bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Matthews nemusí být nutně kapitánem Maple Leafs, myslí si Mats Sundin

28. května 2018, 11:00

Jiří Lacina

Je obrovskou osobností torontského i švédského hokeje. Kapitánské céčko určené lídrovi Maple Leafs nosil dlouhých 11 let (1997-2008). V základní části NHL nasbíral 1349 bodů (564+785), což z něj s velkým náskokem činí historicky nejproduktivnějšího Švéda. Nejen proto má jeho slovo váhu.

O víkendu se v jenom rozhlasovém rozhovoru vyjádřil k problematice kapitána Toronta Maple Leafs. Kanadský klub nemá oficiálního lídra od února 2016, kdy byl Dion Phaneuf vyměněn do Ottawy. Přidělená jsou pouze áčka pro alternativního kapitána, která letos nosili útočníci Tyler Bozak, Leo Komarov a obránce Morgan Rielly.

„Je snadné říct, že by Auston Matthews měl být kapitánem,“ rozjel Mats Sundin svou úvahu na vlnách stanice TSN 1050. „Ale když už něco takového řeknete, měl by to být hráč a osobnost, která chce nést odpovědnost a s céčkem na prsou dokáže hrát ještě lépe než předtím,“ dodal muž, po jehož odchodu Toronto dva roky kapitána nemělo.

Nový generální manažer Kyle Dubas je v tomto ohledu se Sundinem zajedno. Také on se nechal slyšet, že na jmenování nového kapitána je čas. Matthews byl první draftovou volbou roku 2016, má za sebou dvě sezóny, zejména letos v play off ale zůstal za očekáváním. V sedmi zápasech si připsal jen dva body (1+1) a podle mnohých odborníků i fanoušků fanoušků působil během série s Bostonem velmi nevýrazně. V září mu bude 21 let.

„Hodně skvělých hráčů, se kterými jsem hrál, vedlo příkladem,“ nastiňuje svůj model vhodného vůdce Sundin. „Způsob, jakým se předváděli na ledě, jak bojovali, jak profesionálně se chovali k hráčům v šatně. Jak se chovali ke každému stejně, ať šlo o hráče nebo kustoda nebo osobu dole v garážích, kde jste nechávali auto…“

„Profesionálové na ledě, první v posilovně. Tenhle typ kultury chcete od svého lídra. A když už někoho takového máte, zvlášť když je to nejlépe placený hráč mužstva nebo hvězda, zbytek týmu ho bude následovat. Když si představím lídra, vidím tohle,“ vysvětlil dnes sedmačtyřicetiletý Švéd.

Pokud má hokejová legenda drobný problém s Matthewsovou vyspělostí pro tak důležitou roli, pak jeho spor s trenérem Mikem Babcockem, o němž jsme také psali, naopak nevidí jako tragédii. „Takové věci se stávají každý den, jen se to nedostane do novin,“ uklidnil fanoušky Toronta.

„Je to soutěživé prostředí, ať už jde o hráče nebo trenéry a zvlášť ve městě, jako je Toronto. Jsou tam velká očekávání, a pokud působíte, jako že nenaplňujete svůj potenciál, vášně rychle vzplanou. Je to součást každého sportu na elitní úrovni,“ tvrdí bývalý hokejista.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.