečekal až na začátek play-off, vzal si příklad ze svého spoluhráče Brenta Burnse a naposledy se oholil týden před Vánocemi. Od té chvíle nechává bujný porost divoce růst. Výsledek? Podle diváků NBC Sports má "Jumbo Joe" vůbec nejlepší "bradku" v aktuálních vyřazovacích bojích.

Thornton v minulých letech vždy respektoval nepsanou tradici, založenou newyorskými Islanders v osmdesátých letech a obnovenou Ďábly z New Jersey na konci stejné dekády, a čekal s posledním oholením až na začátek play-off, přičemž loni na nic takového ani nedošlo, poněvadž San Jose zůstalo mimo elitní osmičku Západní konference. Tentokrát se ex-kapitán Sharks rozhodl pro jiný, na první pohled zábavnější přístup.  "Říkal jsem si, že se zkusím nechat zarůst s Burnsym. A vidíte, jak to dopadlo," usmívá se.

Jeho vousy se staly atrakcí, populární bloger Greg Wyshynski kvůli nim přirovnal šestatřicetiletého veterána k neznámému vojákovi z americké občanské války, David Backes, všehoschopný lídr St. Louis Blues, zase za ně Thorntona vytahal, aby prý zjistil, zda nejsou nalepené. "Jumbo Joe" každopádně hraje s plnovousem lépe než bez něj, sezóna 2015-16 se mu opravdu vydařila, dokonce vystoupal až na čtvrté místo ligové produktivity. Jako by mu drobná legrácka pomohla k tomu, aby se hokejem pořádně bavil.

Podobný efekt jsme mohli sledovat u Jaromíra Jágra, jehož "deka" patřila k fenoménům právě finišujícího ročníku. Skoro se zdá, že obě hvězdy, které se před deseti lety rvaly do posledního kola základní části o cenné individuální trofeje, jsou "hokejovými Samsony". Jejich síla se skrývá v mohutném porostu - u jednoho na bradě, u druhého na temeni. Thornton si díky vousům vysloužil i další zajímavou přezdívku, Burns, jeho guru, mu začal říkat "Dodge Charger z roku 1970". Proč?

"Brent na mě volá "Dodge Charger z roku 1970", protože mám uprostřed plnovousu šedý pruh." A ten Burnsovi připomíná kapotu slavného vozidla s bílým závodním pruhem. Mimochodem, když říkám, že Burns je Thorntonovým mistrem, tak narážím na to, že geniálního centra učí o "bradku" pečovat, vysvětluje mu, jak se udržuje. "Moc to nevypadá, ale je za tím spousta práce. Burnsy mi v tomhle hodně pomáhá, dohlíží na mě. Mám od něj všechny možné oleje a hřebeny," říká nerozlučný parťák Joea Pavelskiho a Tomáše Hertla.

A mimochodem, Thornton s diváky NBC Sports nesouhlasí, podle něj je na tom lépe právě populární zadák, který si při Utkání hvězd zahrál na Chewieho ze Star Wars. "Můj plnovous je velký, ale ten Brentův je jiná liga." Co myslíte vy, má lepší chloubu na tváři Burns, či Thornton?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.